събота, 18 януари 2020 г.

Козунак с квас шоколад и локум




Е хайде след Коледа, вече може да се почнат и тестовете за козунаци. Тази рецепта отлежава в черновите вече цяла година и сега и дойде реда и на нея. Правя я вече два пъти и резултата е много добър затова реших да споделя с вас. Рецептата е на Светлозара Илиева, за което много благодаря и се извинявам, че не бях записала името и. Ползвах едно брашно, което се представи много добре с кроасаните и сега реших да направя и козунаци с него.


Необходимте продукти за префермента: 
180 гр активен квас, 
200 гр манитоба, 
100 гр прясно мляко, 
40 гр захар. 
Измесва се и се оставя да удвои обма си.

За основното тесто: 
6 яйца,
 260 гр захар,
 140 гр прясно мляко, 
80 гр масло, 
80 гр олио, 
740 гр манитоба, 
1/5 ч л сол, 
лимонова кора, 
ромова есенция, 
1 ч л натурален екстракт ванилия.


Всички продукти от основното тесто заедно с префермента се месят се в миксер поне половин час, без маслото и олиото. Добавя се маслото след като всичко е измесено добре и се е развил глутена. След това се добавя и олиото на части и се вкарва на ръка. Оставя се да втаса докато си утрои обема и се оформят козунаците. Аз лично последният пък не го чаках да утрои обема си, след като се почти удвои ги оформих и тогава оставих за финално втасване до удвояване. Намазват се с яйце и се поръсват с мокра захар и бадеми. Пекат се поне 35 минути на 180 градуса. 



Ако Ви е харесала рецептата направете си я и споделете с бутоните под публикацията.


Можете да следите всички публикации и на страничката ми във Фейсбук и в Инстаргам

Няма коментари:

Публикуване на коментар