понеделник, 30 януари 2017 г.

Бърза шоколадова торта с банани



Хапва ли ви се тортичка? А прави ли ви се такава?
Май повече са тези които искат да хапнат :)
Нищо тази торта е супер лесна, така че може да си я спретнете за нула време.



Необходимите продукти : 1 яйце, 1 жълък, 1 ванилия, 100 гр захар, 1/2 ч ч брашно, 1/4 ч ч шоколадов чипс(или натрошен шоколад), 1/4 ч ч какао, 1/2 ч л бакпулвер, 55 гр масло, 1/4 ч л сода 1 щ сол 1 1/4 с л олио, 1/4 ч ч кисело мляко, 1/4 ч ч гореща вода.


Подгответе малка форма (диаметър = 16см) за торта с подвижен борд. Намажете я с масло и сложете хартия на дъното.
Смесете всички сухи съставки в купа. 
Сложете маслото, олиото и шоколадовият чипс в купа и разтопете на водна баня или микровълова печка. 
Разбийте яйцата със захарта на крем, добавете шоколадовата смес и разбъркайте внимателно на най- бавната скорост. 
Добавете млякото и отново леко разбъркайте. 
Половината от сухата смес и разбъркайте с шпатула. 

Горещата вода и последно остатъка от сухите съставки. Изсипете във подготвената форма за печене. Печете на 180 градуса до суха клечка.

За крема: 200 мл сметана, 200 гр шоколад, 200 гр крема сирене, 1 с л шоколадов крем с аромат на портокали. Последният е много важен за аромата на цялата торта.
Загрейте сметаната и залейте шоколада с нея. Разбъркайте докато сместа стане гладка. Оставете да се охлади за 10-15 минути.
Разбъркайте кремата сирене с шпатула, добавете шоколадовият крем. След това добавете и 2/3 от охладеният ганаш. разбъркайте отново с шпатула.

За допълнително гарниране 1 банан, 1/2 ч ванилови ябълки.


Охладеният блат разделете на два по-тънки. Сглобете тортата като редувате: блат, сладко, крем, банан, крем, блат. Измажете тортата с крем, залейте с ганаш и  украсете по желание.



Да Ви е сладлко!



Ако ви е харесала моята тортичка, направете си я и споделете с бутоните под публикацията!

събота, 28 януари 2017 г.

Макови бейгъл хапки - Easy Poppy Seed Bagel Bites



Като ги види човек тези хапки и ръцете не го слушат, сами отиват при тях и си вземат поне една. 



Продукти: 
1 ч ч прясно мляко, 
½ ч ч безсолно масло, 
1 яйце, 
¼ ч ч захар, 
1 ½ ч л инстантна мая, 
3 ½ ч ч брашно, 
½ ч л сол.

Топинг:
2 с л маково семе, 
½ ч ч мляко, 
¼ ч ч захар, 
1 с л масло, 

(1 ч ч =240мл.)


Затопля се маслото с млякото до разтопяване на маслото. Смесва се яйцето, със захарта, маята, брашното и солта и към тях се налива затопленото мляко с разтопено масло. Замесва се гладко и еластично тесто, което се прехвърля в намазнена купа, покрива се с найлоново фолио и се оставя около 1 час да втасва. Прехвърля върху набрашнен плот за работа и разделя на 4 части. По инструкциите от оригиналната рецепта, всяка една част се оформя на фитил с дължина около 30 см, от който се се режат шайби /около 2.5 см/ и оформят се, като малки топчета. Подредете топчетата в тава, покрита с хартия на разстояние едно от друго, покриват се с кухненска кърпа и оставят още 15 минути за второ втасване. 
Фурната се загрява на 175С и втасалите вече топчета се пекат за около 15-20 минути, до златисто. 
Докато хапките се пекат, се подготвя и маковият топинг 
В касеролка се налива млякото и добавя маковото семе, като на средна температура се оставя да заври. Следват захарта и маслото, които се смесват само докато се разтворят. 
Изпечените бейгъл хапки се изваждат от фурната и още топли се прехвърлят в купа, където се заливат с малко от топинга. Изваждат се и оставят върху решетка да се охладят и отцедят.


Да ви е сладко!


Ако ви е харесала тази рецепта споделете я с бутоните под публикацията.


Баница с праз и сирене


Случвало ли ви се е да се чудите какво да си сготвите да и хапнете и просто да идете в магазина и да си купите нещо на промоция. Така стана с тази баница, като видях че има кори на промоция си взех едни и докато се чудих с какво да ги направя отидох до терасата и видях праза къде ми стои мирно и кротко в ъгъла, и чака да се сетя за него цяла зима. Та така грабнах 3 стръка и остатъка от случката е понадолу в поста :) 


Необходимите продукти: 1 пак точени кори, 4 яйца, 3 стръка праз, олио, 250 мл кисело мляко, 1 ч л сода, 250 гр сирене, 50 гр масло, щ черен пипер, щ сол.


Почистете и нарежете праза на ситно, задушете го в дълбок тиган докато омекне. Добавете солта малко водичка  и оставете да изври, накрая добавете щипка черен пипер и маслото.  В купаа натрошете сиренето и сложете яйцата и киселото мляко със содата. и накрая добавете леко охладеният праз. Разбъркайте добре и с получената смес намажете обилно една кора. Нагънете я като хармоника и я поставете изправена със сместа нагоре. По същият начин направете всички останали кори (моите бяха седем) и накрая намажете с останалата плънка. Може да се поръси по желание с нигела или сусам, аз забравих и се ядосах, но и без сусам ще го хапнем. 


Да ви е сладко!


Ако ви е харесала идеята за по-различна баница с праз, заповядайте направете си я и споделете с бутоните под публикацията.

събота, 21 януари 2017 г.

Ванилови ябълки



Едно от най-лесните и най-приятни сладка което можете да направите дори и през зимата когато имате ябълки в излишък.


Необходимите продукти: 2 кг ябълки, 1,5 захар, 1 шушулка ванилия, 3 с л глюкоза, 1 щ лимонена киселина.

Измитите ябълки се обелват и нарязват на малки парченца като за мусака. Слагат се в тенджера със захарта и една чаша вода. Като заври котлона се намаля и се добавя ванилията. Така си ври бавно до желаната гъстота. Добавя се глюкозата и точно преди да се махне от котлона се слага и лимонената киселина. Докато е горещо се слага в сухи бурканчета и се затваря.

Това е всичко, бързо и лесно но пък е толкова ароматно и вкусно. Става за всичко каквото се сетите и за сладкиши и за палачинки и за торти. Аз съм го използвала в над 20 рецепти.


Да Ви е сладко!

Ако Ви е харесало направете си го и споделете с бутоните под публикацията в любимата си мрежа!


четвъртък, 19 януари 2017 г.

Луда пица номер две






За тази измишльотина отново използвах лудото тесто. Само че този път го разточих и нарязах на лентички които увих на фунийки за сладки. Подредих ги в кръг и оставих да се понавдигне.; Намазах с яйце и поръсих със сусам. Това е след изпичане махате формичките и можете да напълните с каквото ви се иска. 
Ние решихме да напълним с парченца домашна луканка, кашкавал, сирене, кисели краставички и зелени маслини. 


Всичко което можете да сложите отгоре на пицата можете да напълните и във тези фунийки, отново запичате за кратко колкото да се разтече кашкавала или моцарелата. След това си дърпате по фунийка и се наслаждавате на вкусотийка.


Може да се напълни и с различни салати от сорта на руска салата и да се предложи като предястие. Само да ви се иска да си поиграете може да се получат уникални, щури произведения с тази заготовка. При това ви дава възможност да си я приготвите предварително ако очаквате гости.


Да Ви е сладко!


Ако Ви е харесала идеята моете да споделите с бутоните под публикацията!
Всички рецепти може да следите и тук!



Лимонови мадлени - Madeleine lemon curd


Намерих тази рецепта в този блог и реших да я изпробвам, защото от доста време един лимонов кърд ме чака да се сетя за него. Оригиналната рецепта може да видите тук.


Необходимите продукти: 3 яйца, 150 гр захар, 5 с л прясно мляко, 100 гр масло, 3 с л лимонов или портокалов кърд, 200 гр брашно, 1 п бакпулвер (10гр според мен даже е малко много може и 7-8 гр да се използва).




Смесете сухите съставки, разбийте яйцата със захарта, разтопете маслото. Изсипете лимоновият крем и маслото към яйцата и разбъркайте. Добавете брашното с бакпулвер и внимателно разбъркайте. Оставете сместа да постои.  Разпределете във формички за мадлени. Печете 5 минути на 250 градуса и още 10 на 150 градуса. Внимавайте да не се препичат стават по-сухи.

Да Ви е сладко!


Направете си ги и споделете с бутоните под публикацията в любимата си мрежа! Всички рецепти изпробвани и измислени от мен може да следите и тук на страничката ми във Фейсбук.



OLD-FASHIONED CHOCOLATE BUTTERMILK CUPCAKES


Здравейте отново в тази снежна сутрин на всички, които от снощи чакат рецептата за най-яките шоколадови мъфини. Много са хубави и реших да копирам всичко и на английски, за да е лесно за хората които четат от други страни. Рецептата намеих в този блог. Много съм щастлива, когато попадна на сполучливи рецепти, защото има и много, които никак не се получават и съсипвам продуктите доверявайки се на авторите. Спокойно можете да си приготвите това удоволствие и да му се насладите с чаша сутрешно кафе. 




Необходимите продукти: 2 1/2 с л олио, 113 гр масло, 1/2 ч ч шоколадов чипс (натурален),1/2 ч ч неподсладено какао, 3/4 ч ч +2 с л брашно, 1/2 ч л сода, 1 ч л бакпулвер, 1/2 ч л сол, 2 яйца +1 жълтък, 1 ч ч захар, 1 ч л ванилов екстракт, 1/2 ч ч кисело мляко, 1/2 ч ч гореща вода.




Загрейте фурната, пригответе си формите за мъфини. На мен ми се получиха 24 мъфина от тази доза. 
Смесете всички сухи съставки в купа. 
Сложете маслото, олиото и шоколадовият чипс в купа и разтопете на водна баня или микровълова печка. 
Разбийте яйцата със захарта на крем, добавете шоколадовата смес и разбъркайте внимателно на най- бавната скорост. 
Добавете млякото и отново леко разбъркайте. 
Половината от сухата смес и разбъркайте с шпатула. 
Горещата вода и последно остатъка от сухите съставки.
Разпределете в хартиените формички и печете на 180 градуса до суха клечка. Внимавайте, не препичайте, печенето отнема около 16 минути !




Моят крем е малко по-различен, защото исках да използвам една кутия маскарпоне която имах.

За крема : 250 гр маскарпоне, 5 с л нутела, 1 ч ч бита сметана


Ако Ви е харесала тази рецепта споделете я с бутоните под публикацията в любимата си мрежа!



Ingredients
  • For the chocolate buttermilk cupcakes:
  • 2 and 1/2 tablespoons canola oil (or melted coconut oil)
  • 1 stick unsalted butter, melted and slightly cooled
  • 1/2 cup semi-sweet chocolate chips
  • 3/4 cup + 2 tablespoons all-purpose flour, not packed
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 cup unsweetened cocoa powder, sifted
  • 1/2 teaspoon salt
  • 2 large eggs + 1 large egg yolk, at room temperature
  • 1 cup granulated sugar
  • 1 teaspoon pure vanilla extract
  • 1/2 cup buttermilk
  • 1/2 cup hot water
  • For the chocolate buttermilk buttercream:
  • 1 stick unsalted butter
  • 3 cups confectioners sugar
  • 3/4 cup unsweetened cocoa powder
  • 3-4 tablespoons buttermilk, well shaken
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1 teaspoon vanilla
Instructions
  1. For the chocolate buttermilk cupcakes:
  2. Preheat the oven to 350 degrees (F). Line a 12-cup cupcake tin with cupcake liners and lightly spray the liners with non-stick spray. Set aside.
  3. Melt the oil, butter, and chocolate together in the microwave, heating in 30 second increments, stirring between increments each time. You can also melt the oil, butter, and chocolate over very low heat on the stove top, but I find the microwave to be much easier. Whisk mixture until completely smooth and set aside to cool.
  4. In a medium-sized bowl combine the flour, baking soda, baking powder, cocoa powder, and salt; stir together until thoroughly combined and set aside.
  5. In a large bowl whisk together the eggs, yolk, sugar and vanilla together, beat until smooth. Add the cooled oil/butter/chocolate mixture and whisk until smooth. Add half of the flour mixture, then half of the buttermilk. Repeat the process until everything is added, and be sure to mix until JUST combined - then quickly stir in the hot water. It's important not to over mix, here! Just stir until evenly combined. Fill each cupcake liner 3/4 of the way full with batter (You will have enough batter to make more than 12 cupcakes). Bake for 16-18 minutes, or until a toothpick inserted in the center comes out clean. Repeat with remaining batter. Cool cupcakes completely before frosting.
  6. For the chocolate buttermilk buttercream:
  7. Sift together the confectioners sugar and cocoa powder, whisking well to ensure it's bump and lump free!
  8. Using a handheld mixer OR a stand mixer fitted with the paddle attachment, beat the butter on medium-high speed until creamy; about 2 minutes. Reduce speed to low and slowly add the sifted sugar/cocoa powder, alternating with the buttermilk, then add the vanilla and salt. Once all of the ingredients have been added, beat on high speed until light and creamy and combined; beat for at least 1 minute on high.
  9. Frost cooled cupcakes and top with any decorations if desired.
  10. Cupcakes stay fresh at room temperature in an airtight container for up to 4 days.

