петък, 28 октомври 2022 г.

Торта с два мусa тонка и малина

  
     


Лека, нежна, ефирна, вкусна торта. Може да си я направите по всяко време на годината и за всеки празник, няма да ви разочарова. Аз просто реших да си изпробвам новият миксер и си развихрих фантазията. Сега просто ще ви кажа не е задължително да си купите нов миксер, за да си направите вкусна торта, но пък е вдъхновение. 



Необходимите продукти :
3 белтъка, 
3 жълтъка, 
92 гр захар, 
20 гр бял шоколад, 
48 гр бадемово брашно, 
40 гр бяло брашно, 
19 гр царевично нишесте, 
ванилия, 
40 гр олио.



За малиновият мус:
200 гр малини, 
120 гр пудра захар, 
8 гр желатин,
 2 с л лимонов сок.

Малините се смачкват и минават през цедка. В пюрето се слага желатина да набъбне. Добавя се захарта и лимоновият сок. Загрява се докато се стопи желатина и се оставя на стайна температура. На 25-28 градуса се разбива с миксер и се получава пухкав мус. Хубаво е веднага да сглобите, защото после стяга и е трудно да се разнесе равномерно. Това ще ми е за урок на мен.



За муса с боб тонка:
 200 мл прясно мляко, 
200 гр кондензирано мляко, 
100 гр бял шоколад, 
1/2 бобче тонка,
 10 гр желатин, 
150 гр крема сирене Филаделфия, 
400 мл млечна сметана 30-35% масленост.

Сложете желатина в студена вода да набъбне.
Загрейте млякото и настържете от бобчето вътре. Сложете набъбналият желатин в млякото и разбъркайте. Махнете от котлона и след няколко минути прецедете млякото. Добавете кондензираното мляко и шоколада. Разбъркайте докато се хомогенизира. Покрийте с фолио и оставете да се охлади първо на стайна температура и след това в хладилник. След като сте готови за сглобяване на тортата извадете желираната смес и разбийте с миксер. Добавете и крема сиренето. Накрая добавете и разбитата сметана. Разбийте за кратко със сметаната и започнете сглобяването. Хубаво е да имате два миксера и поне единият да е на стойка така двата муса ще станат едновременно и ще сглобите лесно.  



За сиропиране и гарниране светло сладко по ваш избор разредено с вода и коняк.


Охладеният блат се разделя на две по-тънки латки и едната се поставя в чиния с ринг от ацетатна лента. Сиропира се и се изсипва половината от белият мус. Отгоре се изсипва целият малинов мус и се заравнява. Слага се втората платка сиропира се и се залива с втората половина от белият мус. Заравнява се и се оставя в хладилник. След като тортата с е е стегнала се отстранява ринга и ацетатната лента. Украсява се по желание и се поднася с ароматно кафе или домашна лимонада. 



Да ви е сладко!






Ако ви е харесала тази рецепта може да споделите с бутоните под публикацията. 


Може да следите всичките ми публикации и на страничката ми във Фейсбук.



1 коментар: