неделя, 3 септември 2017 г.

Хляб с квас


Аз ползвах рецептата на Марияна Беличовска, но тук
http://www.ayurvedic-recipes.com/hljab-s-kvas -  има и друга рецептата, която може да ползвате или поне да следвате стъпките за направата на хляб с квас. Сега ще ви кажа какво направих аз. След като си имах готов квас.


Необходимите продукти: 100 грквас, 500 гр бяло брашно, 350 мл вода, 10 гр сол, 2 с л олио или масло, може да сложите по избор подправки, семена, ядки. 




*В купа сложих брашното и водата, разбърквам колкото да се намокри всичкото брашно и оставям за 40минути. 
*Омесвам с кваса и оставям за 30 минути. 
*Разпъвам и сгъвам тестото няколко пъти и отново оставям за 30 минути. Това се прави поне 3-4 пъти. *При последното разпъване сложих и солта и намазах тестото с олио и оставих 1 час на стайна температура. След това  разделих тестото на две и оформих на топче. Сложих в панер с кърпа на дъното и поръсено брашно, за да втасва един час на стайна температура и 8 часа в хладилник. Тъй като четох, че по-дългото отлагане в хладилник прави резултата по-добър съм оставила половината от тестото, за да видя дали е верно. Вторият ще е дълъг хляб.
*Извадих го от хладилника за 2 часа, преди да го мушна във фурната го обърнах върху тавата и резнах тук там. 
*Пекох във виенска тенджера 30 минути под капак и 20 минути открито, като го пръсках два пъти с вода.
Е това е моето хлебче с течен квас. Видях че има и плодова закваска в блога на Мариянка и него съм почнала така че очаквайте скоро и козунак с плодовв квас.




Да Ви е сладко!




Ако и Вие искате да избегнете маята, направете си квас и вкусен хляб, като на нашите прабаби, и непременно споделете публикацията с бутоните под нея 😉
Напишете коментар и споделете мнението си за рецептата!

Няма коментари:

Публикуване на коментар