Купих си едни супер фини кори за баклава, но не ми се искаше да правя баклава, а нещо с по-малко захар. Тъкмо навреме Мина сподели рецептата и ме подсети, че още не съм правил това чудно нещо.
Необходими продукти: 300-
350 гр екстра фини кори за баклава,
150 + 30 гр масло,
1 л прясно мляко,
4 големи яйца,
200 гр захар,
150 гр пшеничен грис,
2 с л царевично нишесте,
щипка сол,
2/3 шушулка ванилия, леко разрязана по дължина (или 1 с л екстракт ванилия)
За сиропа:
200 мл вода,
прясно изцеден сок от 1 портокал,
прясно изцеден сок от 1/2 лимон,
150 гр захар,
1/3 шушулка ванилия, леко разрязана по дължина (или 1 ч л екстракт ванилия),
1 малка пръчка канела,
2 шайби портокал,
2-3 шайби лимон,
3-4 разполовени плодчета кумкуат (или 1/2 мандарина),
1 резенче лайм по избор,
2-3 с л течен мед.
Пригответе първо сиропа, кипнете съставките без меда, ако ползвате екстракт ванилия, го оставате да го добавите накрая с меда.
Намалете огъня и оставете да покъкри между 5 и 10 минути, или докато се редуцира почти наполовина.
Отстранете от огъня, добавете меда и екстракта ванилия, ако не ползвате шушулка. Разбъркайте докато меда се разтвори напълно и оставете сиропа настрани да изстине.
Пригответе крема, като разбиете яйцата, захарта, пшеничения грис, царевичното нишесте и солта.
В съд с тежко дъно загрейте почти до кипване млякото и шушулката ванилия.
Отстранете шушулката ванилия и добавете на струйка разбитата яйчена смес към горещото мляко, като разбърквате непрекъснато, докато кремът се сгъсти.
Отстранете и оставете да се охлади почти напълно.
Загрейте фурната до 180 граудуса.
Разтопете 150 гр от маслото.
Разделете фините кори на две равни части - едната за застилана от долу, а другата - отгоре.
Намаслете дъното и стените на по-дълбока правоъгълна форма за печене (моята е 19 х 27 см), застелете дъното на тавата с 4 от корите, като оставяте част от тях да висят извън тавата и намажете с помощта на четка с масло.
Застелете с останалите от първата част кори, като между всяка мажете с масло.
Изсипете крема и заравнете.
Завийте с оставените да висят извън тавата кори и покрийте с втората част от корите, като между всяка кора мажете с разтопено масло и подвивате краищата навътре.
Намажете обилно с разтопено масло и с остър нож прорежете горните кори на парчета, като внимавате да не стигате до крема.
На няколко места прободете внимателно корите между прорезите до крема, за да позволите на парите при печенето да излизат, без да развалят формата на корите.
Поръсете последната кора с вода, за да остане хрупкава и след сиропирането.
Печете в предварително загрята до 180С фурна около 40-45 минути, като след около 30-та минута можете да покриете с алуминиево фолио за да не прегаря.
Извадете от фурната и сиропирайте горещият сладкиш с напълно охладения сироп, като заливате всяко от парчетата.
Оставете сладкиша да изстине на стайна температура и охладете поне за 4 часа в хладилник.
Сервирайте с любимата ви напитка поръсете със струйка мед, ако желаете.
Един мой експеримент, реших да отделя една малка част от крема и корите и да направя малко сладкишче за 4 парчета. Идеята ми беше да сложа препечен кокос върху крема за аромат. Идеята си заслужава предава много аромат и леко променя усещането за тектура заади кокоса, което на мен много ми харесва.