вторник, 31 юли 2012 г.

Катми и сладко от био круши

На село всичко е хубаво !


Само на по-малко от час път с кола попадаме в друг свят където времето сякаш е спряло. Далеч от градската суета,  от гъстия смог и шума в града . Тук нашите баба и дядо ни посрещат, както никой друг . Баба и дядо са вече по на 85 години, но са толкова щастливи като ни видят, че никой не може да ги спре да ни угаждат. Баба веднага прави план на всичко вкусно което ще ни сготви, а дядо хуква като млад ерген да разходи децата в гората и да съберат билки.


Рано сутринта става за да ни зарадва с топла закуска . Този път е ред на катмите да се появят на  трапезата. До като ние се наслаждаваме на свежия въздух и аромат на цветя и зрели круши, катмите са вече готови за печене .

Всички вече са на масата и се наслаждават на бабините вкусни катми смятах да снимам "цял кубик катми" както се изразява баба но уви челядта с удоволствие ги унищожи една по една още горещи.

 След катмите е ред на сладкото от круши . Те са точно над масата на която си хапваме и от време на време напомнят за себе си.

Само да можеше и аромат да предам със снимките :) Докато се вари сладкото на печката с дърва има място и за тенджерка с вкусна шарена манджа. За нея ще ви разкажа друг път.

Ето това е пълно щастие за нашите баба и дядо да седнат на масата с двама внука и четири правнука, дано са живи и здрави да дочакат още правнуци и праправнуци! То времето минава бързо ето този хубавец( с оранжевата блузка) вече е на 15 току-виж  след някоя годинка ги зарадва и с праправнук.

А ето и рецептите за катмите и сладкото.
За катмите са ви необходими:
 1кг брашно, 1 кубче мая, 1сл захар, 1чл сол, вода добавяте докато стане гъста каша почти като кексово тесто. Никога не мерим точно . На баба и се видя малко гъсто като втаса и реши да добави и две яйца .
Необходими са ви сач или тиган с не залепващо покритие. Намазва се тигана с олио и се сипва от тестото, леко се разстила с лъжичка и се пече като палачинка .
Сладко от круши
Ако си нямате круша която да ви бие с крушите си от време на време купете си- 2 кг круши, 2кг захар,3ч.ч.вода ,1/2 ч.л. лимонена киселина, две три листенца барбароза (индрише). Крушите се почистват от корите и семките и се нарязват на кубчета . Поръсете с захарта и ги оставете да си отпуснат соковете . Сложете ги на бавен огън и разбърквайте от време на време, добавете водата за да се сварят хубаво. Лимонената киселина и индришето се слагат накрая, когато сладкото е готово наливате в сухи бурканчета и затваряте веднага. Да Ви е сладко!

сряда, 25 юли 2012 г.

Млечник


Тази рецепта  научих от моята мила леличка, която много обичам. Това е нещо, което ще ви грабне и ще ви върне назад във времето със своето ухание нежно и вкусно.


Виждали ли сте такова нещо, а някой да е хапвал някога? Ако отговора е не непременно го изпробвайте.                 
                   Необходими продукти:1кг. брашно, 600мл. вода, 1с.л. захар, 1 кубче мая(аз слагам 25 гр и е напълно достатъчно), 1 1/2 ч.л. сол, 
   За плънката: 3ч.ч. прясно мляко, 4 яйца
Тава с диаметър 34-35 см. 
  Ето и рецептата в картинки :)
 Тестото се замесва с водата, солта, захарта, маята и 600-700 гр брашно, другото остава за точене.


  Правят се три- четири малки топчета колкото орехи, 6колкото голямо яйце или картоф и две големи като ябълка. 


Най-малките се точат на тънко и се пекат на тиган те са за плънката.


От средните се точат кори и се мажат с олио , слагат се една върху друга и се навиват на руло.


Така имате две рула и три изпечени корички остана най-сложното - от големите се точат две големи кори , които служат за основа, слагат се на дъното. 


Много внимавайте да не се скъсат важно е за изпичането.


По края до стените се слагат рулата крайчетата на големите се загръщат и готово. Начупвате печените корички в средата и заливате с яйцата и млякото предварителни разбити. 


Печете около час на 180 градуса , когато е готово плънката леко се надига.



Ако решите да изпробвате тази рецепта внимавайте с едно: млечната смес да не излиза от тестото!

А аз благодаря на моята леля за всичко, на което ме е научила !

вторник, 24 юли 2012 г.

Тиквички Оле

           
    Страхотна комбинация се получи направо не мога да я оставя несподелена.


