неделя, 23 август 2020 г.

Бадемов сладкиш с шоколад

Сладкиш измислен, за да се използват бадемите по най-рационалният начин. След като си направихме бадемово мляко се зачудих как мога да използвам оставащите бадемови стърготини. Изсуших ги в незалепващ тиган и ги използвах в този сладкиш. Тъй като са обезмаслени крайният резултат е много лек сладкиш. Ще ги изпробвам и в други скоро и ще споделя с вас.

Необходимите продукти: 

3 яйца,

 100 гр кафява захар, 

100 гр черен шоколад, 

100 гр масло, 

100 гр брашно, 

30 гр брашно от рошков, 

ванилия, 

10 гр бакпулвер, 

140 гр газиранавода, 

100 гр бадеми смлени на брашно и леко запечени. 

За декорация сироп от фурми и шамфъстък.

Разбийте яйцата със захарта. Разтопете маслото и сложете шоколада в него за да се стопи. Смесете всички сухи съставки в купа, добавете ги на части в яйчената смес. Накрая добавете и газираната вода. Печете в загрята на 160 градуса фурна до суха клечка.

След като се охлади поръсете със сироп от фурми и нарязани ядки шам фъстък.

Да ви е сладко!

Ако ви е харесала тази рецепта направете си я и споделете с бутоните под публиакцията. Може да следите всички нови публикации и на страничката ми във Фейсбук.

вторник, 18 август 2020 г.

Шоколадов сладкиш Шени



Шоколадов, нежен и вълшебен! Вдъхновен от малка книжка пълна с прекрасни рецепти. Благодаря на моята дружка, която ми подари прекрасни емоции и вдъхновения! Затова този сладкиш ще се казва "Шени" в нейна чест!



 Необходимите продукти:

 75 гр шоколад,

225 гр кафява захар,

2 яйца,

75 гр масло,

100 мл прясно мляко,

150 гр брашно,

1 1/2 с л какао,

1/2 ч л сода,

 1/2 ч л бакпулвер,

1/2 ч л ванилия(захар или концентрат)

За крема: 

100 мл сметана, 

100 гр тъмен шоколад, 

70 гр млечен шоколад или трюфел с аромат на ром, 

100 гр маскарпоне.

Сложете млякото, и половината захар в касерола и загрейте. Свалете от котлона и добавете шоколада. Оставете да се разтопи. Разбийте маслото с останалата захар и след това добавете яйцата едно по едно. Пресейте сухите съставки и ги добавете на части, като редувате с шоколадовата смес.

Изсипете в тавичка с хартия на дъното и печете на 160 градуса, до суха клечка.

Извадете и охладете. Разрежете на две платки и намажете с боровинково сладко целият долен блат, като оставите малко ненамазана част покрая. По края намажете с крем. Горната платка намажете с крем съвсем леко и сложете върху другата. Изсипете всичкият крем и измажете целият сладкиш. Поръсете с любими ядки или сушени плодове по ваше желание.

Да ви е сладко!

Ако ви е харесала рецептата, направете си я и споделете с бутоните под публикацията. Може да следите всички нови рецепти и на страничката ми във Фейсбук.