неделя, 30 март 2014 г.

Свинско с кисело зеле


Защо пък не? Това е последното за сезона зеле от бидона, защо да не ви покажа и моя начин на приготвяне. Само с четири продукта се получава супер вкус.


Необходимите продукти: 1 голяма кисела зелка, свинско месо, червен пипер, олио. 

Нарежете зелето и го изстискайте, така че да стане почти без чорба. Сложете изстисканото зеле в голяма тенджера с олио и го разбъркайте добре да се омазни всичкото. Оставете за малко да се запържи, като го бъркате да не загори. Когато остане само на олио и омекне добавете 2 с л червен пипер и отново разбъркайте добре. Добавете вода, така че да покрива зелето. Месото сварете в отделна тенджера и оберете пяната преди да е завряло. След като е почти готово го прибавете заедно с бульона към зелето. Опитайте  на вкус и добавете малко зелева чорба, ако не е достатъчно кисело и солено. Оставете да ври на слаб огън до готовност. Ако желаете това може да стане и в тавичка покрита с алуминиево фолио във фурната.


Можете да се насладите на традиционен български вкус, някои хора го обичат с чесън други с люти чушки. Хапвайте го както на вас ви харесва.


Да Ви е сладко!

Козуначета за юначета


Като за загрявка преди Великден и за закуска на децата си направих едни козуначета.



Необходимите продукти: 3 я йца, 400 мл прясно мляко, 200 гр захар, 1 есенция, 1 суха мая, 1 ванилия, 200 мл олио, 1 ч л лимонова кора,, брашно около 1 килограм.  
За поръсване: 1 яйце, 50 гр захар, 50 гр обелени и нарязани бадеми, стафиди накиснати в ром.



Размийте маята с млякото, малко брашно и малко захар. оставете да се навдигне. Добавете яйцата, половината олио есенцият а, ванилията, лимоновата кора и брашното и омесете еластично тесто. Започнете да добавяте останалото олио на малки порции като омесвате до пълното му усвояване след всяка част. Оставете да втаса на топло мято, разделете на две топки и от всяка топка оформете по 10 до 14 малки козуначета.












 Аз направих един голям и 6 малки козуначета. Преценете според формата,  в която ще печете. Намажете формичките с масло и сложете лист хартия на дъното. Оставете ги да втасат, докато удвоят обема си. Намажете с яйце и поръсете захар и бадеми и печете в фурна на 180 градуса. Аз ги слагам в студена фурна и те се навдигат още повече.


Да ви е сладко!     

петък, 28 март 2014 г.

Маслени сладки с кайсиеви ядки



Пет минутни сладки това е най-бързата рецепта. Докато си подредите продуктите на плота и вече са във фурната.

Необходимите продукти: 50 гр кайсиеви ядки (белат се лесно като се накиснат в гореща вода, точно като бадеми) , 90 гр масло, 135 гр захар, 1 1/2 ч ч брашно, ванилия, 2 белтъка, 1 с л бакпулвер, 3 с л прясно мляко.


Смелете кайсиевите ядки в робот. Добавете захарта и маслото и отново разбийте. Сложете брашното , ванилията и бакпулвера. Разбийте докато се получат трохи, накрая добавете и прясното мляко. Оформете топчета като малки орехчета или големи череши. Сложете по едно парченце шоколад на всяко топче притиснете леко и подредете в тава с хартия на дъното. Печете на 180 градуса до леко зачервяване.
Можете да ги направите с всякакви ядки, аз ще ги направя с белени ядки следващия път, пробвайте и ще се очаровате!
Да Ви е сладко!


сряда, 26 март 2014 г.

Хлебчета с лимец и лен


Само доматчето ми липсва в картинката, но и така беше вкусно и ароматно. 


Необходимите продукти: 400 мл вода, 1 суха мая, 1 с л  захар, 1 ч л сол, 80 мл олио, 100 мл кисело мляко, 3 сварени картофа, 3 с л ленено семе, 3 с л сусам, 2 ч ч брашно от лимец,  около 700 гр брашно.


Разбъркайте маята с киселото мляко и захарта. Добавете няколко лъжици брашно и разбъркайте добре. Оставете да се навдигне, когато маята е готова сложете водата олиото и солта разбъркайте и замесете с брашното меко тесто. Смелете семената за кратко в кафемелачка или блендер и добавете в тестото. Оставете си 1 с л от смлените семена за поръсване. Намачкайте картофите на пюре и го добавете, омесете тестото и го оставете да втаса. Оформете тестото, като багета, нарежете на парчета и подредете парчетата в тавичка с хартия с срязаното на горе. Натиснете с пръст по средата да се получи дупка и сложете в нея малко от смлените лен и сусам. Сложете и по едно малко парченце масло, поръсете с малко хималайска сол и оставете да се навдигнат. Изпечете на 180 градуса до златисто.


Като се прибра дъщеря ми ме попита какво съм направила, замириса и на нещо, като кифлички с ядки.  Пробвайте аромата е супер.
Да ви е сладко!


Торта с бишкоти и портокалов крем



Лека тортичка за почитателите на портокаловият вкус. 

Необходимите продукти: 3 пакетчета бишкоти Савоярди, сок от три портокала, 400 мл прясно мляко, 200 мл кондензирано подсладено мляко, 6 с л захар, 6 с л брашно, 2 жълтъка, 1 ч л сладко от портокал, 1 желатин, 1 ч л ванилов екстракт.
За сиропиранена бишкотите: 1/ ч ч сладко от праскови, 1/3 ч ч кайсиев или портокалов ликьор.


Сложете млякото в тенджера и го загрейте, до кипване. Разбийте жълтъците със захарта и добавете брашното, ваниловия екстракт, портокаловия сок и сладко. Сварете крема и след това добавете кондензираното мляко. Оставете крема да се охлади леко и добавете желатина предварително накиснат в малко вода. Смесете сладкото с ликьора и леко го загрейте. Сега може да започнете реденето. Сложете бишкотите плътно една до друга. Намажете ги със сладко, изсипете половината крем отгоре наредете още един пласт бишкоти и отново залейте с крем. Оставете да се охлади една нощ в хладилник, извадете и украсете с портокал и сметана.



Може да си я направите и в чашки за мелба, като индивидуални порции за всеки! 
Да ви е сладко!

вторник, 25 март 2014 г.

Фасул с кисело зеле



Та както винаги казвам най-много обичам простичките манджи които баба ми готвеше. Това е една рецепта приготвяна за мен почти всяка неделя. Тогава бяха хубави времена можехме да си ходим до село всяка неделя. Още щом отворех вратата на къщата и се усещаше аромата на вкусна топла питка и къкрещата манджа. 

Необходимите продукти: 1 голяма кисела зелка, 1 купичка стар фасул, хубаво е да сложите и малко шарен , 100 мл олио, 2 с л червен пипер. 

Нарежете зелето на ситно и го изцедете. Сложете го в голяма тенджера с олиото и го запържете малко докато се остане на мазнина . Бъркайте го непрекъснато на този етап, за да не загори. Сложете 2 червен пипер, разбъркайте и добавете купички вода. Оставете на бавен огън да се свари до готовност.
Накиснете фасула за няколко часа в студена вода. Измийте го и го сложете в друга тенджера с малко вода да  заври. Сменете водата и този път сложете достатъчно вода, за да се свари фасула. Ако видите, че водата е извряла не се притеснявайте да добавите още студена вода, това дори ще помогне за сваряването на зрънцата. Оставете да се вари на бавен огън. Когато и двете са готови се смесват и се оставя да поври още няколко минути. В случай че не е достатъчно киселко и солено на вкус добавете малко зелева чорба. Тази гозба става още по-вкусна като поседи 1 ден. 
Съвсем различен вкус има този фасул и се усвоява по-лесно от организма. Зелето от своя страна е много полезно прясно и кисело. Ако не сте опитвали тази вкусотия, не се бавете и си я сгответе, открийте нов непознат за вас вкус.  Поднесете с топла питка или хляб омесен от вас самите и някое люто чушле. 


Толкова проста и толкова вкусна ....
Да Ви е сладко! 

Аламинут с праз


Аламинут с праз и яйца се приготвя много бързо и става вкусна вечеря след забързания ден. Наскоро разбрах, че все още има хора, които не са опитвали тази лесна вкусотия. С последния праз реших да си я приготвя и да ви я представя. Преди да успея да снимам вече беше изядена, така че за сега ще се задоволите с тази снимка от тигана, ако намеря праз ще я приготвя още веднъж тази година, за да ви я покажа и в чинийка.


Необходимите продукти: 4 стръка праз, 8-10 яйца, 150 гр сирене, 150 гр кашкавал. 

Почистете и нарежете праза на ситно. Задушете го в дълбок тиган с капак, когато е готов го посолете съвсем малко. Чукнете яйцата и оставете малко да се стегнат. Разбъркайте ги с праза и оставете за 2 минути да се сготвят. Добавете натрошеното сирене, разбъркайте и сипете в чинийки. Поръсете с настърган кашкавал.
Да Ви е сладко!

понеделник, 24 март 2014 г.

Шоколадов сладкиш без яйца



За всички които по една или друга причина не консумират яйца. Бърз сладкиш, които по нищо не отстъпва на всички останали сладкиши. Не му липсват яйцата, става вкусен и можете да се представите пред гостите си с него.


Необходимите продукти: 1 ч ч вода, 1 ч л сода 1 ч ч захар, 5 с л олио, 5 с л какао, 1 1/2 ч ч брашно, 1 ч л ванилов екстракт, 1/3 ч л сол, 1 ч л разтворимо кафе, 50 гр шоколадов чипс или нарязан тъмен шоколад.

Смесете сухите съставки и добавете водата и олиото. разбъркайте до еднородна смес с лъжица или вилица. изсипете тестото във форма за торта намазана с масло и поръсете с шоколадовия чипс. Печете на 180 градуса до суха клечка. Извадете от формата и оставете да се охлади.

За крема: 250 гр маскарпоне, 4 с л ябълково или друго желе,1 ч л лимонова кора, 50 мл сметана разбита. разбъркайте добре маскарпонето с желето. Добавете сметаната и готово.
За украса: нарязани и запечени бадеми, шоколадови стърготини.



Да Ви е сладко!


неделя, 23 март 2014 г.

Шоколадови мъфини с квас



Мъфините с квас се родиха като идея след като направих палачинки с квас и видях че сместа е почти същата като за кекс. Добавих туй-онуй, поокрасих я и тов ае резултата. Ароматни, сочни, вкусни и пухкави кексчета.  Искам само да предупредя, че когато е по-топло времето кваса става за два максимум три дни и може да се използва.
Този път направих кваса така: 2 с л житен зародиш, 2 с л брашно от лимец, 3 с л бяло брашно с връх, вода за получаването на каша (като за кексово тесто). Започнах с по-голямо количество за да получа повече квас. Оставям в буркан с тензух за 24 часа. Добавям 1 с л вода и 1 с л бяло брашно, разбърквам и оставям отново. Процедурата се повтаря до готовност на кваса.



Необходими продукти: 2 яйца, 100 мл прясно мляко, 100 гр кафява захар, 2 с л глюкоза, 1 ч л бакпулвер,
 50 гр масло, 30 мл олио, 3 с л брашно от рожков, 1 с л какао, 1 ч л лимонова кора, 2 с л кокосови стърготини, 200 мл квас, 5 с л с връх брашно.



Смесете всички сухи съставки в голяма купа. в друг съд смесете течните. Добавете течните към сухите и разбъркайте добре. Разпределете във формички за мъфини и печете на 180 градуса до суха клечка.
За глазурата: 80 мл течна сладка сметана, 60 гр черен шоколад, 10 гр масло.
Затоплете сметаната, добавете шоколада и бъркайте докато стане еднородна и лъскава смес. Добавете маслото разбъркайте . Глазурата ви е готова след 3 минути.
Сипете по 2 с л на всеки мъфин и поръсете с запечени кокосови стърготини.


