понеделник, 23 октомври 2017 г.

Хляб с царевично брашно, куркума и нигела



Аромата е божествен, не се колебайте а си забъркайте квас!



Още няколко поста ще направя с квас, защото разнообразието от продукти брашна и видове хляб е огромно. Надявам се да не ви досаждам с моя домашен любимец Квасчо.



Необходимите продукти: 150 гр активен бял квас, 500 гр бяло брашно, 150 гр царевично брашно, 360 гр вода, 14 гр сол, 1 ч л куркума, по желание може да сложите сусам и нигела вътре и отгоре.
Нигелата е черен кимион със супер аромат и аз много го използвам.



Смесете водата с куркумата, добавете брашното и леко разбъркайте колкото да се намокри брашното. Оставете за 1 час покритос кърпа или фолио. Добавете кваса и омесете добре до гладкост, в миксер или на ръка. Оставете за 45 минути и направете разпъване, повторете през 30 минути още 3 пъти. На второто разпъване добавете солта. След последното разпъване покрийте да постои около 30 минути на стайна температура, след това оформете на топка приберете в хладилник за нощта.
Ако желаете да покриете хлебчето със семена ги сложете още при оформянето върху плота, за да се залепят или в кърпата, като мен.
Сутринта извадете и оставете да постои около 2-3 часа на стайна температура. На снимката се вижда дупчици как пробвам тестото с натиск с пръст. Ако се връщат бързо и не остава следа значи е готово за фурната. В случая тук моя трябва да втаса още, общо около 5-6 часа втасва след хладилника.



След това обърнете в съд за печене, заграт на 240 градуса заедно с капака. Направете разрез и захлупете. Печете на 240 градуса около 25 минути под капак и още 20 минути на 190 градуса без капак.

Извадете върху решетка и оставете да се охлади така, ако искате хрупкава коричка.



Да Ви е сладко!



Ако ви е харесала идеята за царевичен хляб, споделете с бутоните под публикацията.


Няма коментари:

Публикуване на коментар