събота, 25 юни 2016 г.

Плодови сладоледи с уникален вкус



Като Ви казвам, че няма да си купя повече сладолед, хич не се шегувам. С всеки следващ се зарибявам още и още.


Идеята за тези ми дойде като си пазарувахме със щерката и  тя каза че иска да си направи сорбе от някакъв плод ама да е гладко като сладолед. Получи се страхотно и вече съм измислила следващата комбинация. И тя е Авокадов сладолед и Бял шоколад от по-стара публикация. Единият е доста сладък а другия не толкова и комбинацията е идеален баланс.


Праскова: 2 праскови, 4 с л кондензирано мляко, 2 с л лимонов сок, 1 ч ч разбита млечна сметана.

Пасирайте прасковите с кондензираното мляко, добавете лимоновият сок, и разбитата сметана. Разбъркайте добре и изсипете сместа в машината за сладолед. След 20 минути имате страхотен плодов сладолед. Прехвърлете го във формички или кутия и замразете. Моята малка красавица пожела да си направи сладоледчета на клечка във силиконовите форми за печене, но мисля че се получиха добре.


Авокадо: 1 авокадо, 4 с л мед, 2 с л кондензирано мляко, 200 мл кокосово мляко, 1 ч ч разбита сметана, 1-2 с л лимонов сок.

Пасирайте авокадото с кокосовото мляко и добавете меда и кондензираното мляко. Пасирайте за кратко и добавете лимоновият сок и разбитата сметана.
Пуснете машината и прехвърлете в сладоледената машина, след 30-35 минути сте готови. Може да прехвърлите във форма или кутия и да замразите.


Да Ви е сладко и хладно! 

Ако и вие сте на гребена на лятото и хич не ви се сърфира до отпуската, между работното място и дома, постойте си поне през уикенда вкъщи и се позабавлявайте с пасатора и машинката за сладолед.  

Харесват ли ви? Споделете ги, ако е така, за да има се порадват повече хора  :)


Гъбена супа - Аламинутка




Този път презентацията я няма никаква, но пък всичко беше направено за нула време след работа и в компанията на три гладника покрай мен.

Необходимите рподукти: 10 печурки, 2 моркова, 1 голяма глава лук, 6 големи картофа, сол, черен пипер, мащерка, 40 -50 гр масло, зехтин.


Почистете лука и го минете през чопъра за секунди. Сложете го в тенджера с зехтина и маслото, да се задуши. По същата процедура направете и морковите и ги добавете. След като са станали прозрачни е време за гъбките. Почистете гъбите и ги блендирайте, добавете ги към другите продукти в тежджерата. Последно добавете и картофите отново като ги наситните в блендера. Варете около 25-30 минути и всичко трябва да ви е сварено и готово. Добавете по ваш вкус сол и черен пипер. Поднесете със заквасена сметана, много добре се получава.

Това е гъбена супа аламинутка, много вкусна свежа и лесна.


Да Ви е сладко!

Споделете с бутоните под публикацията, ако ви е харесала моята супичка.

Сладолед Бял шоколад



След като си купих вече машинка за сладолед просто няма да си купя готов, както стана с хляба след хлебопекарната. По желание на мъжа направих бял сладолед, че той не обича шоколадов. Резултата е вълшебен! 



Няма как да не се похваля с моята машинка и някои други придобивки за моята кухня, които си купих през изминалата седмица! Благодарение на една спечелена награда изпълних една детска мечта, която отлагах с години.



Необходимите продукти: 200 гр бял шоколад, 4 жълтъка, 200 мл прясно мляко, 100 гр захар, 1 ч л ванилов екстракт, 1 ч ч сметана млечна 30-35 %, щ сол.

Сварете млякото. Разбийте жълтъците със захарта и добавете топлото мляко към тях като бъркате непрекъснато. Върнете на котлона и варете до сгъстяване. Не очаквайте да стане гъсто като нишесте. Просто трябва да оставя пътечка по гърба на лъжицата. Добавете начупеният шоколад в горещата смес и бъркайте докато се хомогенизира. Оставете да се охлади на стайна температура. Разбийте сметаната и я добавете като бъркате на ръка. Охладете сместа в хладилник за 4 часа. Изсипете сместа в уреда за сладолед и оставете там докато се сгъсти. Прехвърлете в кутия и замразете. Готово имате най-нежният сладолед на света, без консерванти, изкуствени аромати и емулгатори. 


Както всички други сладоледи това е страхотно разхлаждащо предложение, което може да комбинирате с палачинка, коблър или ашуре.

Да Ви е сладко!
Ако го направите, ще се радвате на усмихнати физиономии около вас.
Споделете рецептата с бутоните под публикацията, благодаря Ви предварително!




петък, 24 юни 2016 г.

Класически френски кексчета



Останаха ми доста белтъци от честото правене на сладолед и сега се чудя какво да си забъркам с тях. Пробвала съм белтъчен кекс който винаги ме изкарва от равновесие като стане на гума. Този път съм много доволна.
Много нежни, аромати и доставящи наслда на сетивата. Такива са тези малки сладурковци. Рецептата намерих тук и съм щастлива да споделя че се получиха невероятни кексчета. 



Необходимите продукти: 165 гр пудра захар, 65 гр брашно, 60 гр бадемово брашно, 5 гр бакпулвер, 15 гр мед, 6 белтъка, 90 гр препържено масло.


За да направите маслото, загрейте котлона и сложете маслото в малка касерола. Вдигнете градусите, маслото започва да се топи. Непрекъснато разбърквайте. Като се препече, то придобива златистокафяв цвят. Изключете котлона и оставете настрана.


Сипете в купа захарта, брашното, смлените бадеми, бакпулвера, меда и добавете белтъците. Можете да разбърквате с обикновена бъркалка, аз ползвах миксера на бавна скорост. Най-накрая сложете маслото и разбърквайте отново. По желание преди да изсипете съдържанието във формата, можете да добавите парченца плодове, но да бъдат сухи т.е. изберете такива плодове, които не пускат много сок. От тази доза се получиха 12 малки мъфинчета и 4 по-големи.


Печете в предварително загрята на 180С фурна с вентилатор около 15-20 минути. Когато започнат да се зачервятат.


Да Ви е сладко!



Направете си ги ако сте ги харесали и ги споделете с бутоните под публикацията.


понеделник, 20 юни 2016 г.

Спаначено белтъчно руло



След дълго чудене какво да направя с еди белтъци които ми останаха от сладоледа реших да е нещо солено. Много отдавна не съм правила това руло, този път малко го промених.


Много вкусно и бързо руло, подходящо за предястие. 


Необходимите продукти: 4 белтъка, 1/2 ч ч замразен спанак, 1 щ сол, 1 скилидка чесън, 5 с л зехтин, 2 с л прясно мляко, 1 ч л бакпулвер, 2/3 ч ч брашно.


За плънката: 200 гр крема сирене, 220 гр извара( аз използвах италиански млечен продукт като извара, но по маслен), 2 скилидки чесън, 5 с л зехтин, 10 стръкчета див лук, сол черен пипер на вкус.


Разбийте белтъците на сняг. Всичко останало без брашното, смесете в блендер и пасирайте. Добавете брашното разбъркайте с шпатула, добавете белтъците и отново леко разбъркайте. Изсипете в тава с хартия на дъното леко намазана с масло или олио. изравнете и изпечете. Внимавайте да не се препече, ще загуби цвета си и ще се троши. Извадете от фурната премахнете хартията охладете за няколко минути и намажете с плънката. Поднесете както ви харесва просто нарязано на парчета или измажете с крема сирене и поръсете с див лук и кедрови ядки. 


Да Ви е сладко!
Ако Ви е харесало това предложение споделете с бутоните под публикацията. 



вторник, 14 юни 2016 г.

Пилешка бохчица


Бързо, лесно, вкусно!