Да Ви е сладко!



петък, 21 март 2014 г.

Палачинки с квас - Sourdough pancakes


Малки сладки палачинки зърнах в този блог и реших че ще ги правя. Този път не мога да ги почна веднга и да станат след два часа ще трябва да си направя квас а той отнема поне 6-7 дни. http://chefindisguise.com/2014/02/09/sourdough-pancakes/


Та и този пост ще почака малко докато го публикувам, надявам се да се получат толкова хубави като на Sawsan. Thank you for shared recipe. Отново благодаря за споделената рецепта. Превеждам всичко буквално като се старая да съм максимално близо до оригинала.

Необходимите продукти: 3/4 ч ч квас, 2 ч л олио, 1 яйце, 1 ч л ванилов екстракт, 1/3 ч ч сухо мляко, 1/4 ч ч захар, 3 с л брашно, 3/4 ч л сода, 1/2 ч л сол.


*Добавете яйцето, ванилията и маслото в кваса и разбъркайте докато се смесят.
*Добавете млякото на прах , захарта, брашното, содата и солта в сместа и разбъркайте отново, докато се получи гладка смес. Тестото ще бъде малко по-рядко от това на обикновените палачинки и малко по-пенесто, дължи се на содата която реагира с кваса.
*Забележка : За разлика от обикновените палачинки тук не може да се получи премесване.
*Затоплете тиган с незалепващо покритие, намажете леко с олио. Налейте около 1/ 4 чаша от тесто в тигана за големи палачинки и 1-2 с.л. за малките. Пържете, докато краищата леко изсъхнат, повърхността става малко матирана, а долната страна златиста. Обърнете с помощта на тънка шпатула и пържете, докато от друга страна стане златиста.
*Сервирайте топли с любимото си сладко.



*Забележка: Добавете брашното малко по малко. Пробвайте с една палачинка, ако тесто е твърде рядко добавете още брашно, ако е прекалено гъсто добавете малко вода. Аз обикновено се нуждаят от 2-3 супени лъжици брашно за тази рецепта.



Сега в топлото време кваса ми стана за 2 дни и половина.
Не станаха толкова красиви, но пък са вкусни та вкусни! 
Да Ви е сладко!

понеделник, 17 март 2014 г.

Торта Шоколадов мус с боровинки




Една торта забъркана преди работа ей така за настроение през деня. Резултата е вълшебен. Рецептата взех и малко промених от тук. Ето я и самата нея в оригинал.http://kulinariya123.blogspot.com/2012/02/tort-shokoladno-mussovyj.html
Убедете се сами като си я направите.

  

Необходимите продукти: 4 яйца,  1 ч ч захар, 1 ч ч брашно,  1 ванилия,  3 с л рожково брашно, 2 с л какао, 3 с л олио.
За крема: 350 мл заквасена сметана, 350 мл сладкарска сметана, 3  с л захар , 200 черен шоколад, 2 желатина, 80 мл вода, 1 ванилия. 
За сиропиране: 1 ч ч кафе с мляко или едно разтворено нескафе 3в1.
За намазване:  1 ч ч боровинково сладко
За украса: Пресни или замразени боровинки, малини, къпини, ягоди и каквото ви харесва. 


Смесете брашното, рожковото брашно, ванилията и какаото.
Разбийте белтъците с половината захар на твърд сняг. В друг съд разбийте жълтъците с останалата захар на гъст крем, добавете олиото. Добавяйте на части брашното и белтъците. 
Печете във форма с не залепващо покритие, на 180 градуса до суха клечка. Оставете да изстине, разрежете на две, за да се получат два еднакви блата. 

Пригответе крема, като разбиете сметаната с миксер добавете заквасената сметана, захарта и ванилията и разбъркайте добре. Разтопете желатина и го добавете към сместа. Отделете 1/3 от крема, към останалия добавете разтопения шоколад. Разбъркайте до хомогенност.

Сложете единия блат в чинията за торта, сиропирайте с половината кафе. Сложете ринг за да оформите лесно крема. Намажете с боровинковото сладко. Изсипете шоколадовия крем и заравнете. Сложете другия блат и сиропирайте. Отгоре намажете с разтопен млечен шоколад. Оставете да се охлади. Намажете с белия крем, заравнете и отново оставете в хладилника. Украсете по ваше желание.


Да Ви е сладко! 
PS Поправих шоколада от 100 на 200гр, според мен трябва да е повече!


вторник, 11 март 2014 г.

Шоколадова торта с маскарпоне




Блога ми става на две годинки този месец и реших да го отбележа с малка тортичка. Тъй като миналата година си пропуснах рождения ден, сега реших да го отпразнувам. Когато започнах да споделям тук моите творения ми беше много трудно и дори не знаех как да си кача една снимка. Почти половин година не се реших да направя първата си публикация. Мислех си че няма да се справя и че ще ми се смеят хората. Сега изобщо не ми пука какво ще кажат хората за блога, важното е че на мен ми доставя удоволствие да споделям рецепти и преживявания. На който не му хареса има право да не го посещава. До сега не съм чула лоша дума, но страха от неизвестното си е доста голям страх.





Шоколадова торта ми се яде. Не мога да подмина почивния си ден без нещо сладко и шоколадово. Вдъхнових се от тази торта и направих половин доза от блатовете, а крема реших да променя. Направих малък вариант, защото още ни държи сито и сладко тортата от рождения ден на сина ми.

Необходимите продукти: 150 гр брашно, 50 гр какао, 200 гр захар, 125 мл мляко, 125 мл олио, 125 мл вода гореща, 1 яйце XL, 1 йце S, 1/2 ч л сода, 1/2 ч л бакпулвер, 1 ванилия
За сиропиране : 1/2 ч ч нескафе.

За белия крем: 250 гр маскарпоне, 100 сметана, 2с л пудра захар, 1 ч л от захаросаната ми био лимонова кора,1 желатин .
 За поръсване 100 гр нарязан бял шоколад, черни боровинки, малини.
За ганаша: 20 гр масло,20 гр глюкоза,100 гр черен шоколад, 150 мл сметана.


За да приготвите блатовете в дълбок съд разбийте яйцата със захарта. Прибавете млякото и олиото към яйцата. Смесете всички сухи съставки в купа, и ги добавете към яйцата. Последно добавете водата. Разделете сместа в две формички и печете на 180 градуса до суха клечка. Може да направите и един блат, който да разрежете след като изстине.
Едната половина се поставя в чиния, поръсва се с кафето и нарязания шоколад. Сложете ринг около блата за да се оформи тортата по лесно. Намазва обилно с 2/3  от белия крем и се поръсва с плодовете. Отгоре се поставя втория блат и отново се сиропира с кафе. Като поеме кафето се изсипва половината от ганаша и се слага в хладилника да стегне.
Когато е стегната и добре охладена се маха ринга и се намазва отстрани с белия крем. Отгоре се украсява с останалия ганаш и каквото на вас ви харесва. Аз добавих и малко бонбончета, отива ми на блога, нали е целия в бонбони. А вкусово се съчетаха супер, дори и аз не очаквах толкова добра комбинация.


За  белия крем: разбивате маскарпонето с 2 лъжици пудра захар, добавяте сметаната и отново разбивате. Накрая добавяте и лимоновата кора и желатина предварително накиснат и разтопен на водна баня.


За ганаша: затопляте сметаната и слагате шоколада на парченца да се разтопи. Добавяте маслото и глюкозата и бъркате докато се получи гладък лъскав крем.





Продължавайте да посещавате блога ми колкото си искате, правете рецептите и споделяйте колкото си искате! Това ме радва много и ми дава стимул да ставам по-добра и заради вас.  Да ви е сладко!