сряда, 27 декември 2017 г.

Гръцка баклава с кексова плънка



Гръцка ли е или българска нямам си представа, защото рових да намеря рецепта на гръцки с плънка и не открих нищо такова. Няма значение важното е, че баклавата стана за чудо и приказ и дори не я снимах, когато я направих за пръв път. Съжалих естествено, но така си имах оправдание да я направя пак въпреки калориите, които съдържа и които не са много добре за моята фигура 😜.


Необходимите продукти: 350 гр кори за баклава, 200 гр масло разтопено, 3 яйца, 3 с л захар, 1 1/2  ч ч орехи, 3 с л брашно, 1 ч л бакпулвер, 1 ч л ванилия, 1 1/2 с л  грис, лимонова кора. 

За сиропа: 800 гр захар, 700 мл вода, лимонова кора, 1 с л лимонов сок, ванилия. Продуктите за сиропа сложете в тенджерка и варете за 6-8 минути.


За кексовата плънка разбийте яйцата със захарта на крем и добавете гриса, брашното с бакпулвера, ванилията и лимоновата кора.
Намажете дъното на тавичка с масло сложете една по една седем кори, като мажете между всяка кора с масло. На седмата кора сложете 1/3 от кексовата смес и поръсете 1/3 от орехите. Сложете 3 кори отново намазани с масло, следващата третинка от плънката и корите. Отново три кори с масло и последната третинка от плънката и орехите. Завършете с останалите 6-7 кори намазани с масло помежду им. Нарежете баклавата и печете до златисто. Извадете охладете и залейте с горещ сироп. 



Оставете да се охлади на стайна температура и след това приберете в хладилник.



Да Ви е сладко!


Ако Ви е харесала идеята за тази пухлава баклава, направете си я и споделете с бутоните под публикацията!

Няма коментари:

Публикуване на коментар