сряда, 25 февруари 2015 г.

Панакота с карамел и бял шоколад



Доста време се каня да си направя тази вкусотия заради това че трябваше да си набавя хубава сметана. Сега ще направя още един два вида докато имам, направете си и вие, много е вкусно.


Необходимите продукти: 400 мл сметана 30% масленост минимум, 200 мл прясно мляко, 100 гр бял шоколад, 2 с л карамел, 80 гр захар, 10 гр желатин.


Разтворете желатина в малко студена вода и го оставете да се накисне. Загрейте сметаната с млякото и захарта. Добавете шоколада на парченца и бъркайте докато се разтопи напълно. Добавете накиснатия желатин и разбъркайте. Отделете 1/3 от сместа и добавете карамела в нея. Бялата смес разпределете в чашки и оставете в хладилник да се стегне за 2-3 часа. Залейте отгоре с карамелената смес и отново оставете в хладилник.
При поднасяне може да настържете бял шоколад или да шприцовате розичка сметана отгоре.


Да Ви е сладко!

вторник, 24 февруари 2015 г.

Шоколадова торта без брашно


За шоколада е винаги на мода. Реших да направя торта без брашно нали това сега е на дневен ред, без брашно без това без онова.... Много бърза и лесна точно за домакини които не искат да стоят с часове в кухнята. А е толкова вкусна, че е два ли някой ще и устои. 
Пък и исках да участвам в един конкурс на Блоговодител и  https://www.foodpanda.bg/
Идеята да намериш всичко на куп, когато търсиш нещо много ми харесва, бих искала да има такива например с магазини и фирми за сладкарски пособия, материали и продукти, за производство. Така че много ми харесват такива https://www.foodpanda.bg/ апликации.


Необходимите продукти: 3 яйца, 3/4 ч ч захар, 1 ч ч шоколадов чипс, 8 с л масло, 1/4 ч л сол, 1 ч л ванилов екстракт, 1-2 ч л разтворимо кафе, 1/2 ч ч какао на прах.

Разтопете шоколада и маслото, разбъркайте добре. добавете захарта, кафето, ванилата и солта. Добавете 1 яйце и разбийте. Може да продължите с всяко яйце по този начин или да добавите жълтъците един по един а белтъците да разбиете отделно и да ги добавите накрая. Пресейте какаото и го размесете внимателно да не спадне сместа. Изсипете в тавичка с хартия на дъното и печете на 170-180 градуса до суха клечка. 


За ганаша: 100 мл сметана, 120 гр шоколад. 

Затопляте сметаната, слагате шоколада на парченца в нея и бъркате докато се хомогенизира.
След като се охлади блата го залейте с ганаша и готово. Супер вкусна мега шоколадова торта. Може да е малка, но повярвайте не ви трябва по-голяма.
   Да Ви е сладко!


Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните в която мрежа Ви се иска!

сряда, 18 февруари 2015 г.

Лудо тесто




Намерих различни рецепти за това лудо тесто и се почудих кое да направя накрая се спрях на тази.

Необходимите продукти: 250 мл прясно мляко, 1 ч л захар, 30 гр мая, 1 кг брашно, 1 бакпулвер, 2 яйца, 400 мл кисело мляко, 4 с л олио, 1 ч л сол.
Разтворете маята в прясното мляко добавете 1 ч л захар 1 с л брашно и оставете да се събуди маята.
Замесете тестото с всички останали продукти и шупналата мая. Аз направих това в хлебопекарната. След като се измеси тестото го разделих на две и го прибрах във пликове за съхранение намазани с олио. Оставете тестото за поне 4 часа в хладилник. Тестото може да стои до 7 дни в хладилника. Може да се използва веднага след изваждането от хладилник, не се налага втасване след това.
Може да приготвите кифлички, тутманик, пица и каквото си поискате от това тесто.
Само след 2 часа в хладилника вече се надува и изглежда така.


Ето и една друга на която не се доверих защото ми се видя много течността за 1 кг брашно.

вторник, 17 февруари 2015 г.

Бутер пататник


Без много предисловия, специално за бърза вечеря или обяд. 


Необходимите продукти: 400 гр бутер тесто, 4-5 картофа, 3  стръка праз, 100 гр сирене, 3 яйца, щ черен пипер, сол, олио, 100 гр кашкавал.


Бутер тестото се нарязва, както се вижда от снимката. Преценете парче, което ще покрие тавичката ви. Остатъка също изпечете, защото ще ви служи за основа.


След като изпечете бутер тестото го оставете да се охлади. 


Задушете праза в малко олио и водичка, добавете сол и черен пипер. Като омекне добавете картофите настъргани на едро ренде и разбъркайте добре.

Добавете яйцата и сиренето разбъркайте и изсипете върху изпечените бутер изрезки. Печете на 180 градуса до готовност. Аз полях с малко водичка (50мл) по едно време, за да омекнат по-добре картофите.

След като всичко е готово, изключете фурната, поръсете настърган кашкавал и върнете в горещата фурна. След три минути сложете капака от бутер тесто и оставете да се залепи на кашкавала. След 15 минути може да го нападнете и да му се насладите.


Да Ви е сладко!



понеделник, 16 февруари 2015 г.

Шоколадови мъфини



Много пухкави нежни мъфини, с плътна но в същото време пухкава структура и супер крем. Направих ги с голямо желание и се получиха много добре. Така казаха тези, които ги опитаха. Повода беше рожден ден на аптека Субра Пловдив -център. Искам да пожелая много успех на всички мили дами, които работят там и много добра година с много усмихнати клиенти.


Необходимите продукти: 2 яйца, 1 ч ч прясно мляко, 125 гр масло, 4 с л сусамов тахан, 4 с л какао, 1 ч ч захар, 1/2 ч ч кафява захар, 2 ч ч брашно, ванилия,1 ч л портокалова кора 1 1/2 ч л бакпулвер.



Разбийте маслото и захарта на крем. Прибавете сусамовия тахан. Добавете яйцата едно по едно, след това добавете и сухите съставки смесени предварително. Подредете кофичките във форма за мъфини. Сложете по една сладоледена лъжица от сместа във всяка формичка и печете около 30 минути на 180 градуса. След като се охладят напълно ги украсете с крем или шоколад. 


За крема: 200 мл сметана, 100 черен шоколад, 100 гр шоколад с вкус на трюфел, 200  гр маскарпоне, 100 мл Нутела.


Загрейте сметаната и сложете шоколада на парченца да се стопи, разбъркайте добре. След като е напълно студен ганаша го разбийте с миксер, добавете разбитата сметана и накрая маскарпонето. Последното не бива да се разбива с миксер, а само с шпатула.


Да Ви е сладко!


събота, 14 февруари 2015 г.

С много любов за моите съкровища



Харесах си една торта Червено кадифе и реших да я правя, тъй като не обичам много да слагам боя намалих количеството боя. Получи се розова шарена торта. 


Необходимите продукти: 2 1/2 ч ч брашно, 1 ч л сол, 2 ч ч захар, 1 ч ч масло, 2 яйца, 1 ч л какао, 1 1/2 ч л боя, 1 ч ч кисело мляко, 1 ч л ванилов екстракт, 1/2 ч л сода, 1 ч л оцет.
  

Смесете и пресейте брашното с какаото.
Разбийте маслото със захарта на крем добавяйте яйцата едно по едно. 
Смесете боята с киселото мляко и содата. 
Добавете брашното на части, като редувате с киселото мляко. 
Изсипете във форма сърце и печете на 180 градуса. до суха клечка. 


За крема: 250 гр маскарпоне, 200 мл сметана, 1 ч ч пудра захар, ванилия.


Сладко от горски ягоди.


Разрежете тортата на два блата и я сглобете като намажете първия блат със сладко и дебел слой крем. Сложете втория блат и измажете тортата от всички страни. Украсете по желание.






Хайде сега и едни дребни сладки.


Това е много стара рецепта, която ме връща в детството. Тогава нямаше много различни начини да се сдобиеш с хубави рецепти, списания много нямаше за интернет да не говорим. Тогава си имахме една книга за всеки ден и всеки дом и това беше истинско щастие да притежаваш такава в дома си.


Тези маслени сладки си правехме с моите родители, като ни се приискаше нещо сладко. Това не се случваше много често, тъй като живеехме на квартира в една единствена стая, но за мен беше истинско удоволствие.


Сега да ви представя сладките на моето детство.


Необходимите продукти: 125 гр масло, 125 гр пудра захар, 250 гр брашно, 1 яйце и 1 жълтък, 1 ванилия.


Омесете тесто от продуктите и оставете в хладилник да се охлади. Разточете на кора с дебелина 0,5 см и изрежете с формички. Печете на 180 градуса като внимавате да не изгорят.






Сладки лимонови кексчета с кокос и ванилия.



Необходимите продукти: 3 яйца, 200 мл газирано лимон, 2 ч ч брашно, 50 мл олио, 1 ванилия, 4 с л кокосови стърготини, 1 ч л лимонова кора, 1 1/2 ч л бакпулвер, 300 гр захар. 



Смесете брашното с бакпулвера и го пресейте. 
Разбийте яйцата със захарта и добавете олиото. На части добавете и газираното и брашното смесено с бакпулвера. Накрая добавете лимоновата кораи кокоса.



Разпределете в хартиени формички и печете до суха клечка на 180 градуса. 



Украсете по желание с бял шоколад, кокос и захарни сърчица.









Питката е по рецепта на Невена Димитрова
Необходимите продукти:1 кг брашно, 3 яйца и 1 за намазване, 1 кубче мая, 1 ч ч прясно мляко, 3-4 с л кисело мляко, 1 ч л сол, 1 ч л захар, 2-3 с л олио.



След като я оформите я оставете да втасва около 30-40 минути. Намажете я с яйце и отново я оставете да втасва докато се напълни тавата. Намажете я втори път с яйце и а сложете да се пече в студена фурна. Печете питката на 180 градуса около 45-50 минути.





Да Ви е сладко, обичайте се и ще бъдете обичани!