сряда, 22 август 2018 г.

Торта Кико



Започнах тортата, като малко предизвикателство към мен самата да включа продукти, които не са типични за торта.


Реших да включа соев сос и бира освен всички други вкусни съставки, затова я кръстих Кико, на любимият ми соев сос Кикоман, и в същото време звучи, като "кикот" смях, защото рискувам да не се хареса с тези мои измишлюотини.


В деня в който я сглобих научих, че имам награда от Кикоман за една от фейсбук игрите им така, че явно няма нищо случайно.


В тази публикация обърнете внимание на звездичките, те ще ви спестят време и ще постигнете най-добър резултат. Важни са дори и да ви се виждат прости. Много простички неща се изпускат от някои учители и така учениците трудно постигат перфектен резултат докато налучкват как точно да направят всичко. Сега ако ме послушате резултата ще е супер. Тази техника може да използвате за всички бъркани сладкиши и кексове.


Необходимите рподукти: 3 яйца, 1 бира Столично Амбър, 1 ч ч захар, 1/2 ч ч олио, 1 ч л натурална ванилова захар, 3 с л брашно от рошков, 2 с л какао, 2 с л сусамов тахан Белун, 2 с л кисело мляко, 2 1/4 ч л бакпулвер, 1/2 ч л сода, и 🔆тайната ми съставка 😉

🔆Подготвени продуктите по този начин изключва възможността да забравите нещо. 
🔆Пригответе формата с хартия на дъното, намажете стените с масло и поръсете с брашно, това ще ви помогне да извадите без усложнения!




🔆Започнете с яйцата и захарта в купата на миксера и разбийте до гъст крем.


🔆Докато се разбият яйцата аз си смесвам всички сухи съставки. После когато ги прибавям просто ги пресявам направо върху купата със сместа. 
🔆Смесвам и киселото мляко със сусамовия тахан. 


🔆Когато яйцата побелеят или спирате с миксера или пускате на най-слабата степен докато добавяте останалите продукти. Ако миксера ви няма супер бавна скорост по-добре на ръка. 
🔆Първо сложете олиото и киселото мляко.


🔆Добавете на части бирата, като редувате с части от сухите съставки.







🔆Време е за тайната ми съставка 1 ч л соев сос Кикоман, просто добавете вместо щипка сол. 


🔆Завършвате с последната част от сухата смес!
Изсипете във форма за торта с диаметър 23-24 см и изпечете на 170 градуса до суха клечка. Извадете от формата и оставете да се охлади напълно.


🔆Обикновено охлаждам блата обърнат, така ако е леко изпъкнал се изравнява.



За крема : 150 карамелен млечен шоколад, 150 гр лешникова нуга, 200 мл сметана за ганаша + 250 мл сметана за разбиване.

За гарниране: 1 банан, 1/3 ч ч черешово сладко, 50-60 мл бейлис.
Загрейте 200 мл сметана и добавете шоколада и лешниковата нуга. Бъркайте докато се получи гладка и лъскава смес. Оставете да се охлади, после приберете в хладилник за 1 час. Оставете си 2/3 ч ч от него настрана. 
Разбийте 250 мл сметана и си оставете 1 ч ч настрана. В друга купа смесете с останалия лешников ганаш. 

Разрежете блата на три по-тънки.
Сглобете тортата, като започнете с един блат намажете с черешово сладко и бейлис. Покрийте с крем и отгоре наредете бананите. Втори блат и всичко се повтаря. Трети блат намазан с бейлис. Отгоре се измазва с оставения ганаш, а отстрани с оставената разбита сметана. Оставете да се полуши шарена отстрани от смесването на ганаш и сметана.


Украсете по ваш вкус, аз украсявам както ми хрумне в последния момент. Панирах отстрани с леко запечени лешници и направих малко шоколадови украски към леко позлатените ми лешници.


Намерете си компания и споделете с тях тази чудна торта!
Да Ви е сладко!


Ако ви е харесала рецептата направете си я и споделете с бутоните под публикацията. Благодаря!



петък, 17 август 2018 г.

Талятеле от цвекло с пилешко бон филе


Нещо любимо у нас е пастата и я приготвям повечето собственоръчно. Тези татятели са по идея на моята дъщеря и се получиха много добре като съчетание на вкусове.

Необходимите продукти: 1 глава цвекло, 350 гр брашно за паста от твърда пшеница, сол, вода.
За соса: 1 броколи, 10 гъбки, 3-4 пилешки бонфиленца, подправки, сол, твърдо сирене, топено сирене, сметана зехтин. 



Честно казано нямаше да се справя с изстискването на сок от цвекло, ако нямах помощник, като Кенчо, който го направи за нула време вместо мен. Тук може да видите и най-новата сокоизтисквачка на Kenwood


С  полученото 230 мл сокче си омесих тесто за паста без яйца. Ако добавите и яйце няма проблем, но вцета ще се изсветли. След сваряване и без това се променя цвета така че следващото нещо, което  трябва да измисля е как да запазя цвета свеж и красив като този. 


Ако имате машинка за паста след като омесите тестото и оставите малко да почине, ви остава само да го направите на такива дълги и прекрасни талятели. Може и на ръка, ще ви трябва малко повече време, но който има желание ще го направи. 
Една идея ако го правите на ръка. Разточете кора с необходимата дебелина. Навийте на стегнато руло, като я поръсите обилно с брашно. Нарежете на парженца с ширина около 5-6 мм. развийте всяка ролка и разрошете да се поизсушат.


След това сварете в подсолена вода и от тенджерата с водата веднага в тигана със соса. 
За него ще ви трябва малко повече подготовка. Направете суха марината на месото като предварително го нарежете на тънки жулиени. Използвайте любимите си подправки. 


Почистете броколито и гъбите. Бланширайте броколито и го оставете да се охлади в студена вода а след това да се отцеди добре. Задушете гъбките нарязани на тънки жулиени. Извадете от тигана и в него сложете месото, запържете за кратко и го извадете при гъбките. Накрая минете броколито през тигана за минутка и върнете обратно месото и гъбките, Добавете топеното сирене и оставете да се разтопи, струйка сметана и соса ви е готов.

След това поднесете с люспи пармезан и струйка зехтин.


Да Ви е сладко!


Ако ви е харесала идеята направете си ги и споделете с бутоните под публикацията! Благодаря!


Карамелено брауни Рудолф



1


2


Та-даааа! Карамелено брауни! Много вкусна рецепта, аз много, много не обичам брауни но това ме вдъхнови и очарова с вкуса си.
Пиша ви оригиналната рецепта, която ме вдъхнови и ще ви кажа какви промени направих аз.


Необходимите продукти: 200 гр крема сирене, 3 ч л натурална ванилова захар, 100 гр масло, 3 с л какао, 225 гр захар, 2 яйца, 100 гр брашно с набухвател, 200 гр орехи пекан.


За глазурата: 55 гр масло, 100 гр пудра захар, 2 с л какао, 1 с л прясно мляко.


Както може би се сещате направих промяна на ядките, защото разполагам с обикновени орехи от България. Смених крема сиренето с изварата която пуснаха наскоро в Лидл, "Сладкарска извара". Другата промяна, която направих е, че използвах предвалително направен от мен течен карамел, някак по-карамелено ми се искаше да е, а не какаово.



В купа разбъркайте крема сиренето и ваниловата захар /или смесете захар с остърганата вътрешност на 1 шушулка ванилия/ до гладкост.

 Сипете орехите на един слой в тавичка и ги запечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 8 минути. Отделете 16 ядки настрани.
Разтопете маслото и го пресипете в купичка. Щом поизстине, добавете какаото и разбъркайте до гладкост.
В голяма купа разбийте яйцата със захарта до изсветляване на сместа. Добавете маслото с какаото и разбъркайте. Добавете брашното и разбъркайте до хомогенност.
Намаслете дъното и стените на квадратна тавичка /15х15 см/. Постелете с хартия за печене. Изсипете половината какаова смес и я разпределете равномерно с помощта на шпатула. Поръсете половината орехи. Върху тях изсипете крема сиренето и го разпределете равномерно. Изсипете останалата какова смес, поръсете с останалите ядки. Печете браунито в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути.
 За глазурата сложете маслото в тенджерка заедно с прясното мляко. Щом маслото се разтопи, добавете пудрата захар и разбъркайте. Добавете какаото и разбъркайте до хомогенност.

 Извадете изстиналото изпечено брауни и отстранете хартията от дънто му. Залейте с глазурата.



Да Ви е сладко!



Ако ви е харесала идеята за браунито, направете си я и споделете с бутоните под публикацията!



П.П. Искам да споделя нещо, като заключение, ако използвате извара като мен, трябва да ви кажа, че тя пуска водичка, която прави сладкиша много сочен. Самата извара става по-плътна и не е топлкова креместа, така че ако решите да го направите с извара, да знаете за това, какво се получава.


неделя, 12 август 2018 г.

Малинов чийзкейк без печене

Близо.
По-близо.
Най-близо!

Ам!
Не изпускайте сезона на малините, свежестта, аромата и вкуса на тези плодове дава възможност за безброй комбинации с други продукти. В този чийзкейк аз реших техния вкус да е преобладаващ, има съвсем лек акцент с кората от лайм, която се съчетава перфектно с малиновия вкус.


Необходимите продукти:
 За основата - 300 гр маслени бисквити, 60 гр масло, 60 гр нарязани и леко запечени бадеми.
За крема - 300 гр крема сирене, 700 гр заквасена сметана, пудра захар на вкус около 1 ч ч, 180 мл прясно изцеден малинов сок, 9 гр желатин, кората на един лайм. 
За желето - 20 малини, 5 с л захар, 120 мл вода, 3-4 гр желатин.



За основата смелете бисквитите и бадемите с блендер за секунди, добавете маслото, разбъркайте и сместа за основата е готова.





 Сложете във форма с подвижен борд и леко притиснете така че да се получи равномерно тънко блатче. 


За крема разбийте крема сиренето, захарта, кората от лам и сметаната с телена бъркалка. Накиснете желатина в студена вода. Сложете малиновия сок в касерола и загрейте, отместете касеролата от котлона, добавете желатина и разбъркайте. Сипете желатиновата смес към сметановата и разбъркайте до хомогенност. Готов е и крема, сега просто го изсипете върху бисквитената основа.
Оставете да се охлади за няколко часа или за една нощ.



За глазурата сложете малините захарта и водата в касерола като заври смачкайте малините с уреда за картофено пюре. Махнете от котлона и прецедете през цедка. В топлият още сок сложете накиснатия желатин и разбъркайте. 
изсипете върху чийзкейка и оставете да се желира, става бързо за няколко минути.
 Украсете по ваш вкус и поднесете с усмивка.


Да Ви е сладко!


Ако ви е харесал моя малинов чийзкейк, направете си го и споделете с бутоните под публикацията. Благодаря!