Определено бих избрала този десерт за вкусен завършек на който и да е празник. Не отстъпва по вкусотия на която и да е торта. И как да отстъпи я вижте само какво има вътре.
Необходимите продукти:
За тестото:
1 яйце,
100 гр пудра захар,
125 гр масло,
250 гр брашно,
ванилия,
50 гр бадемово брашно.
За намазване на тарта: 100 гр тъмен шоколад
За карамела:
100 гр захар,
50 мл сметана,
3 с л масло.
Сложете захарта в касерола и разтопете до светъл карамел, добавете сметаната и след като се разтопи добре всичко сложете и маслото. Изключете котлона и бъркайте докато всичко стане гладка и лъскава смес.
Сложете захарта в касерола и разтопете до светъл карамел, добавете сметаната и след като се разтопи добре всичко сложете и маслото. Изключете котлона и бъркайте докато всичко стане гладка и лъскава смес.
За муса:
500 мл сметана,
300 гр тъмен шоколад,
4 листчета желатин,
1/2 ч ч лешникова паста.
Затоплете 300 мл от сметаната, прибавете шоколада и бъркайте до получаването на гладка и лъскава смес. Добавете предварително накиснатият желатин и разбъркайте. Охладете на стайна температура. Разбийте останалата сметана на гъст сняг и прибавете към 2/3 от ганаша.Разбъркайте но не съвсем за да се получи мраморен ефект. Остналият ганаш ще подсили шарките на муса.
Затоплете 300 мл от сметаната, прибавете шоколада и бъркайте до получаването на гладка и лъскава смес. Добавете предварително накиснатият желатин и разбъркайте. Охладете на стайна температура. Разбийте останалата сметана на гъст сняг и прибавете към 2/3 от ганаша.Разбъркайте но не съвсем за да се получи мраморен ефект. Остналият ганаш ще подсили шарките на муса.
За гарниране: банан и круша поширана в коняк и ванилен захарен сироп, филирани бадеми за поръсване и за плънката.
Изберете по-твърда круша, нарежете я на парченца и сложете в тиган с малко ванилов захарен сироп и коняк.
Изберете по-твърда круша, нарежете я на парченца и сложете в тиган с малко ванилов захарен сироп и коняк.
Предполагам, че от толкова снимки вече ви е ясно какво и как, но на кратко пак да ви кажа някои неща по направата.
За тестото можете да процедирате по лесният начин в робот. Слагате маслото студено и на кубчета, пудрата захар и част от брашното. Направете го на трохи и добавете яйцето и ванилията. Разбийте за кратко и добавете бадемовото брашно и останалото брашно.
Извадете и оформете направо в съда за печене като притиснете добре.
Печете на сляпо с тежест, за да не се навдигне дъното и да си остане хубав борд.
Аз ползвам фасул, който слагам върху хартия за печене.
Фурната се загравя до 180 градуса пече се с тежестта около 20 минути и след това се маха за да се зачерви дъното.
За намазване на основата, разтопете шоколада на водна баня и след като се охлади намажете основата.
След като се втвърди шоколада се подреждат бананите и крушите. Заливат се с карамел и се поръсват печени филирани бадеми. Накрая се изсипва муса, оформят се шарките и се поръсва с печени филирани бадеми.
Да ви е сладко!
Ако ви е харесала идеята за този тарт направете си го и споделете с бутоните под публикацията. Може да следите всички рецепти и на страничката ми във Фейсбук. Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар