събота, 20 януари 2018 г.

Домашно масло



Трябва ви само каймака от хубаво домашно прясно мляко поне от 3 литра. Сложете го в голям буркан с винтова капачка и оставете за една седмица в хладилник. След това сипете 50-70мл вода студена, затворете добре и друсайте до откат, докато получите топчици масло плуващи в айрян. 
Аз ползвах малко помощ от мъжа, че бързах за работа. 
В началото изглежда като разбита сметана.
След това започва да се пресича и да става на топчици. 



Ами това е лесно и много вкусно домашно истинско масло без консерванти и растителни мазнини. 


За да си направите пречистено масло - Гхи.
След като се е избило прецедете и сложете топчиците в касерола разтопете и оставете да се запържи леко до златно. Премахнете белтъка, който се отделя на дъното, като прецедите в бурканче. Готово вече си имате за дълго време "Гхи", което е доста скъпо по магазините. Ако го налеете горещо като сладко дори се запечатва само.


Слагам снимка малко на неугледно бурканче с цел да видите колко массло съм избила от 3 литра мляко. Ама наистина домашно и много хубаво мляко от Стара планина. Много благодаря на братовчедка ми която ме снабдява с него.



Да Ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар