Много пъти вече правя така, че вземам месо, което не съм готвила до сега и не знам как се готви, но хич не ми пука, защото знам че Пепи Стоева вече е готвила такова и ще си намеря точна рецепта и указания. Така и вчера за втори път реших да готвя заешко, взех го и се метнах в блога на Пепи. На втората минута вече си избрах и рецепта, защото имах гъби, пък и заглавието
"Най-вкусният задушен заек в сметанов сос :)"
на поста и ми подсказа, че няма как да сгреша. Огромно Благодаря на тази неуморна дама за страхотните предложения.
Необходимите продукти:
1 заек (около 1,5 кг)
1 заек (около 1,5 кг)
марината:
150 мл бяло вино,
100 мл соев сос,
50-60 мл зехтин/олио,
7-8 скилидки чесън
150 мл бяло вино,
100 мл соев сос,
50-60 мл зехтин/олио,
7-8 скилидки чесън
За суха панировка:
по 1 ч л мащерка/риган и черен пипер,
2 с л червен пипер
2 с л брашно,
1 ч л сол (на вкус)
по 1 ч л мащерка/риган и черен пипер,
2 с л червен пипер
2 с л брашно,
1 ч л сол (на вкус)
За задушаването:
200 мл бяло вино,
3-4 лъжици олио,
60 гр масло,
около 150 гр сланина, без кожата
200 мл бяло вино,
3-4 лъжици олио,
60 гр масло,
около 150 гр сланина, без кожата
опция - лют червен пипер, стръкче салвия (аз сложих и двете)
За сметановия сос:
остатъка от соса при печенето,
250 мл готварска течна сметана,
2 с л препечено брашно,
200 гр гъби,
2 с л масло,
2 с л олио,
сол.
остатъка от соса при печенето,
250 мл готварска течна сметана,
2 с л препечено брашно,
200 гр гъби,
2 с л масло,
2 с л олио,
сол.
След позволение на Пепи, публикувам точно как го е направила и описала тя:
"Заекът се нарязва на големи порционни парчета.
С остър нож се правят дупчици, в които се шпиковат нарязаните на 2-3 части скилидки чесън (на парче месо - по 2бр)
В дебел найлонов плик, или плик за печене, се смесват всички съставки за маринатата и поставят парчетата заек вътре. Торбата се връзва и прибира в хладилника за 10-12 часа.
Изваждат се от плика и отцеждат, а маринатата се запазва.
Месото се запържва в олиото от всички страни за по минута-две и изважда в тава за печене.
Всички подправки и брашното се смесват и всяко парче месо се поръсва с тях от горната страна. Оставят се за ~ 30 мин. да си ги поеме т.е. да залепнат добре за месото.
Сланината се нарязва на съвсееем тънки филии и всяко парче месо се завива с 2-3 такива ленти (аз нямах сланина и рискувах да ми стане сухо зайчето, но всичко се получи много добре и без нея). А върху тях - по парче масло. Наливат се виното и маринатата - месото трябва да бъде наполовина в течността.
Тавата се завива плътно с фолио и поставя да се пече - първо на 200*, докато заври, след което градусите се намаляват на 160* и пече около 1,5-2ч. - зависи от възрастта на заека.
Развива се фолиото - трябва да е останал сос ако ли не - наливаме чаша вода и връщаме тавата с месото в изключената фурна да постои 10-на мин. Тук се отстраняват и изпечените ленти сланина от месото - те са си свършили работата, като предпазват сухото заешко месо от изсушаване със своята мазнина. В широка - може и плитка да бъде, тенджера, се нарязват гъбите, посоляват се и запържват в маслото и олиото за 3-4 мин.
Прибавя се отцедения сос от печеното месо, сметаната и брашното, размитото в 200 мл бульон (пилешки, със зеленчуци, по възможност домашен, нали си имам замразен), или вода.
Ако парчетата месо са много големи, могат да се нарежат на по-дребно, за да поемат повече от соса, но така, както се вижда едно заешко бутче е точна мярка за порция и добре поема соса - не остава сухо. Прибавя се и месото в тенджерата със соса, тя се покрива с капак и се връща във фурната, да се задуши за около 20-25 мин. на 180*.
Месото се сервира в чиния, заедно с 2-3 лъжици от гъбите и 1 черпак от соса, който заради червения пипер по месото е оцветен в нежно кафяво :) ако ви притеснява цвета, не слагайте червен пипер на месото, но пък с него самото печено месо е много вкусно и се получава нещо като коричка там."
Само мога да Ви кажа - Не е за изпускане!!!
Направих си и един вкусен хляб и всички преядохме.
Направих си и един вкусен хляб и всички преядохме.
Да Ви е сладко!