Необходимите продукти: бяло пилешко месо, патладжан, домат, чушка лук ,магданоз, чесън, кашкавал, тиквичка, сол, зехтин.


Пилешкото месо нарежете на малкии хапки и леко запечете на тиган със зехтин. 


Минете зеленчуците през тигана с малко зехтин и сол.


 Патладжана нарежете на филийки и с него направете основата на бухчата. Отгоре сложете резенчета домат, после пилешкото месо леко запечено. Върху него сложете чушката и лука. Отгоре парченца тиквичка и магданоз. За една бухчица ви е необходима една мъничка скилидка чесън, пуснете я цяла, тя ще си свърши работата. Отгоре върху зеленчуците сложете дебеличко парче кашкавал. Загърнете патладжана и намажете лекичко със зехтин. Печете около 300 минути докато остане на мазнинка.


Да Ви е сладко!
Ако Ви е харесала моята идея и имате зеленчуци в градината, направете си я и споделете с бутоните под публикацията! 


Вижте само как цвърчи на масата!


Можете да следите моите щури идеи и тук :)

неделя, 12 юни 2016 г.

Сладолед - Summer time


Лятно време:
-Бира или сладолед? 
-Ами и двете.
-Ъъъъъ, как така и двете?
-Ами така, бирен сладолед! 


Да мили приятели и аз се позачудих като чух,  но експеримента си заслужаваше, особено след, като се запасих с новото ми откритие Stolichno bock! Каквото съм направила до сега с него все е уникално. Не знам дали е случайно или не, но е факт, че до сега не исках и да чуя за бира,  вчера накарах мъжа ми да ми купи цяло стекче от Метро. Определено все по-малко се заглеждам по витрините със слаолед от както си правя сама, но този е различен, много сполучлив и си заслужава да се пробва.  


Необходимите продукти: 200 гр млечен шоколад (аз го направих с тъмен ), 1 ч ч прясно мляко, 100 гр захар, щ сол, 4 жълтъка, 1 ч ч сметана, 165 мл бира, 1 ч л ванилов екстракт или половин шушулка ванилия. 


Сложете шоколада в купа на водна баня да се разтопи. В касерола сложете млякото и захарта. Разбийте жълтъците в купа и добавете към прясното мляко. бъркайте да не се пресекат. Върнете на котлона и на средна степен варете докато се сгъсти кремчето. Изсипете крема при шоколада и разбъркайте до хомогенност. Оставете да се охлади. Добавете сметаната и накрая бирата и ваниловият екстракт. Ако ползвате шушулка сложете я във млякото докато заври.  
Охладете в хладилник и разбъркайте. Приберете във фризера и след 30-40 минути го разбъркайте внимателно. Направете това два пъти и ще се насладите на хубав нежен сладолед.




Да Ви е сладко!




И споделете, ако стехаресали лятната ми идея, заслужава си да се види от повече домакини.





Следете всичко от мен тук харесайте страничката ми и готово!



И за порасналите деца има близалки.



събота, 11 юни 2016 г.

Да живее бирата!



Какво да направя с две бири?!?


Трябва да измисля нещо вкусно и неустоимо, но аз не пия, не знам специфични неща за бирата и съм затруднена в избора на рецепта. Винаги съм се чудила на хората които казват -Ох, как ми се пие една студена биричка! - и лигите им текват по някоя изпотена чаша бира. 
Предизвикателството си е предизвикателство за всеки особено за един готвач, сладкар и пекар.


Няма как доверявам се на изпитена рецепта, която от доста време подминавам в нета, но изглежда чудесно:


Пък и нали знаете моята страст към сладкишите... няма как да започна с друго бирената ми поредица.


Необходимите продукти: 226гр масло, 1 ч ч тъмна бира, 2 ч ч брашно, 2 ч ч захар, 1 ванилена шушулка, 1/2 ч л сол, 3/4 ч ч какао, 1/2 с л сода,3/4 ч ч заквасена сметана, 2 яйца. 


Сложете бирата и маслото в малка касерола да заври леко. Добавете какаото и разбъркайте добре. Оставете да се охлади леко.
Смесете сухите съставки в голяма купа. Разбийте яйцата със заквасената сметана в купата на миксера. Добавете бирената смес и разбийте до хомогенност. Добавете сухите съставки на части. Изсипете в подготвена форма за кекс и печете на 170 градуса около 50 минути. Моята форма ми се видя малка за цялата смес и реших да изпека и няколко мъфина за децата.


Докато се пече  си пригответе и карамелената заливка.
5 с л масло, 1/2 ч ч кафява захар, 1/3 ч ч сметана, щипка сол, 2/3 ч ч пресята пудра захар.



Сложете всички продукти без ванилата и пудрата захар в касерола и сложете да заври. Отсртанете и добавете ванилията и половината пудра захар. Продължете да бъркате и добавяте пудра захар докато получите желаната консистенция. 



Сега да си презная, няма да подминавам рецептите с бира!



Оставям и оригиналната рецепта за тези, които желаят да четат на английски:

Prep time:  
Cook time:  
Total time:  
Serves: 10
An ultra rich chocolate cake made with Guinness Stout topped with a salted caramel glaze.
Ingredients
Cake
  • 1 cup Guinness Stout
  • 2 sticks Butter
  • ¾ cup Unsweetened Cocoa Powder
  • 2 cups Flour
  • 2 cups Sugar
  • ½ tablespoon Baking Soda
  • ½ teaspoon Salt
  • 2 large Eggs
  • ¾ cup Sour Cream
  • 1 teaspoon Vanilla Extract
Salted Caramel Glaze
  • 5 tablespoons Butter
  • ½ cup packed Dark Brown Sugar
  • ⅓ cup Heavy Cream
  • Pinch Salt
  • ¼ teaspoon Vanilla Extract
  • ⅔ cup Powdered Sugar,sifted
Garnish
  • Pinch of Fleur de Sel
Instructions
  1. Preheat oven to 350.
  2. Spray or grease bundt pan. Sprinkle some flour in the pan, hold it over a sink, and turn and tilt the pan to distribute the flour evenly. Then invert the pan and tap out the excess flour to prevent a buildup of grease and flour on the finished cake.
  3. In a medium saucepan over medium heat, bring the Guinness and butter to a light boil, add the cocoa powder and whisk until smooth. Remove from heat and set aside.
  4. In a large bowl, whisk flour,sugar,baking soda and salt.
  5. In another bowl, using an electric mixer, beat together the eggs, sour cream and vanilla.
  6. Add the butter/Guinness mixture to the sour cream mixture and beat until just incorporated.
  7. Add the flour mixture and beat until just combined.
  8. Then using a rubber spatula, lightly fold the batter to make sure there are no pockets of flour.
  9. Pour into bundt pan.
  10. Bake for 55-60 minutes or until a toothpick comes out with only a few crumbs.
  11. Allow to cool in pan for 10 minutes.
  12. Then cool completely on rack before.
  13. Cover in plastic wrap and place in the fridge overnight (the cake seems to taste better the next day).
Salted Caramel Glaze
  1. In a medium saucepan, bring the butter, dark brown sugar, heavy cream and salt to a rolling boil, stirring constantly.
  2. Boil for ONE minute, stirring constantly.
  3. Remove from heat, stir in vanilla extract.
  4. Add about ½ cup of the powdered sugar and whisk until smooth.
  5. Continue to whisk in powdered sugar by the tablespoon until you reach your desired consistency.
  6. Remove the cake from the fridge, place on a cake plate and pour the salted caramel glaze over the top.
  7. Sprinkle the Fleur de Sel over the glaze.
Не подминавайте тази капачка! 


Да Ви е сладко!

Сигурна съм че който си приготви това сладко удоволствие, ще се влюби в него! И вие от Блоговодител да не си помислите, че е обикновен кекс, не е :) 
Споделете го с бутоните под публикацията!

Следете всичко от мен тук харесайте страничката ми и готово!