понеделник, 30 юни 2014 г.

Торта от моркови



Знаете ли вица за зайчето дето си търсило торта от моркови? Ако не го знаете ще ви го разкажа, пишете ми само :) а сега да ви разкажа за тази торта. Записах се на сладкарски курс, и ми дадоха учебник. Започваме на курса да учим за хигиена, за здравословен начин на работа и тн. разни материи дето трябва да се минат докато стигнем до практиката. Аз обаче не мога да трая и започвам да изпробвам каквото ми падне по учебника. Та тази торта се роди ей така от нетърпението ми.



Необходимите продукти: 150 гр брашно, 150 гр захар, 3 яйца, 100 гр масло, 100 мл сметана, 100 гр орехи, 1 ч л захаросана кора от лайм, 100 гр нишесте, 10 гр бакпулвер, 1 ванилена захар, 200 гр моркови настъргани на ситно.


Разбийте яйцата със захарта, добавете нишестето. След това добавете сметаната и маслото. Смелете морковите с орехите и ги добавете заедно с кората от лайм. Пресейте брашното с бакпулвера и го добавете на части. Изсипете във форма за торта с хартия на дъното и печете на 160 градуса около 60-90 минути. До суха клечка.


До тук добре, сега за крема: 250 мл заквасена сметана, 1 пак желатин, 1 ч ч плодове на сладко от смокини.  


Глазура :100 мл сметана, фондан за украса.




Я сега да не оставям за друг път ами да ви разкажа вица:

Мечката отворила сладкарница. В нея продавала всякакви плодови торти. Дошъл един ден заекът и попитал:
– Имате ли торта от моркови?
Баба Меца отговорила отвратена:
– Не!
И Зайо си тръгнал. Но на другия ден отново дошъл и пак попитал:
– Имате ли тора от моркови?
Меца отново намръщено отговорила:
– Не!
И заекът си тръгнал. Но на следващия ден отново дошъл и пак попитал:
– Имате ли торта от моркови?
Мечката сбърчила вежди и отговорила:
– Не!
И така цяла седмица. На следващия понеделник, Зайо за пореден път пристигнал в сладкарницата и попитал:
– Имате ли торта от моркови?
Усмихната, Мецана отговорила:
– Да, Зайо, имаме!
И заекът гаднярски казал:
– Много е гадна, нали?



Моята торта не е гадна да знаете, направо си е много хубава! 
Да Ви е сладко!

събота, 28 юни 2014 г.

Торта Нежност




Специална торта за специален човек. За моята половинка, която днес има рожден ден. Да си ми жив и здрав! По-малко да ме ядосваш и повече да ме глезиш! Исках да създам торта с много нежен вкус, аромат и структура. Определено успях да намеря подходяща рецепта за блат и крем които сглобих, получи се точно това което исках.


Необходимите продукти за блата: 4 яйца, 120 гр захар, 1 ваилия, 100 гр брашно, 20 мл вода. 
За крема: 200 мл прясно мляко, 30 гр пудра захар, 4 жълтъка, 200 гр черен шоколад, 100 гр бял шоколад, 30 гр желатин, 500 мл сметана.
За сиропа: 1/2 ч ч сироп от компот, 30 мл ликьор от кайсии.


*Разделете белтъците от жълтъците.
*Разбийте белтъците с 80 гр захар, а жълтъците с останалите 40 гр захар и водата. Разбивайте докато белтъците станат на гъст сняг. Жълтъците утрояват обема си и стават бледо жълти. *Смесете внимателно двете смеси като бъркате с шпатула. 
*Добавете брашното с ванилията на части и разбърквайте от средата към стената на съда, за да не спадне тестото.  



*Намажете форма за торта с масло и поръсете с брашно.
* Печете на 180 градуса, докато започне да се отделя от стените и стане златисто. Проверете с клечка и ако в средата е сухо, значи е готов.
*Оставете да се охлади напълно и разделете на две, за да се получат два блата. 
* Сварете млякото и го оставете да се охлади. Разбийте жълтъците с пудрата захар и добавете към млякото. Върнете на котлона и загрейте. Добавете предварително накиснатия желатин и шоколада натрошен на ситно. Бъркайте докато се получи гладък крем. В никакъв случай не завирайте! Ще се пресече крема, няма да стегне желатина и тн. Оставете да се охлади и смесете с разбитата сметана.


*Сложете едната половина във форма с подвижен борд. Сиропирайте леко и намажете половината от крема. Сложете втория блат сиропирайте и добавете останалия крем.  Оставете тортата да стегне отстранете ринга и измажете страните с малко крем или сметана. 
*Украсете по ваше желание.



Да Ви е сладко!


неделя, 22 юни 2014 г.

Масленица със суроватка



Историята на това тесто е много простичка и започна с много ядосване, когато ми се пресече шест литра прясно мляко. Домашно мазничко и миришещо на масло. След като реших че ще правя извара и гледах колко масло плува в пресеченото мляко реших че трябва да го използвам. Прецедих изварата и получената, когато стана с телесна температура замесих едно тесто, което стана уникално еластично и много хубаво. 


Необходимите продукти: 500 мл суроватка, 1 с л захар, 1 ч л сол, 20 гр мая, около 1 кг брашно, 50 мл олио.
За плънката:  400 гр сирене, 100 гр извара, 100 гр масло, 50 мл олио, 1 яйце.

Размийте маята в суроватката , добавете захарта и 3 ч ч брашно. Разбъркайте добре и оставете да се събуди маята. Добавете солта и брашно да се получи меко еластично тесто. Накрая добавете и олиото. Оставете да си удвои обема. Разделете на 4 топки и издърпайте кори, намажете с масло, поръсете с плънка и навийте на руло. Навийте рулата на охлюв и оставете отново да втаса. Печете на 180 градуса около 50-60 минути.    


Нямах време за красиви снимки, но ви гарантирам супер вкус, ако си я направите.
Да Ви е сладко!


събота, 21 юни 2014 г.

Содените питки на Гичето- нов прочит




Един малко по-сладък вариант на тези уникални питки. Направете си ги и се насладете на вкусна лесна и бърза закуска.


Необходимите продукти: 500 мл кисело мляко, 1 ч л сол, 5-6 с л захар, 1 ч л лимонова кора, 1 ванилова захар, 6 с л царевично олио, 1 с л оцет, 0коло 750 гр брашно (за меко тесто).


Забъркайте всички продукти в голяма купа. Добавяйте брашното на части и не премесвайте много тестото. Оформете топка посипете брашно обилно на плота и разточете дебела кора около 1,5 см. Изрежете кръгчета с най- големия резец който имате. Подредете в тава с хартия за печене. Печете на 180 градуса до златисто. 





Намажете още топли с мед.







 Поднесете с шоколадов тахан, комбинацията е супер.


Да Ви е сладко!



Иска ми се да ви ги покажа отвсякъде сякаш така ще ги опитате :)

петък, 20 юни 2014 г.

Стъргано с картофи



Обичате ли картофи? А кашкавал и сирене?


Вечеря за нула време.  


Необходимите продукти: 10 сварени картофа, 300 гр кашкавал настърган, 150 гр сирене настъргано, чубрица или друга подправка по желание, копър за поръсване на готовото ястие.


Настържете всичко в голяма купа ги разбъркайте леко и не ги мачкайте да си стоят рошави. Намажете тавичка с олио и поръсете обилно с галета. изсипете внимателно всичко и го оставете за 15 минути да се запече съвсем леко отгоре.
Извадете и поръсете с нарязан копър.


Да Ви е сладко!



Торта с вафлени кори и крем Нутела



Торта, която се прави за 5 минути, много вкусна! 


Необходимите продукти: 1 опаковка вафлени кори, 
Крем: 600 мл прясно мляко, 5 жълтъка, 6 с л захар, 2-3 с л брашно, 1 ванилена захар, 180 мл Нутела, 1 желатин.
Сметана: 150 мл сметана, 80 гр шоколад.


Разбийте яйцата със захарта и добавете брашното и ванилията. Сварете млякото и добавете част от него при жълтъците. Разбъркайте добре и върнете всичко на котлона.
Сварете сладкарски крем и добавете течния шоколад накрая. В още горещия крем добавете предварително разтворения желатин. Бъркайте да се разтопи съвсем.


Подгответе си форма за торта с подвижен борд. Постелете я хубаво с домакинско фолио.
Сложете една кора и залейте с малко крем, редувайте до като ви остане само една кора. Оставете тортата да се охлади и желира. Охладената торта намажете отгоре с шоколадова сметана. и украсете с последната кора и разтопен шоколад. 


Да Ви е сладко!


сряда, 18 юни 2014 г.

Мъфини с хрупкав топинг - Crumb Cake Muffins

Мъфини с хрупкав топинг, видях ги на снимка тук и се захванах да ги правя. Както винаги има и мое нововъведение.

Необходимите продукти:10 с л масло, 1/2 ч ч + 2 с л прясно мляко, 2 големи яйца, 2 ч л ванилов екстракт, 2 и 1/4 ч ч брашно, 1 ч ч захар, 2 и 1/4 ч л бакпулвер, 1/2 ч л сол.
За топинга: 3 с л студено масло, 1/2 ч ч брашно, 3 и 1/2 с л захар, 1/2 ч л канела. Заради някой който не обича канела сложих кокосови стърготини резултата не може да се опише.
И една идея от мен в средата на всяко мъфинче сложих по половин пияна черешка.
Черешите предварително накиснах в ликьор от бъз.

Загрейте фурната на 180 градуса. Разтопете маслото във фурната, като внимавате да не прегори . Ако използвате ванилова шушулка извадете зрънцата и ги смесете със захарта. В купа смесете млякото, яйцата и ванилията. Добавете маслото и бъркайте докато се смеси добре. В друга купа смесете брашното захарта, солта и бакпулвера. Добавете млякото и маслото и разбъркайте добре. 
За да направите топинга смесете  всички съставки и размачкайте с пръсти, докато се получат трохи. Поръсете ги на мъфините, и печете докато се получи златиста хрупкава коричка, и суха клечка. Охладете във формата за 15 минути и тогава извадете. Сервирайте топли или на стайна температура. 
Гарантирам супер вкус!
Да Ви е сладко!