неделя, 21 февруари 2021 г.

Торта с шам фъстък и сладък картоф

Един експеримент се превърна в нова, много любима торта. Реших да използвам пюре от сладък картоф в блат за торта. И тъй като напоследък се заглеждам постоянно в буркана с шам фъстък, реших че това ще е новата ми комбинация. Да ама и трябваше и аромат, а това е много много важно за един десерт. И хоп мисълта за Коледа ме връхлетя със портокалов, канелен и карамелен спомен. Тааа така се раждат тортите в главата ми .... а тръгнах от един картоф. 







 Необходимите продукти: 

130 гр пюре от сладък картоф( печен),

130 гр шам фъстък суров,

130 гр кафява захар,

130 гр олио,

130 гр брашно,

130 гр прясно мляко,

1 ч л бакпулвер,

1 ч л сода,

1/2 ч л канела,

1/4 ч л подправки за меденки,

3 яйца.

Форма за торта с диаметър 20 см намазана с масло и с хартия на дъното.

Фурната се загрява на 160 градуса. Пече се до суха клечка.

За крема: 1 бурканче млечен крем на Лидл,

100 гр маскарпоне, 

100 мл течна сметана,

100 гр бял шоколад,

5-6 гр желатин.

За сиропиране: 

3 с л сладко от портокалови корички,

1 с л коантро,

5-6 с л вода.


Ако ви е харесала публикацията споделете я с бутоните под нея! Можете да следите за нови публикации и на страничката ми във Фейбук.


вторник, 16 февруари 2021 г.

Лесни понички с квас



Тези вкусни понички може да си замесите от вечерта и да си изпържите сутринта. Лесни са и винаги се получават само трябва да имате хубав силен квас. 

 Необходимите продукти: 

320 гр брашно, 

2 яйца, 

125 гр прясно мляко,

 120 гр квас, 

40 гр захар, 

6 гр сол,

 35 гр масло,

2 с л ром,

ванилия, 

лимонова кора, 

щипка индийско орехче,

2-3 с л маково семе по желание.


Замесете всички продукти без маслото и солта наведнъж. Оставете го та втасва един час. Добавете солта и маслото, омесете добре. Ако сте решили да сложите и мак като мен може да го добавите с маслото и солта.

Отново оставете за около 10-15минути и разделете на малки топчета около 12-16 броя излизат. 


Оставете ги да втасват в тавичка с олио намазана и ги покрийте с фолио. Аз се изхитрих и ползвам форма за мъфини постлана с фолио така топчетата не се слепват едно за друго и после е по лесно за взимане когато пържите.

Аз лично харесвам поничките да са въздушни леки и да не са тестени вътре затова предпочитам да ги правя с дупка и после да си ги хапвам със сладко по избор или с шоколад или каквото ми скимне. Ако вие искате да ги пълните с крем или шоколад гледайте да намалите температурата за пържене още и да не останат сурови отвътре.

Извадете ги върху хартия да се отцеди мазнината и ги поръсете с пудра захар. Изчакайте поне 10-15 минути и нападайте. 

За тези от вас, които работят с мая може да се направи с мая, но повярвайте с квас са по-хубави. За целта може да увеличите брашното с 60 гр и да добавите 60 мл вода, ако ще ги оставите да втасват цяла нощ ползвайте само 4-5 гр мая(прясна).

Да ви е сладко! 

Ако ви е харесала тази публикация споделете с бутоните под нея в любимата си мрежа. Следете страничката ми във Фейсбук за нови предложения.