вторник, 31 юли 2012 г.

Катми и сладко от био круши

На село всичко е хубаво !


Само на по-малко от час път с кола попадаме в друг свят където времето сякаш е спряло. Далеч от градската суета,  от гъстия смог и шума в града . Тук нашите баба и дядо ни посрещат, както никой друг . Баба и дядо са вече по на 85 години, но са толкова щастливи като ни видят, че никой не може да ги спре да ни угаждат. Баба веднага прави план на всичко вкусно което ще ни сготви, а дядо хуква като млад ерген да разходи децата в гората и да съберат билки.


Рано сутринта става за да ни зарадва с топла закуска . Този път е ред на катмите да се появят на  трапезата. До като ние се наслаждаваме на свежия въздух и аромат на цветя и зрели круши, катмите са вече готови за печене .

Всички вече са на масата и се наслаждават на бабините вкусни катми смятах да снимам "цял кубик катми" както се изразява баба но уви челядта с удоволствие ги унищожи една по една още горещи.

 След катмите е ред на сладкото от круши . Те са точно над масата на която си хапваме и от време на време напомнят за себе си.

Само да можеше и аромат да предам със снимките :) Докато се вари сладкото на печката с дърва има място и за тенджерка с вкусна шарена манджа. За нея ще ви разкажа друг път.

Ето това е пълно щастие за нашите баба и дядо да седнат на масата с двама внука и четири правнука, дано са живи и здрави да дочакат още правнуци и праправнуци! То времето минава бързо ето този хубавец( с оранжевата блузка) вече е на 15 току-виж  след някоя годинка ги зарадва и с праправнук.

А ето и рецептите за катмите и сладкото.
За катмите са ви необходими:
 1кг брашно, 1 кубче мая, 1сл захар, 1чл сол, вода добавяте докато стане гъста каша почти като кексово тесто. Никога не мерим точно . На баба и се видя малко гъсто като втаса и реши да добави и две яйца .
Необходими са ви сач или тиган с не залепващо покритие. Намазва се тигана с олио и се сипва от тестото, леко се разстила с лъжичка и се пече като палачинка .
Сладко от круши
Ако си нямате круша която да ви бие с крушите си от време на време купете си- 2 кг круши, 2кг захар,3ч.ч.вода ,1/2 ч.л. лимонена киселина, две три листенца барбароза (индрише). Крушите се почистват от корите и семките и се нарязват на кубчета . Поръсете с захарта и ги оставете да си отпуснат соковете . Сложете ги на бавен огън и разбърквайте от време на време, добавете водата за да се сварят хубаво. Лимонената киселина и индришето се слагат накрая, когато сладкото е готово наливате в сухи бурканчета и затваряте веднага. Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар