вторник, 29 януари 2019 г.

Задушен заек със сметанов сос - Пепи





Много пъти вече правя така, че вземам месо, което не съм готвила до сега и не знам как се готви, но хич не ми пука, защото знам че Пепи Стоева вече е готвила такова и ще си намеря точна рецепта и указания. Така и вчера за втори път реших да готвя заешко, взех го и се метнах в блога на Пепи. На втората минута вече си избрах и рецепта, защото имах гъби, пък и заглавието 

"Най-вкусният задушен заек в сметанов сос :)"

на поста и ми подсказа, че няма как да сгреша. Огромно Благодаря на тази неуморна дама за страхотните предложения.



Необходимите продукти:
1 заек (около 1,5 кг)
марината: 
150 мл бяло вино,
 100 мл соев сос, 
50-60 мл зехтин/олио, 
7-8 скилидки чесън



За суха панировка
по 1 ч л мащерка/риган и черен пипер, 
 2 с л червен пипер
 2 с л брашно, 
1 ч л сол (на вкус)


За задушаването
200 мл бяло вино, 
3-4 лъжици олио, 
60 гр масло, 
около 150 гр сланина, без кожата
опция - лют червен пипер, стръкче салвия (аз сложих и двете) 

За сметановия сос
остатъка от соса при печенето, 
250 мл готварска течна сметана,
 2 с л препечено брашно,
 200 гр гъби, 
2 с л масло,
 2 с л олио,
 сол.


След позволение на Пепи, публикувам точно как го е направила и описала тя:
 "Заекът се нарязва на големи порционни парчета.
 С остър нож се правят дупчици, в които се шпиковат нарязаните на 2-3 части скилидки чесън (на парче месо - по 2бр)
В дебел найлонов плик, или плик за печене, се смесват всички съставки за маринатата и поставят парчетата заек вътре. Торбата се връзва и прибира в хладилника за 10-12 часа. 
 Изваждат се от плика и отцеждат, а маринатата се запазва. 
 Месото се запържва в олиото от всички страни за по минута-две и изважда в тава за печене. 
Всички подправки и брашното се смесват и всяко парче месо се поръсва с тях от горната страна. Оставят се за ~ 30 мин. да си ги поеме т.е. да залепнат добре за месото. 
Сланината се нарязва на съвсееем тънки филии и всяко парче месо се завива с 2-3 такива ленти (аз нямах сланина и рискувах да ми стане сухо зайчето, но всичко се получи много добре и без нея). А върху тях - по парче масло.  Наливат се виното и маринатата - месото трябва да бъде наполовина в течността.

Тавата се завива плътно с фолио и поставя да се пече - първо на 200*, докато заври, след което градусите се намаляват на 160* и пече около 1,5-2ч. - зависи от възрастта на заека.
Развива се фолиото - трябва да е останал сос ако ли не - наливаме чаша вода и връщаме тавата с месото в изключената фурна да постои 10-на мин.  Тук се отстраняват и изпечените ленти сланина от месото - те са си свършили работата, като предпазват сухото заешко месо от изсушаване със своята мазнина.  В широка - може и плитка да бъде, тенджера, се нарязват гъбите, посоляват се и запържват в маслото и олиото за 3-4 мин. 
Прибавя се отцедения сос от печеното месо, сметаната и брашното, размитото в 200 мл бульон (пилешки, със зеленчуци, по възможност домашен, нали си имам замразен), или вода.
Ако парчетата месо са много големи, могат да се нарежат на по-дребно, за да поемат повече от соса, но така, както се вижда едно заешко бутче е точна мярка за порция и добре поема соса - не остава сухо.  Прибавя се и месото в тенджерата със соса, тя се покрива с капак и се връща във фурната, да се задуши за около 20-25 мин. на 180*. 
Месото се сервира в чиния, заедно с 2-3 лъжици от гъбите и 1 черпак от соса, който заради червения пипер по месото е оцветен в нежно кафяво :) ако ви притеснява цвета, не слагайте червен пипер на месото, но пък с него самото печено месо е много вкусно и се получава нещо като коричка там."

Само мога да Ви кажа - Не е за изпускане!!!
Направих си и един вкусен хляб и всички преядохме.


Да Ви е сладко!

И едно балонче за компания на вкусната гозбичка.





неделя, 27 януари 2019 г.

Хляб гъба - Валя






Благодаря на Валето, че сподели и напомни за този хляб, преди време и аз правих подобен, но с мая и парено тесто. Този е лесен и е вариант с квас.


За префермента: 
125 гр брашно, 
15-20 гр квас, 
12 гр захар, 
85 гр студено мляко. 
Съставките може да измесите разбъркате с лъжица, после оставете настайна температура 6 часа. 


Необходими продукти за основното тесто:
 125 гр брашно, 
30 гр захар (тук намалих захарта на 15 гр), 
1 яйце, 
30 гр мляко, 
2,5 гр сол, 
50 гр масло.  




Омесете тестото и оставете за 30 минути. Маслото се добавя след това и се омесва до гладкост. Оставете за 30 минути и разтегнете два пъти през 30 минути. Оставeте  през нощта на хладно (балкона или неотоплена стая). Сутринта разделете  на топки по 40 гр, разточете всяка и  прегънете на две, съвсем тънко се намазва с масло и се подрежда във формата с хартия на дъното. 



Аз навих на рулце всяко разточено парченце. Само дето малко неравномерно подредих и това беше причината после да се понавдигне неравномерно. Така си извлякох нов урок, да внимавам с подреждането другият път, защото пак ще го правя!



 Втасва около 4-5 часа и се пече в загрята фурна на 180 градуса.


Да Ви е сладко!



Ако ви е харесала идеята направете си я и споделете с бутоните под публикацията!
Можете да следите новите ми публикации лесно и на страничката ми във Фейсбук.



Хайде да похапнем, това парченце е само 40 гр все пак.....едно с домашен пастет на Ева, мое дело.



И за десерт едно с крема сирене и черешово сладко  с ванилия мой патент и производство!
А ако не можете да спрете, повторете....





и пак...






събота, 26 януари 2019 г.

Супа топчета със зелева чорба



Тази идея взех на заем от Илияна Николова, на която много благодаря. Супата е много разяждаща, хапваш и ти се иска още и още. Прекрасна за зимното време.


Необходимите продукти: 
300 гр кайма, 
1 к ч ориз, 
1 глава лук, 
1 морков, 
черен пипер, 
1 л зелева чорба, 
1 яйце,
 3 с л брашно, 
фиде, 
1/2 ч ч кисело мляко, 
чубрица, 
магданоз. 


Направете топчетата, като омесите добре каймата с малко черен пипер и половината измит суров ориз.
Нарежете лука и моркова на ситно, задушете ги в малко вода и след това долейте един литър бульон или вода. След като заври добавете топчетата, оставете да врат докато са почти готови. Добавете зелевата чорба на части докато ви хареса на вкус. Оставете да поври и добавете малко фиде. След като се свари и фидето супата е почти готова. Остава да добавите чубричка и магданоз. Аз я застроих само с яйце, защото ми се видя гъстичка и реших да не я сгъстявам още с брашно. Но ако решите може да направите и застройка с брашното и киселото мляко.


Хайде захващайте се и вие да я пробвате и да ви е сладко!


Ако Ви е харесала рецептата, споделете с бутоните под публикацията! 



петък, 25 януари 2019 г.

Пуешко с микс гъби и басмати


Пуешко готвя рядко, но мисля да поправя тази грешка. Много съм доволна от резултата получи се крехко и много вкусно. Това е една спонтанна хрумка, чудех се с какво да го направя и погледнах в запасите, мернах едно бурканче с гъбки микс, които кротко си чакаха да ги сготвя. И класиката е гъби с ориз нали, но тези ги направих малко по-различно. Не исках водни гъби ,а запърженки с масло и пълни с вкус. Ето как ги направих.


Необходимите продукти: 
2 пуешки подбедрици обезкостени добре и от малките костички, 
250 гр печурки, 
1 бурканче гъби микс (имаше пачикрак, масловки, манатарки, челядинки),
 2 глави бананов лук шалот, 
сол,
 черен пипер,
 3-4 с л гхи Белун.



Подправете и посолете месото и го оствете за пет минути. Запържете леко печурките с две лъжици масло, извадете ги и задушете лука нарязан на едро. Извадете и него при гъбите и запържете парчетата месо от всичкки страни в останалото масло. Добавете бурканчето с гъби заедно с водата. Оставете да поври така няколко минути после добавете и другите гъби заедно с лука. Оставете да стоят отгоре върху месото. Захлупете и оставете на бавен огън докато се сготви месото. Когато е почти готово направете басмати ориза по най-лесния начин. Само с малко подсолена вода, за 8-10 минути е готов. Ако желаете може да си доовкусите със соев сос или сос териаки.


Това е бързо , лесно , вкусно! Вечерята се хареса на домашните любимци, а аз хапнах две хапки и спрях представяте ли си каква воля имам. Толкова е вкусно ама, като е късно вечерта съм желязна не ям! Стига вече, заради другите ядем късно и надебелях.

Да Ви е сладко!

Ако ви е харесала бързата ми вечеря, направете си я и споделете с бутоните под публикацията.
Можете да следите новите ми публикации и на страничката ми във Фейсбук.


понеделник, 21 януари 2019 г.

Пилешки пастет - Ева



Този път пастета е супер! Вече трети път правя домашен пастет, но до сега винаги се проваляше удовоствието от хапването на хубав пастет, провал след провал. Бях се зарекла, че ако и този не стане и ще се откажа от пастетите. Той пък взе че се получи и то много добре. Е как да не се получи, като му сложих домашно пиленце, лук от най-хубавия, масло от най-хубавото, коняк от най-добрия и тн. и тн. Ама и специални разяснения получих от Катето Найденова, за което и благодаря!


Необходимите продукти: 
500 гр пилешки дробчета, 
500 гр пилешко месо от бутче, 
50 мл коняк Метакса, 
5 с л гхи Белун
5 глави бананов лук шалот, 
3 скилидки чесън, 
черен пипер, 
сол, 
дафинов лист, 
1 ч ч прясно мляко.

Почистете дробчетата и нарежете пилешкото месо на парченца. Залейте ги с млякото и ги оставете поне за 2 часа. Аз ги оставих в хладилника една нощ. В дълбок тиган или тенджера сложете 5 с л гхи, и нарязания шалот запържете леко до омекване, внимавайте да не съсипете лука бъркайте го и се насладете на аромата, който ви залива от прекрасното масло. Добавете чесъна и след 30 секунди месото с млякото. Добавете подправките и оставете да поври пет минути, след това добавете коняка. Оставете на бавен огън да се редуцира течността на половина. След като са готови и сготвени месото и дробчетата прехвърлете в робот и пасирайте до гладкост. 







Ако е необходимо добавете още подправки и сол. Сипете пастета в бурканчета и го залейте с разтопено гхи. 



Така се запечатва и в хладилник ще издържи повече време, ако има кой да го остави да издържи.


Да Ви е сладко!


Ако ви е харесала идеята за домашен пастет, без консерванти, направете си го и соподелете с бутоните под публикацията!

Можете да харесате и страничката ми във Фейсбук така ще виждате новите ми рецептите веднага.

неделя, 13 януари 2019 г.

Разядка с крема сирене и нахут




Много обичам разни дипчета, разядки и тем подобни вкусни неща, които така събуждат всички вкусови рецептори, че често друго не ям. Вземам една две филийки, запичам  ги леко и ги намазвам с чесънче. После започва едно хапване, премляскване.... Хич не се чудете ами си направете това вкусно нещо. Казвам "нещо", защото някои хора много осъдително търсят под вола теле. Нямало такава дума "дип", ами няма, ама няма и дума, която да е точен заместител или синоним на български или поне аз не се сещам. Но спирам до тук защото ми се хапва, не ми се нищят хейтърски, подхвърляния.


Необходимите продукти:
 200 гр крема сирене, 
200 грама нахут,
 2 скилидки чесън, 
сол, черен пипер, 
сумак,
  1/2 ч ч леко запечено кашу, 
4-5 с л зехтин, 
1 ч л семена резене леко запечени, 
1 ч л черен сусам, 
3 с л тахан от кашу Белун. 




Сложете почистения от люспички нахут във блендера и го пасирайте за кратко. Добавете всички останали продукти без ядките, сусама и резенето, и отново пасирайте за кратко. Накрая, след като извдите от блендера добавете ядките нарязани на не много ситно и разбъркайте. Пресипете в купичка и поднесете поръсена с резене и нигела. Залейте с малко зехтин и се насладете на вкусна разядка с препечени филийки или зеленчуци на пръчици. Усетете сладникавия вкус на тахана, усетете анасоновия аромат на семената резене, усетете сумака и всичко това в една хапка.



Да Ви е сладко!





Ако Ви е харесала тази рецепта, споделете с бутоните под публикацията!
Можете да следите всички рецепти и във фейсбук на стрничката ми, просто харесайте тук.

събота, 12 януари 2019 г.

Десерт в чашки за три минути




Това наистина е триминутен, лек десерт, който грабна всички вкъщи. Трябват ви малко продукти и може дори децата да го направят сами. 


Необходимите продукти: 
400 гр заквасена сметана,
 150 гр кисело мляко 4-5% масленост, 
1/2 натурална ванилова шушулка, 
10 средно големи меденки смлени, 
3 с л сладко от боровинки, 
2 с л сладко от портокалови корички,
 шам фъстък за поръсване.


Сложете меденките в блендер или чопър и ги направете на ситни трохи, ако има и по- големички не е проблем. 
Сложете в купа сметаната и  киселото мляко прибавете портокаловото сладко и разбъркайте добре. 



Разделете сместа на половина и сложете половината от боровинковото сладко в едната част. Разбъркайте добре.
Сложете в три чашки по 1 ч л сладко от боровинки на дъното. Покрийте с две лъжици меденки. Отгоре залейте с сметановия крем с боровинки. Отгоре отново сложете меденки и внимателно върху тях сложете от портокаловата смес. Отново меденки. За украса една лъжица от боровинковата смес, в центъра на която малко боровинково салдко и поръсете с шам фъстъци нарязани на ситно.


Това е всико, може да оставите десерта да постои, за да омекнат меденките, а може да го нападнете и веднага. 



Да Ви е сладко!