вторник, 30 юли 2013 г.

Салата "Лято"



Тиквички имам в изобилие и тъй като видях наскоро салата от тиквички в нета реших да опитам, но аз винаги правя добавки и сега добавих доста от мен. Домат сладък розов домат, авокадо узряло вкусно и меко, и препечени бадеми това беше "черешката на тортата". 


Необходимите продукти: 1 тиквичка, 1 авокадо, 1 домат ,магданоз, копър, сол зехтин лимонов сок, 1/2 ч филирани препечени бадеми.
Тиквичките се режат с белачка за зеленчуци и се мариноват с копър, магданоз, сол , зехтин и лимонов сок. Оставят се за 1  ч в хладилника. 
Доматите се режат на парчета и авокадото. Поставете от тиквичките на дъното на чинията , върху тях сложете доматите посолени леко  и най-отгоре авокадото. Поръсете обилно с зелени подправки и препечени бадеми.


С такава салата не Ви трябва основно.
Да ви е свежо и сладко! 

понеделник, 29 юли 2013 г.

Предизвикателство


Супер изненадана останах тази вечер, след като прочетох един коментар под моя публикация. Таня ми предложи да се включа в това предизвикателство. Не разбрах много регламента на тази игра, но ако съм сгрешила нещо се надявам своевременно да ми сигнализирате и да се поправя.  

Реших този пост да е съвсем различен, шарен и весел, както са шарени и различни хората. От една година имам този блог и се радвам, че много хора харесват нещата които правя. Досега никой не се беше заинтересувал по-подробно за мен самата. Може би и затова не сметнах за необходимо да се представям с името си. Използвам измислен на шега ник за този блог. Не съм прокурор, а Любка. Сега Ви чувствам близо до себе си и затова може да ме наричате с истинското ми име.

Ето и въпросите на Таня :
Защо създадохте блога си?  За да избягам от ежедневните проблеми и да релаксирам докато обяснявам какво обичам да правя най-много.

Кое е най странното ястие, което сте яли? Не съм яла много странни ястия, защото съм традиционалист, но може би едно от най-необикновените за мен беше омар и не го харесах.


Разхвърлена или подредена сте?  За много неща съм много подредена, но има и известна доза подреден хаос в моите неща. 


Какво най често приготвяте у дома?  От печивата питки и кексове. Ястията със зеленчуци и мноооого десерти.


Кое ви успокоява?  Да омеся един хубав хляб, да погаля децата си по главичките, и да се гушна в мъжа ми.


С какво не бихте направили компромис?  С неправдата и лъжите и качеството на продуктите които купувам за храна. 


Салата или торта? Много труден въпрос това са ми най-любимите неща, как да ги разделя. Може би все пак торта.


Какво не умеете да правите добре?   Да лъжа, да се подмазвам, да се моля за услуга. А от готвенето може би ми куцат месните ястия правя ги, но не съм спец.


Най важното нещо за вас е...? Децата и мъжа до мен, баща ми всичките ми близки. Загубих майка си преди 20 години и разбрах, че нищо друго няма значение освен близките ти хора.


Оприличете се с една дума? Мама


Сега трябва да предизвикам някой друг отивам на оглед.....
Предизвиквам хора които са ми станали интересни с техните блогове и ако можех щях да предизвикам поне 20:
Йоли http://yoli-www.blogspot.com/
Вили Конова http://vili-konova.blogspot.com/
Мира Атанасова  http://qni.blogspot.com/
Ето и моите въпроси:
*Бихте ли отишли в планина, да отглеждате животни да се борите с земята и да хапвате това, което сами сте отгледали? Без суета и модерни ресторанти, без префърцунени ястия и нови технологии?   
*Каква е професията ви? Обичате ли да експериментирате и да смесвате работа и кулинария?
*Обичате ли обикновените неща? Препечена филийка със масло и сирене например?
*Сантиментална личност ли сте?
*Обичате ли да пътувате и да вземате рецепти от всяко местенце където сте били? Коя е най-различна от нашите ястия?
*От коя най-ранна детска възраст имате спомен и какъв е той?
*Има ли нещо което искате да забравите?
*Искате ли да живеете в България и да възпитате децата си да обичат родината ни?
*Кое е най-българкото ястие според вас?
*И един въпрос като от лексикон, имате ли кулинарен кумир с който бихте готвили в една кухня?


До колкото разбирам това е всичко за давате 10 въпроса на 10 човека и отговаряте на 10 въпроса отправени ви от човека който ви предизвиква. А да и един линк към блога на човека който ви предизвиква.

До скоро някъде в нета!

Портокалово-какаов кейк с бадеми


Обикновен кекс с необикновен вкус!


Необходимите продукти: 5 яйца, 400 гр захар, 240 мл горещо прясно мляко, 4 с л сладко от портокалови корички, 1/2 ч ч кокосови стърготини, 4 с л какао, 3 ч ч брашно, 1 бакпулвер, 180 мл олио, 2 ванилии, 1/2 ч ч нарязани бадеми.


Разбийте добре яйцата със захарта, да се получи гъст крем. Добавете олиото и след това прясното мляко и сухите съставки на части. Накрая добавете ядките и портокаловото сладко.


Изсипете във форма намазана с масло. Печете на 180 градуса до суха клечка
След като се охлади може да залеете с шоколад или да поръсите с пудра захар.
Да ви е сладко! 



събота, 27 юли 2013 г.

French double chocolate cake



Който си го направи няма да сгреши. Видях рецептата в интернет и при вида на страхотен шоколадов сладкиш как да се сдържиш. Веднага запретнах ръкави и си го направих преди работа в съботната сутрин.
  

Необходимите продукти: 200 гр захар, 200 гр шоколад, 4 яйца, 150 гр брашно, 150 гр масло, 6 гр бакпулвер.


Разтопете маслото и шоколада заедно и оставете да се охлади. Разбийте яйцата със захарта на крем, добавете брашното с бакпулвера, след това и шоколадовата смес. Изсипете във форма с диаметър 18-20 см постлана с хартия (моята форма беше по-голяма и стана по-тъничък). 


Печете на 180 градуса до суха клечка.
За глазурата. 50 мл сметана, 80 гр черен шоколад. Сипете сметаната в метална шоличка или касерола и я затоплете почти до завиране. Добавете шоколада на малки парченца и разтопете внимателно при непрекъснато бъркане. 
Полейте с глазурата.


Сервирайте с кафе рано сутрин и се насладете на уникален шоко вкус.Да Ви е сладко!  





петък, 26 юли 2013 г.

Прасковен кекс



 Трябваше да измисля какво да направя с прасковите от компота, които почти никога не се изяждат. Нямам много време затова трябваше да е бързо и лесно. Какво по-лесно от кекса?    




Необходимите продукти: 400 мл нектар от праскови (аз си го приготвих като разбих плодовете на 2 компота),180 мл олио,  400 гр захар, 4 яйца, 2 ванилии, 1 бакпулвер, 3 1/2 ч ч брашно, 1 ч л лимонова кора, 3 с л овесени ядки, 2 с л пшеничен зародиш, 5 с л кокосови стърготини, 5 с л счукани лешници.


Яйцата се разбиват на крем със захарта. Добавя се олиото и след това се редуват на части нектар и сухи съставки. след като се разбърка добре не се разбива много. Изсипва се в кексова форма и се пече на 170-180 градуса, за около 50 минути.



След като се извади и се остави да изстине може да залеете с глазура или шоколад.


Да ви е сладко! 
Специална почерпка за една весела банда (всеки може да се разпознае в тази банда)!

сряда, 24 юли 2013 г.

Мазаница



Какво, пък е това сега? Всички ще си помислите, че вече съм се побъркала. Но не бързайте, опитайте и тогава ще си поговорим. Моята щерка погледна мазаницата и попита какво е това, аз трябваше да измисля бързо име, което да я впечатли, за да реши да опита без много кандърми. - Мазаница!- казах и аз, защото реших че прилича на лютеница, а те обожават лютеница.
 Приготвих и филийки с пресен домашен хляб, поръсих ги със сиренце и докато реша да снимам тя ги измъкна под носа ми и ги омете за нула време. Трябваше да мажа пак за да ви ги покажа.


Необходимите продукти: 5 патладжана, 1,5 зелени шушки, 5-6 моркова , 3 скилидки чесън, 1 кг сладки домати, 1/2 връзка магданоз, 3-4 големи листа копър,1 щ кимион, 1 с л сол(ако обичате по-соленичко може и две), 1 с л захар, 150 мл олио Калиакра. Ако обичате люто добавете 1-2 люти чушки, аз правих детска версия.


Патладжаните предварително сте обелили, накълцали на малки кубчета и сте посолили, изстискайте много добре.     
Морковите, чушките и чесъна смелете с блендер и запържете в 150 мл олио Калиакра, добавете патладжаните. Пържете на бавен огън, защото се залепва. Когато патладжаните са вече мекички се добавят и доматите аз ги минах и тях през блендера. Колкото е по-ситно за децата е по- добре, аз ги харесвам и на парченца. Добавете захарта, когато е почти готово се добавят солта, кимиона и зелените подправки.  
Да Ви е сладко!
Ако ви остане може да затворите в бурканчета и да стерилизирате за зимата.


Типов хляб със самокиш



 Само филия хляб и сиренце в компанията на сладък домат от градината, са способни да ме накарат да се чувствам като на 7 години, когато прекарвах лятото на село с приятели. Нямахме време да ядем толкова много ни се играеше. Не се прибирахме по цял ден и като огладнеехме съвсем нападахме каквото ни видят очите. А сега децата се назлъндисват на всичко.


Така, сега ми предстои да ви опиша едно много вкусно нещо, хляб. Кой не обича уханен пресен хляб, домашно приготвен и с хрупкава коричка. 
Аз лично не бих докоснала мръвка при вида на пресен хляб, домат и сирене.   


Необходимите продукти: 1/2 кубче мая, 400 мл самокиш, 1 с л захар, 1 ч л сол, 5 с л олио, 1 яйце, 800 гр типово брашно. 


Сега всички се питат какво е това "самокиш", ами това е прясно мляко, което е тръгнало да става на кисело само. Става  гъсто, като обезмаслено кисело мляко, но все още си мирише на прясно. Аз лично се сдобих с такова,  като не си прибрах прясното мляко в хладилника. След няколко часа на стайна температура вече беше готово. Ако не ви се занимава си направете смес от 200 мл прясно мляко и 200 мл кисело мляко. Тестото с такова мляко става уникално нежно, трябва да ви покажа на клипче някой път колко е мекичко.


Разтворете маята в млякото и захарта с малко брашно. Оставете я да се навдигне, замесете тестото с останалите продукти. Омесете добре и оставете да се навдигне. Когато е готово разстелете върху повърхност с царевично брашно. Оформете като започнете да навивате като руло, накрая прищипете лекичко да се получи ръбче. Потъркаляйте леко и готово. Оставете да удвои обема си и украсете с разрези. Печете на 180 градуса за около 40-45 минути.   


Да Ви е сладко!   


вторник, 23 юли 2013 г.

Ябълково сладко с кайсиеви ядки



През лятото се чудя от какво да си направя сладко. Донесоха ми ябълки които се оказаха много ароматни но и много нежни, за 2-3 дни се развалят. Трябваше да ги използвам бързо и реших ще правя сладко. Идеята ми е че винаги мога да отворя бурканче сладко и да си направя десерт с аромат на ябълки.


Аз правя малки дози сладко за да мога да си направя най-различни видове, иначе няма да го изядем и ще иде за ракия.
Необходимите продукти: 1,5 кг ябълки, 1 ч кайсиеви ядки, 1 лимонов сок, 500 гр захар, 200 гр глюкоза, листенце индрише, 2 ч ч вода, щипка лимонена киселина.


Обелете и почистете ябълките, нарежете ги на малки кубчета. Полейте ги с лимонов сок от 1 лимон. Добавете захарта, глюкозата и водата. Варете до готовност, малко преди да се сгъсти добавете ядките и листенцето от индрише. Преди да махнете от огъня добавете лимонената киселина. Напълнете горещо в сухи бурканчета и затворете внимателно.



Оставете да чака студените зимни дни в който ще го извадите от килера и ще сътворите, вкусен сладкиш или ще залеете пухкавите бухтички на закуска.


Да Ви е сладко!

понеделник, 22 юли 2013 г.

Арменски сладки



Купувала съм такива сладки и винаги съм искала да си ги приготвя у дома. Скоро се натъкнах на рецепта в нета и се порових да разгледам, тази взех от Изненадите на Мери Попинс.
Стори ми се добре, като състав и не ми трябваше много, за да запретна ръкави и да си ги направя. Станаха страхотни на вкус, може да не съм ги докарала много на вид, но и това ще стане, защото със сигурност ще ги повторя.   



Необходимите продукти: 240 мл вода, 240 мл олио, 1 щ сол, 1 ч л бакпулвер, 2 ванилии, брашно 3 чаши и половина, локум, орехови ядки.

Сложете водата и олиото да заврат добавете солта, а след това и брашното с бакпулвера и ванилията наведнъж. Разбъркайте добре и оставете да изстине напълно. Оформете топчета и сложете по 1/4 локумче и 1/4 орехова ядка. Печете на 180 градуса до леко порозовяване. Още топли се овалват в пудра захар.


Да Ви е сладко!

събота, 20 юли 2013 г.

Кексчета с гореща вода на Йоли



Вкусни кексчета с лек лимонов аромат. Бързо се приготвят и не изискват много специални умения. Трябват ви само малко продукти и един миксер ако не ви се бърка до откат на ръка.



Рецептата и резултата на Йоли можете да видите тук а ако искате да видите и моя резултат може да разгледате и по-надолу.



Необходимите продукти: 4 яйца, 225 гр захар,100 мл олио, 100 мл гореща вода, 2 ванилии, 1 ч л бакпулвер, 300 гр брашно, лимонова кора.

Разбийте добре белтъците, след това добавете захарта и бийте докато се получи твърди връхчета. Добавете жълтъците, олиото, лимоновата кора и водата. Накрая и брашното пресято с бакпулвера и ванилията. По ваш вкус може да добавите и сушени плодове или ядки. Можете да украсите с каквото си пожелаете, аз поръсих ги с лешници, бадеми и шоколадови топченца. Печете във фурна загрята до 180 градуса.


  А след като поизстинат може да добавите и малко пудра захар за по-съвършен вид.
Да Ви е сладко!

сряда, 17 юли 2013 г.

Чушки и домати, който не яде ......




 Един пост без много приказки, с много вкусни нещица. Пълнени зеленчуци с извара,сирене яйце, кашкавал, Чедър, Гауда и зелени подправки. Подобно на това  http://samozagladni.blogspot.com/2013/07/blog-post_12.html  с малко царевичка и доматен сос наоколо.
  

И една мека сиренка с масло , тестото е това само дето при завиването съм добавила обилно количество сирене и масло.


                                                                                                                               Да Ви е сладко!


Лятна вкусотия


  
Слагам всичко, каквото има в лятната градина. Получава се супер богато на вкусове ядене с свеж аромат на пресни подправки.


Точни мерки за продуктите няма защото не ги меря като готвя.
Необходимите продукти: патладжан, тиквичка, зелена чушка, домат, слънчогледови семки, моркови, чесън по желание,  босилек, магданоз, зехтин, копър, сирене, моцарела, кашкавал, топено пушено сирене.



Патладжана и тиквичките се нарязват и посоляват, оставят се за кратко и се гриловат на грилтиган с малко зехтин. Доматите, сирената и чушките се нарязват на колелца и се подреждат. 
От зелените подправки, 2 резена домат, семките, зехтин и 1/2 чушка се прави прясно песто. 
Намазва се обилно и се пече на 180 градуса до готовност на зеленчуците.


Като са готови се поръсват с кашкавал, пресен босилек, див лук  и ситни кротони.


Да Ви е сладко!