събота, 22 юли 2017 г.

Френски понички - Bugnes (frittelle francesi)


Какво да си направим за закуска? Нещо пухкаво, ароматно, различно. Понички ми се хапват отварям Блоговодител пиша понички и готово, една камара рецепти за понички. Спрях се на тези, защото са интересни,като форма и ми изглеждат вкусно. Знам че мога да разчитам на рецептите на Танчето и направо правя двойна доза :)






Необходимите продукти: 250 грама брашно, 1 яйце, 60 милилитра пълномаслено мляко, 10 грама прясна мая, 3 супени лъжици захар, 2 супени лъжици зехтин, 2 супени лъжици ароматен ром, 1 щипка сол, слънчогледово олио за пържене, пудра захар за поръсване.



Единственото нещо което промених в рецептата беше, масло вместо зехтин и малко ванилия. 
Смесете брашното със солта. 
Разтворете маята в топлото мляко и добавете захарта, разбъркайте. 
Разбийте яйцето за кратко и добавете рома и зехтина. 

Изсипете всички съставки в брашното и замесете гладко и нелепнещо тесто. 

Оформете тестото на топка и го поставете в купа намазана олио. 
Покрийте го с найлон и го оставете да втаса за 2 часа. 
Разточете тестото на правоъгълник. 
Нарежете го на правоъгълници около 7x4 сантиметра всяко. 
Разрежете всяко парче по средата и оформете поничките като промушите единият край през дупката, за да се усуче. 

Да Ви е сладко!
Можете да комбинирате с йогурт с боровинки, ще ви напиша как точно да си приготвите и него. 
Смесете 500 мл йогурт с 150 мл разбита млечна сметана, портокалови корички, 4 с л пудра захар, 3 с л сладко от боровинки, сока на 1 лайм. 
Оставете във фризера за 1 час, разбъркайте и отново оставете да замръзва. 


Ако Ви е харесала публикацията споделете с бутоните под нея.




Няма коментари:

Публикуване на коментар