Започвам бързо без да се бавя :3-4 тиквички се обелват и нарязват на тънки ленти по дължина , след това се посоляват за да се отдели водата от тях една малка тиквичка нарязах на кръгчета за украса.Отцедените тиквички се запичат леко на грил тиган с няколко капки олио и се подреждат в тавичка . Наредете два-три реда тиквички еди върху други и сложете няколко по стените да се получи борд. Сложете ги във фурната за половин час на 250 градуса да се сготвят. Когато са готови намажете с малко чесново масло и за лейте с плънката.


А тя се състои от 200 гр сирене, 3 яйца , 200 гр кашкавал, 3 с л кисело мляко, 2 с л брашно.


Разбъркайте натрошеното сирене и жълтъците, прибавете настъргания кашкавал, млякото и брашното и най-накрая разбитите на сняг белтъци. Разбъркайте внимателно за да не спаднат белтъците.


Украсете с кръглите тиквички и отново върнете тиквичките във фурната за 15 мин на 200 градуса. Докато се пече може да си приготвите и свежа гарнитура от настъргана краставица кисело мляко, и копър.


Можете да се насладите на страхотен вкус и аромат нежно, леко и вкусно лятно ястие.


Само опитайте !





Кекс Инджова



Любимият ми кекс Инджова -
1000 варианта на вкусове и аромати каквото Ви харесва това сложете като плодове и ядки.


Когато решите да направите нещо лесно, бързо, вкусно можете да се доверите на тази рецепта с затворени очи. Винаги се получава страхотен уханен кекс. Докато се усетите и сте на масата и се наслаждавате на творението си.

Необходимите продукти:
 5 яйца, 
2 1/2 ч.ч. захар, 
3/4 ч.ч. олио, 
330 мл. газирано, 
3 ч.ч.брашно, 
1 бакпулвер, 
2 ванилии, 3 с.л. какао, 
2 с.л. сладко от боровинки, 
3 с.л. кокосови стърготини, 
ядки по желание.

Без да се бавим повече да започваме с 5 яйца 


Добавяме 2 1/2 ч.ч.(200мл-чаша) захар


Продължете разбиването до получаване на гъст крем.


Добавяте 3/4 ч.ч. олио и разбиваме докато се поеме.


Следваща стъпка 330 мл .газирано по ваше желание.Не се слага всичкото на веднъж а на три пъти като се редува с 3 ч.ч. брашно смесено с 1 бакпулвер и две ванилии.



Продължавате да разбивате на 1 степен докато се смеси хубаво всичко и не бъркате много след това. Изсипвате половината от сместа в тавичка намазана с мазнина и поръсена с брашно.


В другата половина се слагат 2-3 лъжици какао.


Върху бялата смес се слагат плодове от сладко по желание аз сложих боровинки оваляни в кокосови стърготини, може да добавите и ядки каквито обичате.


След това изсипвате кафявата смес в средата на бялата.



Печете на 180 градуса за около 45-55 мин , ако го сложите в студена фурна 55 мин.


Така изглежда във фурната като вземе леко да спада вече е почти готов.


Готово остава само да го полеем с разтопен 100 гр. шоколад със 50 мл. сметана .


И сега децата нямат търпение затова го разрязваме топъл , но не горещ.




Да ви е сладко !


неделя, 15 юли 2012 г.

Валентинки



Това е моята първа рецепта за този блог и много мислех каква да е тя , затова реших да е моя авторска рецепта .

 Валентинките, които сътворих за любимите ми хора .


Рецептата измислих с любими мои продукти като орехи сладко и ябълки и точно това реших да е плънката. Продукти за тестото : 2яйца 2 к.ч.захар, 2к.ч.олио 2с.л.кисело мляко, 1 бакпулвер, 2 ванилии, брашно като за курабийки
Продукти за плънката:  200-300гр настъргани ябълки( може и тиква), 1ч.ч. мармалад и 1ч.ч.натрошени орехи.
Приготовление: продуктите за тестото се омесват (тестото не се меси прекалено много) , във форма за мъфини се слага по едно топче и се разстила по стените, във всяка формичка се слага по една пълна лъжица плънка и се пече на 180 градуса.  От същото тесто се разточва кора от която се изрязват и сърчицата , пекат се на 180 градуса,

 
  Като са готови се украсяват със шоколад по желание. Става много лесно ако възложите това на децата.

 
  След това на всяка Валентинка се слага по едно две сърчица.

Да Ви е сладко!
 







http://bnt.bg/bg/productions/93/edition/21273/byrzo_lesno_vkusno_frenska_salata_s_jabylki_i_zele_valentinki  
 А на този линк можете да видите как приготвихме тези Валентинки заедно с Ути Бъчваров!


 “I’m joining TidyMom and Whirlpool for the 4th Annual Love the Pie Party and entered to win a new Whirlpool Gold® Induction Range