Рулото е един изтънчен за мен десерт, съчетаващ всичко в едно. То е една торта с различна форма. Да направиш перфектното руло според мен е по-трудно от една торта. Но това е лесно и може да си го направите стига да внимавате с важните неща.
Необходимите продукти:
4 яйца,
1/2 ч ч захар,
1/2 ч ч какао,
1/2 ч ч брашно,
1 ч л бакпулвер,
1 ч л натурална ванилова захар,
2 с л масло,
щипка сол.
За крема:
150 мл течна сметана,
120 гр тъмен шоколад,
200 гр маскарпоне или друго крема сирене.
200 гр маскарпоне или друго крема сирене.
Допълнително за плънката и украсата:
2 банана,
2 с л ром,
2 с л ром,
лешници и шоколадов крисп,
тъмен шоколад,
Пресейте брашното с какаото, солта и бакпулвера.
Разбийте яйцата със захарта, добавете лешниковата паста. Добавете брашното и внимателно разбъркайте с шпатула. Накрая добавете и маслото. Изсипете сместа в тавичка с хартия на дъното и заравнете. Печете на 190 градуса, като внимавате да не се препече. Веднага след изважднето го навийте на руло заедно с хартията за печене и оставете да се охлади.
За крема загрейте половината сметана и залейте шоколада да се разтопи. Бъркайте докато се хомогенизира.
Разбийте останалата сметана. Смесете маскарпонето с лешниковата паста и след това добавете шоколадовия ганаш. Накрая и разбитата сметана.
Развийте рулото и премахнете хартията. Намажете с ром разреден с малко вода или сок от компот от праскова. Сложете 2/3 от крема и го размажете по цялата платка. Поръсете с лешниковата паста и сложете бананите в единия край. Навийте рулото внимателно и оставете в хладилник да се стегне. Намажете отвън с крем и украсете по ваше желание.