сряда, 31 октомври 2012 г.

Торта " Галатея"




Напоследък все се заглеждам по рецепти на известни готвачи но когато за почна да бъркам все променям рецептата. Така се роди и тази торта. По-скоро трябваше да се казва Глезана, защото реших да сложа всичко любимо на куп.



Необходимите продукти за блата: 100 гр жълтъци ,100 гр белтъци , 100 гр брашно, 100 гр захар, 100 гр масло, ванилия. Белтъците се разбиват на сняг . Жълтъците със захарта се разбиват на крем на водна баня добавят се белтъците брашното и накрая маслото. Пече се в форма с хартия на 170 градуса. След като изстине се разрязва на две да станат два тънки блата.


Сладкарски крем : 500 гр прясно мляко , 4 жълтъка 3 с л брашно, 4 с л захар, 100 гр бял шоколад,  есенция по избор, аз добавих малко боя за радост на окото.



 Маслено шоколадов айсинг: 100 гр шоколад, 135 гр масло, 145 гр пудра захар, есенция по избор. Маслото се разбива на пухкав крем , добавя се пудрата и отново се разбива . Накрая се добавя разтопения шоколад на стайна температура , не трябва да е топъл да не стопи маслото.

Сглобява се:
1.  блат леко се намазва с захарен сироп 1:1 захар вода с есенция
2. 1/2 сладкарски крем
3. два банана на колелца
4. втора половина крем
5. блат напоен 
6. шоколадов айсинг и украса



Да ви е сладко!

неделя, 28 октомври 2012 г.

Профитероли със сладкарски крем


Малки вкусни сладурчета!


Парено тесто: 100 мл вода, 100 мл прясно мляко, 100 гр масло,щипка сол, 4 яйца.
                     Крем: 250 мл мляко, 2 жълтъка, 50 гр захар, 1 сл брашно, 1 ванилия.
                                          Глазура: 50 мл сметана, 100 гр тъмен шоколад.
                                                                  Захарна украса.


Пареното тесто се приготвя по познатия начин , първо се слага водата с млякото и маслото да заврат, добавя се брашното и се бърка докато се получи еднородна смес. Пресипва се в купа и се добавят яйцата едно по едно. Получава се гладко лепкаво тесто слага се в пош и се шприцоват малки топчета. Пекат се в загрята на 200 градуса, фурна без да се отваря и се оставят да изстинат на леко отворена врата.


Сладкарският крем се приготвя бързо и лесно, загрява се млякото, с половината захар и ванилията. Жълтъците се разбиват с останалата захар и бращното на гъста каша. добавя се малко мляко към яйцата и се разбърква добре , а после всичко се изсипва в млякото и се вари 2 минути като се бърка непрекъснато.
Глазурата се приготвя много бързо заграва се сметаната и в нея се слага натрошения шоколад бърка се докато се стопи напълно.


Аламинут


Аламинут 


Закуска, обяд или вечеря за 20 минути! 
Необходимите продукти за 6 порции: 6 яйца, 6 филийки пуешко филе, 6 розички бланширани броколи, 150 гр топено сирене, 50гр Едам, 50 гр кашкавал.
 Във фурма за мъфини се слага парче филе за да се получи купичка , после в нея се слага по едно яйце едно броколи и тн. Пекат се в загрята фурна на 250 градуса за кратко докато яйцето се изпече леко.

*  Не се слага сол от сиренето и шунката всичко се овкусява.

петък, 26 октомври 2012 г.

Курабийки с червени боровинки


Пухкави и ароматни , стават за закуска, за пикник или просто за да се поглезите.


Необходимите продукти: 3 яйца, 1ч ч захар, 1 ч ч кисело мляко, 1ч ч мас разтопена, 1 амонячна сода, 1 к л сода за хляб , 2 ванилии , лимонова кора , 1/2 ч ч  червени боровинки , брашно около 4 чаши.



Начин на приготвяне: Яйцата и захарта се разбиват на крем, добавят се мастта и киселото мляко със содите. Брашното се пресява и се добавя към яйцата заедно с ванилията и лимоновата кора, накрая и боровинките.  Получава се гъста лепкава каша, която се оставя да почине.  С помощта на две лъжици се оформят топчици които се слагат в кафява захар оформят се като топче и се слагат върху хартия за печене с разстояние между тях . Пекат се на 200 градуса до леко зачервяване. 


Дави е сладко!

Парен кравай с броколи и Едам

Това е пример за развинтена фантазия.


Необходимите продукти за тестото: 100 мл вода, 100 мл прясно мляко, 100 гр масло, 100 гр брашно, 1-2 щипки сол, 4 яйца. Млякото, маслото и вода та се слагат в тенджера да заврат ,след това се изсипва брашното наведнъж и се бърка докато се получи гладко гъсто тесто и стане на топка. Прибавят яйцата и се бърка след всяко докато стане хомогенно тесто. Присипва се в пош и се шприцова върху хартия на кръг като се има впредвид това че ще се надуе. Пече се на 200 градуса за около 30 минути не се отваря фурната за да не спадне . 


След като изстине се разрязва и се пълни с листенца къдрава маруля, лентички пуешко филе , настърган Едам , няколко зелени маслини нарязани на половинки  и салата от броколи.


За салатата с броколи : 1/2 кг броколи  бланширано и нарязано на малки розички, 5 кисели краставички, пуешко филе 200 грама,1 майонеза, грах 1 чаша сол и черен пипер на вкус.


Да ви е сладко !

вторник, 23 октомври 2012 г.

Рошави хлебчета





Време за следобедна закуска. Пухкави хлебчета които може да хапвате с масло и сирене или пък със сладко.  




 Необходимите продукти: 1 чаша мляко, 2 яйца, 1 с л захар, 1ч л сол, 1 пак суха мая, 4 с л олио, брашно около 500-600 грама


 Смесете маята с малко вода , 2 л брашно и захарта да шупне. След това омесете меко тесто и оставете да удвои обема си в намазана с олио купа. След като втаса го размесете с две три  щипки брашно не добавяйте много въпреки че лепи.


 Отново оставете за малко и пуснете фурната да за загрее на 220 градуса. Намажете леко форма за мъфини с масло разделете тестото на 12 парчета и сложете във фомата. Намажете ги с яйце поръсете със сусам. Печете до златисто.


Да ви е сладко!

Канелени бисквитки



Ароматни, канелени бисквитки с червени боровинки, бадеми и стафиди.


Намерих си тази страхотна рецепта тук http://chefindisguise.com/2011/12/20/mums-persian-cookies-cinnamon-almond-date-cookies-and-a-giveaway/  и веднага реших да я изпробвам но нямах фурми и  ги замених с червени боровинки и стафиди . Получиха се много вкусни бисквитки подходящи за кафе или мляко. 


А ето и необходимите продукти: 
2 и 3/4 чаши  брашно

1/4 чаена лъжичка сода за хляб

1/4 чаена лъжичка сол

1 чаша масло 

3/4 чаша захар

3 големи яйца

3 супени лъжици мляко на прах

3 супени лъжици канела 

2 ч. л. кардамон

щипка индийско орехче (по желание)

1 ч.л. екстракт от ванилия

1/4 чаена лъжичка бадемов екстракт.

2 чаши нарязани червени боровинки и стафиди

1 чаша препечени нарязани бадеми

Цели препечени бадеми за украса


инструкции

В купа се смесват брашното, содата, канелата, кардамона, индийското орехче и солта.
Разбийте маслото захарта в продължение на 1 минута или докато стане на  крем.
 Добавят се яйцата и ванилия, разбиват се, докато се смесят добре . Намалете скоростта на ниска и постепенно прибавете брашното с другите сухи съставки. Тестото ще бъде меко и много лепкава почти като много гъсто тесто за торти, трябва да устоите на изкушението да добавите брашно
Добавете плодовете и ядките,откъснете малки парчета от тестото,и ги оформете между ръцете си на топчета колкото орех.
Подредете в тава,като оставяте достатъчно място, сложете по едно цяло бадемче на всяко топче  
натиснете върху бадема .
Пече се в предварително загрята на 180 C (375 F) фурна на най-ниското ниво до златисто кафяво.

Бележки

Ако ви харесва бисквитките да са хрупкави сложете 1/2 чаена лъжичка сода за хляб, вместо на 1/4 и след като са готови оставете бисквитките в топлата фурна,  докато фурната се охлади напълно.

Съхранявайте тези бисквитки в херметически затворени кутии и ще са хубави цял месец.




събота, 20 октомври 2012 г.

Искам още


Който е опитал този сладкиш винаги си е поискал още и затова го кръстих "Искам още"


Много лесен и винаги с перфектен резултат ! 
Продукти за тестото: 2 яйца , 2 к ч захар, 2 к ч олио, 2 с л кисело мляко, 2 с л мед, 1 бакпулвер, 1 ванилия, лимонова кора  по желание, а брашното е 3- чаши (тестото трябва да е твърдо като за курабийки за да се точи). След като сте омесили тестото оставете си малка част за украса, а  голямата част разстелете добре в тавичка тази доза е за доста голяма тавичка около 38-40см. Оформете стените по високички да не ви излезе плънката.


За плънката : 1ч (250мл) сладко от каквото ви харесва  , 1 ябълка , 1 ч орехи едро счукани шепа стафиди накиснати в ром , боровинки или други ядки по желание.




Украсата си я измислете сами аз винаги го правя различен с малка част от тестото.
          Пече се на 180 градуса за около 40 минути докато започне да става златисто тестото.

сряда, 17 октомври 2012 г.

Плодово руло


Съберете  всички плодове с които разполагате и запрятайте ръкави , това е лесно леко руло което всеки може да си направи за 40 минути максимум.


Нужните продукти: 2 яйца, 3с л захар,50гр брашно ,1 ванилия, 
Разбийте яйцата със захарта на гъст крем добавете брашното и ванилията и готово.Изсипете върху хартия разстелете добре. Печете  на 190 градуса до леко зачервяване.

За крема: 1 чаша сметана разбита +  100 г бял разтопен шоколад


Плодове за плънката: 2 банана, 2 круши блиндирани и леко сварени с 2 с л захар, 1шепа боровинки накиснати в ром

След като е изстинало рулото намажете с половината сметана смесена с крушовото сладко , поръсете малко боровинки и сложете 2 цели банана ако са криви просто ги срежете. Завийте рулото и намажете отгоре с останалият крем. Поръсете захарни пръчици за украса и добавете няколко боровинки.


Да ви е сладко!





петък, 12 октомври 2012 г.

Ябълков пай с розички


Какво Ви се хапва есенно време ? Не ви ли се иска да се потопите в аромат на ябълки, орехи и всичко което ви дава есента?


Това е страхотна рецепта на Йоли, която винаги ни дава уникални идеи. Аз както винаги нещо си променям , кога по желание кога поради липса на някой продукт. За тази рецепта всичко беше на лице и изведнъж дзак няма бадемово брашнооооо. Ами без да го мисля много си настъргах на добрата стара мелничка 100 гр орехи и се започна,  най - трудното от цялата рецепта е нарязването на 4-5 ябълките на лентички . 


За тестото са необходими: 125 г масло, 70 г пудра захар ,1 яйце , 1 ванилия 1 ч. л. портокалова кора настъргана, 150 г брашно, 100 г  настъргани орехи. Аз приготвих тестото и го оставих в хладилник докато се справя с ябълките и крема. Това ме улесни много защото иначе щеше да се размекне много.


За крема :400 мл прясно мляко, 100 мл бяло вино, 3 жълтъка, 1 ванилия, 1 ч. л. портокалова кора, 6 с. л. захар, 4 с. л. брашно.  Сложете млякото и виното да се загреят и смесете останалите съставки в голяма купа.трябва да стане кашичка добавете малко мляко и след това изсипете всичко в млякото . Върнете на котлона и бъркайте докато получите гъст крем.
 И накрая не забравяйте ябълките нарязани с белачка за картофи на тънки лентички с кората, и малко сладко от кайсии за намазване.

Сглобете като в форма за пай сложете тестото на дъното и оформете с пръсти докато се изравни по цялото дъно, оформете и борд достатъчно висок да не ви излезе крема. Изсипете крема и украсете с розичките от ябълки. Намажете розичките с разредено сладко о кайсии. Печете в загрята на 180 градуса фурна докато се изпече блата и ябълките.
Не си мислете че можете да устоите на аромата след като го извадите от фурната. Направо го занесете на най- безлюдното местенце в дома си докато изстине. Иначе ще го нападнете гарантирам и няма да спазите съвета на Йоли да се сервира напълно охладен , няма да сложа снимка за доказателство на това твърдение, че малко ме е срам. 
Ето и оригиналната рецепта на Йоли    http://yoli-www.blogspot.com/2011/10/blog-post_18.html

 “I’m joining TidyMom and Whirlpool for the 4th Annual Love the Pie Party and entered to win a new Whirlpool Gold® Induction Range

сряда, 10 октомври 2012 г.

Сладка тиквена "Мусака"


Моя измишльотина, която правя вече няколко пъти и много ми допада. Измислих си я за нула време като си мечтаех да съчетая любимите ми ядки, тиква и кекс. Та като изпекох тиквата със повечко захар ми се прииска да е нещо по богато и добавих ядки отгоре , наръсих тиквени семки, слънчогледови семки , орехи сусам и бадеми. Отново върнах във фурната да се запекат ядките. И накрая реших че трябва да направя и заливка разбърках я набързо и отново във фурната, това е .


Нужните продукти:  1 тиква цигулка, ядки микс 1 купичка, 1 купичка захар. Нарязаната тиква се пече със захарта на 180 градуса докато се запече леко и водата в нея е почти изчезнала, наръсва се с ядките и отново във фурната. Когато ядките лекичко покафенеят е време за заливката.


За заливката: 2 яйца, 1 к ч захар, 1/2 бакпулвер, 1 ч ч брашно 60 гр масло, 1 к ч сметана, 1 ванилия, 1/2 к л канела.


Поръсете с пудра захар  и оставете малко да изстине. Нарежете на ромбчета или като торта и се насладете.


http://josi.bg/recipes/view/188/Sladka-tikvena-musaka.html
 Можете да опитате, сега е сезонът на тиквите, ще ви хареса !

вторник, 9 октомври 2012 г.

Тиквени кифлички с канела и кафява захар




Рецептата за тези кифлички си сглобих от  няколко рецепти, сега да видим какво ще се получи.

За тестото са ви необходими: 1 яйце, 150 мл прясно мляко,  450 гр брашно, 50 грама захар, 50 гр кафява захар, 1 кафяна лъжичка канела, 1 к л джинджифил, 100  гр масло, 1/2ч ч тиквено пюре, 1пак.суха мая, 1/2ч л сол. Маята се разтваря в прясното мляко и малко захар за да кипне. След това се омесва с останалите продукти меко тесто, но което може да се разточи на кора. 

Намазва се с масло и се поръсва с плънка от: 150гр кафява захар, 50 гр бяла захар и 2с л канела.
Навива се на руло и се реже на парчета по 2 см. Ако имате повечко орехи сложете и в плънката 1 чаша .

Подреждат се в тава с диаметър 26-28 см заслана с хартия за печене. На всяка кифличка се слага по една цяла орехова ядка (може и две половинки). Тук е полувтасало.


Отново втасва и се печ в загрята на 180 градуса фурна. 


Докато се пече вие си правите поста в блога :) а ако нямате такъв, поне ми пратете една снимка да видя какво сте сътворили.  Аз още чакам моите да се опекат, а миризмата на канела и джинджифил се разнася навсякъде и вече не се устоява.  


  Да ви е сладко! 


За жалост снимките, които виждате не са обработени и направени от професионалис, а от мен и то с телефон, затова и не се вижда прекрасният цват на тиква във вътрешността.