Един експеримент се превърна в нова, много любима торта. Реших да използвам пюре от сладък картоф в блат за торта. И тъй като напоследък се заглеждам постоянно в буркана с шам фъстък, реших че това ще е новата ми комбинация. Да ама и трябваше и аромат, а това е много много важно за един десерт. И хоп мисълта за Коледа ме връхлетя със портокалов, канелен и карамелен спомен. Тааа така се раждат тортите в главата ми .... а тръгнах от един картоф.
Необходимите продукти:
130 гр пюре от сладък картоф( печен),
130 гр шам фъстък суров,
130 гр кафява захар,
130 гр олио,
130 гр брашно,
130 гр прясно мляко,
1 ч л бакпулвер,
1 ч л сода,
1/2 ч л канела,
1/4 ч л подправки за меденки,
3 яйца.
Форма за торта с диаметър 20 см намазана с масло и с хартия на дъното.
Фурната се загрява на 160 градуса. Пече се до суха клечка.
За крема: 1 бурканче млечен крем на Лидл,
100 гр маскарпоне,
100 мл течна сметана,
100 гр бял шоколад,
5-6 гр желатин.
За сиропиране:
3 с л сладко от портокалови корички,
1 с л коантро,
5-6 с л вода.
Ако ви е харесала публикацията споделете я с бутоните под нея! Можете да следите за нови публикации и на страничката ми във Фейбук.