неделя, 15 януари 2017 г.

Свинско с праз и картофена коричка



Здравейте, на всички! Много ми харесва зимно време да си стоя на топличко и да се чудя коя рецепта по-напред да изпробвам. Изобилието е голямо от интернет може да намерите идеи колкото си щете. Няма как да ги изпробвам и за цял живот и затова си смесвам рецепти понякога. така изпробвам две на веднъж. 
Последно си харесах една датска рецепта с картофи и кайма, и една рецета на Люси. Така се роди моето ново вкусно творение. Направо си беше за облизване, толкова вкусно миришеше, че и снимки не можах да направя като хората.


Необходимите продукти : 3-4 стръка праз, 600-700 гр свинско месо, сол, черен пипер, червен пипер, 5 големи картофа.





Започвате с картофите, обелвате и нарязвате на филийки по 0,4-0,5см. Сложете във вряща подсолена вода за 10 минути. Извадете и отцедете.
Празът се нарязва на не много ситно и се задушава накрая добавете една чаена лъжичка червен пипер. Извадете го в керамична тавичка. Запържете месото на малки хапки, подправете го на вкус със сол и черен пипер. Сложете и месото в тавичката и разбъркайте добре. Отгоре подредете картофите, като леко ги застъпвате. Посолете лекичко и поръсете с червен пипер и зехтин. Добавете и една чаша вода. Запечете под фолио за 30 минути и след това без фолио за кратко.


Да Ви е сладко! 



Заготовката за следващата ми измишльотина мноооого ме кефи, ще видите ще стане супер.



събота, 14 януари 2017 г.

Луда пица



Уикенд закуска, вечеря или обяд, става за всичко! Само си я направете пък после хапвайте когато ви падне.


Това си е лудо нещо, много вкусна, неустоима и ароматна. Всичко което обичате може да сложите в нея. Аз много обичам сирена и направих тази с кашкавал Елена, сирене Елена, кисели краставички, зелени малсини, малко пуешко филе на Орехите, доматено пюре.


Та рецептата за тестото е тази. Можете да го забъркате от вечерта, това много улеснява сутринта когато всички чакат изгладнели на масата.

Плънката е по ваш избор. 


Начина на оформяне е много лесен. 
Просто си направете триъгълни парчета като за кроасани. Подредете ги в къг като леко ги застъпвате в средата. Получава се като звезда с дълги лъчи. Всеки лъч еко намажете с доматено пюре. В средата наредете филето върху него, маслинките, краставичките, кашкавала, сиренето, чубрица. Завийте връхчето на всеки лъч и го прехлупете към средата. Оставете да втаса малко в тавата. Намажете с яйце и малко зехтин. 
Печете на 180-190 градуса до златисто. Оставете за пет минути в изключена фурна накрая. Извадете я и нападайте върви си с всичко, като всяка друга пица.


Да Ви е сладко!


Ако Ви е харесала лудата ни пица направете си я и споделете с бутоните под публикацията.