Е хайде след Коледа, вече може да се почнат и тестовете за козунаци. Тази рецепта отлежава в черновите вече цяла година и сега и дойде реда и на нея. Правя я вече два пъти и резултата е много добър затова реших да споделя с вас. Рецептата е на Светлозара Илиева, за което много благодаря и се извинявам, че не бях записала името и. Ползвах едно брашно, което се представи много добре с кроасаните и сега реших да направя и козунаци с него.
Необходимте продукти за префермента:
180 гр активен квас,
200 гр манитоба,
100 гр прясно мляко,
40 гр захар.
Измесва се и се оставя да удвои обма си.
За основното тесто:
6 яйца,
260 гр захар,
140 гр прясно мляко,
80 гр масло,
80 гр олио,
740 гр манитоба,
1/5 ч л сол,
лимонова кора,
ромова есенция,
1 ч л натурален екстракт ванилия.
Всички продукти от основното тесто заедно с префермента се месят се в миксер поне половин час, без маслото и олиото. Добавя се маслото след като всичко е измесено добре и се е развил глутена. След това се добавя и олиото на части и се вкарва на ръка. Оставя се да втаса докато си утрои обема и се оформят козунаците. Аз лично последният пък не го чаках да утрои обема си, след като се почти удвои ги оформих и тогава оставих за финално втасване до удвояване. Намазват се с яйце и се поръсват с мокра захар и бадеми. Пекат се поне 35 минути на 180 градуса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар