Ето минаха 19 години от както казахме да на този ден. Деветнадесет още сме тийнейджъри :) във връзката си. Пожелавам си да отпразнуваме още много годишнини заедно и дано успее да ме изтрае мъжо с тези мои сладкотевици. Днес е и денят на шоколада в Европа и св. Неделя.
Толкова празници на един ден, не заслужават ли една вкусна почерпка. Следващата рецепта намерих тук:
Правила съм подобни рецепти и съм доволна от резултата затова и се доверих напълно.
Оказа се, че крема не е много сладък и така не ти става тежко от едно парче торта и можеш да си хапнеш още.
Необходимите продукти: 2 ч ч брашно, 2 ч ч захар, 3/4 ч ч какао, 2 ч л сода, 1 ч л бакпулвер, 1 щ сол, 1 ч ч мляко, 1/2 ч ч олио, 1 ванилия, 2 яйца,1 ч ч горещо кафе.
За крема: 1/3 ч ч захар, 1/4 ч ч брашно, 1 ч ч прясно мляко, 1 щ сол, 1 яйце, 1 ванилия.
За ганаша: 200 мл сметана, 240 гр шоколад.
И за да е още по- шоколадово една шоколадова глазура.
Смесете всички сухи съставки в купа. Разбийте яйцата с млякото и олиото смесете ги със сухите съставки и най-накрая добавете горещото кафе. Печете в тортена форма с подвижен борд до суха клечка. Оставете да се охлади напълно
и разрежете на два блата. Отстранете шапката ако се е подул неравномерно.
За да сглобите сложете единия блат в поднос и с помощта на ринг сглобете тортата. Намажете с крема отгоре сложете втората половина от крема и оставете в хладилник да стегне. Намажете с ганаш оставете да стегне и залейте с глазурата. Поръсете по желание с кокос и трохи от капачето на блата. Украсете с домашно бонбони и поднесете с кафе или .... кой с кавото си поиска.
Да Ви е сладко!
Ingredients: 2 cups all purpose flour,2 cups sugar, 3/4 cup unsweetened cocoa powder, 2 tsp baking soda, 1 tsp baking powder, pinch of salt, 1 cup milk, 1/2 cup vegetable oil, 1 tsp pure vanilla extract, 1 cup hot brewed coffee, 2 eggs.
Preheat oven to 175 degrees Centigrade and grease and flour a 9 inch cake pan. In a bowl, mix together all the dry ingredients. Create a well in the centre and add all the rest of the ingredients except coffee. Mix well until combined and then add coffee. Mix once again. Pour into greased pan and bake in the middle rack in the oven for approximately an hour or until a skewer comes out just clean. Cool on a wire rack.
Custard filling:1/3 cup granulated sugar,1/4 cup all-purpose flour,1/8 teaspoon salt,1 cup milk,1 large egg,1 teaspoon vanilla.
Mix the sugar, flour and salt in a medium saucepan. Stir in 3/4 cup of the milk. Bring to a boil over medium heat, whisking constantly. Cook for another 2 minutes. Remove from heat. Whisk together the egg and remaining milk, then whisk that mixture into the saucepan. Return to heat and cook just until it starts to boil, about 1 minute. Remove from heat and stir in the vanilla. Transfer to a bowl; cover with plastic wrap directly on the surface of the custard. Chill for at least 2 hours, or overnight.
Chocolate ganache: 8 ounces bittersweet chocolate (can use semisweet), 1 cup heavy cream.
Break up the chocolate into a medium bowl. Heat the cream in a small saucepan just until it starts to boil. Pour into the chocolate and stir until the chocolate melts and becomes smooth and shiny. Let cool about 30 minutes. Stir through again before frosting the cake.
Повторена за една красива и нестандартна сватба!
Потретена за приятели и техните деца с двойно количество крем!
За тати с много любов! С допълнение от малини и боровинки.
За един много обичан учител! Точно на него се падна да сгрешим надписа но беше поправен преди да я подарим :) така е като не знам турски.
Специално за Деси! Семпло украсена отвън, но богата на вкусове отвътре. С три различни крема - маскарпоне, млечен и ганаш, три плода банан, малини и боровинки.
И за един много обичан тати!
И отново за една обичана майка и баба!