неделя, 29 март 2015 г.

Бижулетки


Малки тарталетки със скрито съкровище в тях. Вкусна хапка с много аромати и супер различни текстури. Хрупкава основа, нежен плодов пълнеж, шоколад и прясна ягода за свежест. 


Необходимите продукти: 1 яйце, 100 гр захар, 100 мл олио, 1 ванилия, 1/2 бакпулвер, 3 с л какао, брашно около 2 чаши. 
За плънката: 1 ябълка, 10 фурми, 10 ореха, 50 стафидки, ром, кокос. 
За шоколадовия ганаш 100 мл сметана, 100 гр шоколад.
За украса пресни ягоди и бял шоколад.

От тази доза се получават 24-26 броя.
Сложете всички съставки в купа и започнете да добавяте брашното на части. Трябва да се получи меко тесто което се оставя за 10 минути. Тестото се омазнява, като постои и после не лепи. Разточете на кора с дебелина 0,5 см и изрежете с къдрава кръгла формичка. Сложете ги във форма за мъфини и леко натиснете в средата, за да се оформи тарталетката. Сложете по една малка лъжичка от плънката и изпечете на 180 градуса за около 25 минути. 
След като ги извадите и изстинат им сложете по една лъжичка ганаш, след това украсете с парченце ягода потопена в ягодово желе и малко бял шоколад.

Да Ви е сладко!
 Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните в която мрежа Ви се иска!


четвъртък, 26 март 2015 г.

Виенски кифлички


Помните ли френските кифли които се продаваха по татово време в хлебарниците? Тези виенски кифлички са точно такива на вкус на втория ден.
Непретенциозни, но достойни за сутрешна закуска във френска пекарна. Благодаря за рецептата на Ваня Джорджевич.


За тестото: 620 гр брашно, 1/2 бакпулвер,1 пак суха мая,1/2 ч л сол, 1 ч л захар, 350 мл прясно мляко, 1 яйце, 4 с л олио.
За мазане между корите 250 гр масло  и 1 яйце за намазване.



Събудете маята в млякото със захарта и малко брашно. Омесете тестото с останалите продукти, трябва да се получи по твърдо тесто, на мен ми се видя много брашното и затова го оставих последното около 50 гр. Преценете сами.Това тесто не втасва на този етап. Разделете на 8 топки и всяка разточете на кора с диаметър 20 см. Сложете масло на тънък пласт между корите, за по-лесно аз го стъргах с ренде. След като наредите всички кори на куп ги разточете на голяма кора и нарежете на 16 кифлички. Навийте ги и ги оставете да втасат.Можете да сложите плънка по ваш вкус. Аз направих с мармалад и такива без плънка, които след изпичане напълних с шоколадов ганаш. Намазват се с яйце и се Пекат на 180 градуса.



Да Ви е сладко!



 Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните в която мрежа Ви се иска!

сряда, 25 март 2015 г.

Пухкави хлебчета с плодов пълнеж



Като Видях тези красоти на Луси реших, че ще ги правя, как да им устоиш! 

Необходимите продукти за тестото: 2 ч ч брашно, 15 гр прясна мая, 50 мл течна сметана, 30 гр масло, 2 с.л. зехтин, 150 мл прясно мляко, 3 с л захар, 1 яйце, 1 ванилия, щипка сол.

За плънката:3 бр ябълки,200 гр захар, 1/2 ванилена шушулка, по желание може да добавите орехи. Сложете ябълката на малки парченца със захарта, 3 с л вода и шушулката да заври.

Още пудра захар за поръсване.


Сложете 100 мл затоплено мляко с 2 с.л. от захарта, 2 с.л. от брашното и маята. разбъркайте хубаво, докато маята се разтвори. Оставяме на топло да шупне.
През това време разбийте яйцето, постепенно прибавете и останалите продукти захарта, млякото, разтопеното масло и сметаната. Пресейте  брашното и сложете останалите сухи продукти - сол и ванилия. Изсипете яйчената смес и шупналата мая и  омесете. Добавете и зехтина.
За тестото ни е необходимо още малко брашно за доомесване на меко, но нелепнещо тесто. Прехвърлете в съвсем леко намаслен съд и оставете на топло за да се надигне. Ще отнеме около 40 минути до 1 час. 
Плънката може да бъде по желание, ябълките, начукани орехи, малко захар и канела. В зависимост от ябълките, техния сорт и вашите предпочитания, можете да загреете ябълките със захарта на котлона за кратко. Така ще получите по-мек пълнеж, с консистенция на сладко. 
И така, оставете нарязания плод заедно със захарта и останалите продукти да поемат от ароматите и да пуснат своя сок. Готовото тесто прехвърляме върху лека набрашнена повърхност. Разделяте тестото на три части. Всяка от тях разточвате на кръг, който разрязвате на четири равни части.
На всяко от образувалите се триъгълничета направете три разреза по дължина. 
Сложете част от плънката и завийте първо от едната страна, а после и от другата. Хлебчетата редим в тавичка и оставяме да се надигнат за около 20 минути. След това печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за още 20 минути или до готовност. Поръсете с пудра захар още докато са топли.


Да Ви е сладко!


 Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните в която мрежа Ви се иска!

събота, 21 март 2015 г.

Крем карамел - с добавки




След провала на крем карамел в Мастър шеф щерката реши да си направи презентация на крем карамела.
Малко кафяви точици из крема ама за сметка на това пък какъв аромат се носи.

Необходимите продукти : 6 яйца, 10 с л захар, 1 л прясно мляко, шушулка ванилия. За карамела 10 с л захар.
За украсата: препечен кокос, разтопен бял шоколад, стърготини шарен шоколад.

Разбийте на ръка яйцата със захарта, затоплете млякото леко и го добавете към яйцата. Добавете ванилията. Прецедете сместа.
За да направите супер карамел сложете половината захар в касерола и загрейте. Без да бъркате с лъжица раздрусайте леко касеролата, като вземе да се топи. Когато се стопи добавете втората половина от захарта и отново само с подрусване без бъркане разтопете карамела. Разпределете по една лъжица карамел във всички чашки. Подредете ги в тава. 
Залейте с яйчената смес всяка чашка :) до 2/3 от обема. Внимателно пренесете таватв във фурната и чак тогава налейте водата най-лесно става с кана или чайник. Сложете вода колкото да покрие 2/3 от височината на чашките или на нивото на яйчната смес. Пуснете фурната на 150 градуса и печете до зачервяване. Оставете крема да се охлади във фурната на отворена врата. След това извадете чашките една по една и сложете в хладилник. 

Да Ви е сладко!

четвъртък, 19 март 2015 г.

Козуначени топчета



Реших да смеся две рецепти, получения резултат е направо супер.
Необходимите продукти: 3 яйца, 200 мл прясно мляко, 200 гр захар, 100 мл кисело мляко, 50 мл заквасена сметана, 1 есенция ром, 1 ванилия 1 ч л лимонови корички, 150 мл олио, 50 гр масло, 1 кг брашно. 
За пареното тесто: 50 мл вода, 10 гр брашно.
За плънката: стафиди накиснати в ром, орехи, бадеми, канела, захар и яйце за намазване.
Размийте маята в прясното мляко сложете 1 ч л захар и 5 с л брашно да шупне. Смесете всички останали съставки с половината брашно. Когато маята е готова ги смесете. и доомесете с пареното тесто.
Оставете да втаса. Разделете на топки и оформете по желание сложете мармалад, стафиди и орехи.
Аз реших да направя един голям козунак и 12 мини козуначета. Ако направите само малки ще станат около 36 -40 броя.
Оставете да удвоят обема си и ги намажете с яйце поръсете със захар. Печете на 180 градуса до златисто.




Да Ви е сладко!


неделя, 15 март 2015 г.

Френска селска торта



Имам поръчка да направя френска селска торта, за рождения ден на сина на моята приятелка. Първо искам да му пожелая много здраве, попътен вятър в живота и да бъде все така усмихнат и добър син. 
Изрових сума рецепти, които бяха с различни блатове и кремове, и както винаги си взех едно от тук друго от там и сглобих моята торта. По желание на Нели крема е със заквасена сметана, и има сладко от горски ягоди и боровинки за разкош. 


Реших блатовете да са по рецептана Ани от Вкуснотека 

Ето и някои от стветите на Ани: 

Отмервайте продуктите си с везна и няма да имате проблем. Брашното е напълно достатъчно. Тестото е много еластично и гъвкаво. Може да се разпъва с ръце и да се доразточва с точилка. 
Печете ги точно по 3-4 минути, не повече, на 170 градуса, защото не бива да се препичат, ще се счупят. Търсим меки и крехки блатове, в които да попие крема. 


Необходимите продукти:
1 яйце, 
150 гр кристална захар,
 200 мл прясно мляко, 
2 с.л. течен мед, 
2 ч.л. сода, 
50 гр стопено, охладено масло, 
400 гр брашно. 

За крема: 
800 мл заквасена сметана,
 400 гр крема сирене, 
1/2 ч.ч. пудра захар, 
кората от един лимон, 
 2 ванилии, 
1 буркан сладко от боровинки и ягоди, 
100 гр бадеми. 

За украса:
70 мл сладкарска сметана, 
30 гр крема сирене, 
2 с л пудра захар, 
1/2 ч ч сладко,
 3 гр желатин,
100 гр кокос,
 100 гр бадеми (филирани и рязани).


Разбийте яйцето и захарта, след това бавно добавете прясното мляко, меда, содата и стопеното, охладено масло. Прехвърлете сместа в тенджера и варете на бавен огън, като непрекъснато разбърквате около 25-30 минути, докато добие карамелен цвят. Отдръпнете от котлона и още топла изсипете в нея брашното. Разбъркайте с лъжица, докато получите тесто и го прехвърлете върху леко набрашнен плот. Омесете леко, докато стане на топка. Разделете полученото тесто на 8 топки. 

Разточете всяка една топка на кръг с диаметър 27-28 см. направо върху хартията за печене.Трябва да бъде тънък, почти прозрачен. Тестото е много еластично и гъвкаво, заради меда. 

Печете 3-4 минути на 170 градуса. Докато се пече първият блат, оформете втория и така, докато изпечете всичките 8 блата. Оставете ги да се охладят добре, след което сложете върху един блат ринга, фиксиран на 25 см, натиснете леко и изрежете точен кръг. Помогнете си с нож, ако е необходимо. 
По същия начин изрежете и останалите блатове, така че да получите идеално равни блатове за кръгла торта.  
За да приготвите крема разбийте сметаната със захарта и сиренето с лъжица или вилица не използвайте миксер. Добавете лимоновата кора и разбъркайте с помощта на шпатула и  добавете ванилия. 
Запечете леко рязаните бадеми това ще подсили аромата им. 

Сложете първия блат върху подложка за торта или поднос. Стегнете го с ринга. Намажете с тънък пласт от крема. Поръсете с малко от печените бадеми, след това покапете тук-там от сладкото с боровинки . 
Покрийте с втория блат. Отново намажете с крем, поръсете с бадеми и покапете сладко. По същия начин и в тази хронология довършете останалите редове от тортата. Завършете само с крем. Приберете тортата за 2 часа да стегне в хладилник, след това внимателно прекарайте нож, по ръба на ринга и го отстранете. 
Намажете тортата с лек пласт сметана отстрани. Поръсете обилно с кокос и бадеми по борда, леко притиснете с ръце да полепнат. Приберете отново в хладилник за няколко часа, а най-добре за едно денонощие. Украсете по ваше желание.


Да ви е сладко! 



Ето и снимка на разрез получени от доволните празнуващи радвам се, че ви е харесала тортата.



Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните в която мрежа Ви се иска!

сряда, 11 март 2015 г.

Белгийски сладкиш





1



2



3
и вече си имате страхотен сладкиш, лесен и вкусен!
По рецептите от старото време. След като съм направила вече стотици рецепти по рецепти от нета , реших да ви изненадам с една много стара рецепта. Историята на тази рецепта е от преди много години, когато бях още първи клас. Тогава беше време, в което нямаше много интересни неща в сладкарниците и майките ни правеха уникални сладкиши у дома. Тази рецепта приготвихме на един празник в училище на който всички трябваше да занесат по нещо приготвено в къщи. Аз занесох този сладкиш и обрах точките. Благодаря на моята леля за рецептата която ни даде още преди 35 години!



Необходимите продукти: 2 с л какао, 1 1/2 ч ч захар, 1 кисело мляко (рецептата е за 1 буркан а тогава бяха по 500 мл), 1 ч ч без един пръст олио, 2 1/2 ч ч брашно, 1 кафяна лъжичка с връх сода.
Разбива се добре и се пече на 180 градуса до суха клечка. След като се извади се надупчва на "често". 


  
Сироп: 1 1/2 ч ч вода, 3/4 ч чзахар оставете да ври 5 минути. и сиропирайте блата.

Маслен крем : 125 гр масло, 1 жълтък, 1 ч ч пудра захар - разбива се добре.
Млечен крем : 500 мл прясно мляко,2 с л захар, 2 с л брашно, 1 ванилия. Млечният крем става много гъст, смесва се с масления.


 Намажете сладкиша внимателно и украсете по желание. Аз го направих в ринг докато стегне крема и хване малко коричка. Поръсих с какао и бял шоколад. 
Да Ви  е сладко! 


 Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните в която мрежа Ви се иска!


Шоколадови топчета




Като се ядосам на резултата от някоя рецепта, не спирам докато не я преобразя така че да ми харесва. 
Така се получиха тези топки за разлика от тортата която не ме впечатли, те са просто вълшебни.

Необходимите продукти: 1/5 от тортата, 1 чаша ганаш, 1/3 ч ч препечени кокос и бадеми, 2 с л силно кафе, 2 с л портокалов сироп (от сладко).
Натрошете тортата. Смесете всичко и оформете топки. Залейте ги с  180 гр разтопен шоколад и 2 с л фъстъчено олио. Поръсете с кокос и бадеми.



 Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните в която мрежа Ви се иска!

вторник, 10 март 2015 г.

Шахматна торта








Ех как си лети времето, вчера сякаш си гушках новороденото момченце и целувах малките му ръчички, а днес е вече голям мъж на цели 18. Сега той ме гушка в големите си топли ръце, а аз не спирам да благодаря на господ, че ме дари с такова дете. Бъди все такъв обичлив, добър и усмихнат, бъди щастлив и следвай мечтите си! 



Каква торта да направя този път за сина ми, става на 18 години, все пак това е специален рожден ден! Бяла ли, кафява ли? Чудих се доста време и реших и двете. Ей така и двете на едно. 
Тази рецепта доста дълго чака да бъде направена и сега мисля, че и дойде времето.


Продукти за белият блат: 140 гр. брашно, 100 гр. натурално нишесте, 125 гр масло със стайна температура, 5 яйца, 125 гр. захар, 2 прахчета ванилия, 1 бакпулвер.
Маслото се разбива със захарта докато стане на крем. Добавят се яйцата едно по едно, като всяко трябва да е усвоено от маслото преди да се добави следващото. Всички сухи съставки се смесват и пресяват (брашно, нишесте, бакпулвер и ванилия). Добавят се на няколко пъти към разбитото масло и яйцата. Изпича се във форма с падащо дъно с диаметър 24 см. Застлана с хартия за печене в предварително загряна фурна на 170 градуса до суха клечка.




Продукти за кафявия блат: 5 яйца, 100 гр брашно, 40 гр качествено какао, 100 гр. нишесте малина или ягода, 125 гр краве масло със стайна температура, 1 ванилия, 1 бакпулвер и 125 гр захар. 
Приготвянето на кафявия блат за тортата е както при белия. Маслото се разбива със захарта на крем, добавят се едно по едно яйцата и след всяко се разбива добре. Накрая се добавят смесените сухи съставки. Изпичането е на 170 градуса в тавичка със същата големина и застлана с хартия.

За сиропа:100 гр. захар се заварява с 200 мл. вода на сироп. 
Сместа ври 3-4 минути и се добавя 1 ванилия. Оставя се напълно да се охлади, преди употреба.




За крема: 400 мл. животинска сметана с 30% масленост, 350 гр. готварски шоколад 60%.
Сметаната се загрява до точка на кипене, но не да завира. Школада нарежете на дребно. Когато сметаната се е загряла достатъчно отместете от котлона и добавете шоколада. Бъркайте с лъжица докато се смесят напълно. Охладете и приберете в хладилник за 4 часа.
За покриване на тортата: 150 гр. готварски шоколад и 2-3 супени лъжици олио. Шоколада с олиото се стапят на водна баня и се охлаждат до телесна температура.

За да сглобите шахматна торта. Блатовете трябва да са напълно изстинали, щом започнете да сглобявате тортата. При изпичане на блатовете, често се случва да се издуят неравномерно. Вземете дълъг остър нож и подравнете блатовете да са с еднаква височина. Ще ви трябват три различни размера рингове, може да ползвате чинии или купи. Най-важното за оформянето на квадратите е да прецените височината на блата спрямо ширината на окръжността. Постарайте се наистина, за да има вашата шахматна торта съвършен вид. Изрежете рингове и ги разменете, за да станат бял, кафяв, бял, кафяв. Поставете първият шарен блат в поднос или чиния за торта. 
Разбийте ганаша за 2-3 минути. Тя става твърда и лека напомняща крем. 
 Трампирайте много внимателно с четка. За да нанесете равномерно ганаша го поставете в пош, и го шприцовайте внимателно. След това ако е необходимо леко загладете. Поставяте отгоре втория блат и отново трампирайте по същия начин. Измажете тортата отстрани и отгоре и загладете с шпатула. Приберете торта в хладилник за около 2 часа да стегне. 
Приготвяте си шоколада за заливане, трябва да е с телесната ви температура, за да не стопи ганаша при обливането на тортата. В случай, че нямате термометър гребнете с лъжицата от разтопения шоколад и го докоснете  с устни. Щом не усещате да ви пари, шоколада е готов. Започнете внимателно от центъра на тортата към края равномерно да изливате шоколада. Разнесете и загладете с шпатулата. Декорирайте по ваш вкус. 
Начина на оформяне в снимки можете да видите тук.




Снимки от партито после! Разрез на торта също :)



И така, след като разрязахме тортата се разочаровах от блатовете, шарката се получи добре, но блатовете са малко ронливи и сухи. Гостите я харесаха, но аз съм малко разочарована от вкуса. Предположих че ще стане така, защото блатовете с масло обикновено са ронливи и по-сухи. Ще направя пак такава, но с други блатове. А вие ако обичате по-сочна торта сложете повечко сироп, може да оправи нещата.



Тортата беше на 5 и 1/2 но мъфините бяха на 7! Направих тези, но със слънчогледов тахан.

сряда, 4 март 2015 г.

Козуначета с различни плънки




Различни плетки, различни плънки важното е да е вкусно и красиво. Вие също можете да си направите не се страхувайте от месенето и от маята, те не са страшни. Това го написах заради една приятелка която, като чуе мая и и настръхва косата.
Днес изпробвах тази плетка и се получи, много добре. После много не личи, но ще направя и голям вариант на който се надявам да си личи плетката. 


Необходимите продукти: 3 яйца, 300 мл прясно мляко, 1 шушулка ванилия, 1 ч л лимонова кора, 200 мл олио, 25 гр мая, 1 кг брашно, 200 гр захар.
Стафиди, орехи, шипков мармалад, бадеми.


Всичко замесих в хлебопекарна, даже я пуснах два пъти да омеси тестото. Нямате си идея кокло гладко и добре измесено се получи това тесто, а аз с години се трепех да меся на ръка и си докарах възпаление на лакътя. След като се измеси тестото си го разделих и започнах да си ги оформям както ми падне. На едни сложих стафиди и бадеми, на други мармалад, а на трети бадеми. Оставих ги да втасват 1 час. След това още един във фурната на 30 градуса. Напръсках с водичка и увеличих градусите на 40 и още един час. Общо три часа втасване. 30 минути преди печене ги мажа с яйце, и точно преди печене отново мажа с яйце и поръсвам със захар или бадеми. 



Захарта навлажних, по препоръка на милите дами, които се отзоваха на питането ми във фейсбук и ми казаха как да запазя захарта бяла. 



Следващият път ще пробвам тази https://www.youtube.com/watch?v=Oo5DYOU2brA