неделя, 26 май 2019 г.

Сусамени гевречета с квас



Нали всички знаете турските гевречета със сусам. Тези много се доближават до тях това което отчитам като разлика в резултата е че са малко по-малко сладки и малко по жилави. Следващият път ще коригирам захарта и малко повече олио ще сложа да видим дали ще ги уцеля. Ето как ги направих тези.


Необходимите продукти:
400 гр брашно,
60 гр освежен твърд квас,
90 гр прясно мляко, 
90 гр вода,
20 гр захар, 
40 мл олио,
2 белтъка,
6 гр сол.

За мазане и поръсване: 
2 жълтъка, 
1 с л сок агаве,
100 гр сусам.
Следващият път ще ги намажа само с вода и мед, мисля че ще е по-добре.


Брашното, водата, млякото и олиото се омесват леко и се оставят за 30 минути.
Добавя се кваса и захарта и се омесва добре. 
Оставя се за още 30 минути. Добавя се солта и отново се оставя за 30 минути. Правят се две разтягания през 30 минути и се оставя да втаса. Оформят се гевречетата и се оставят да втасват в тава с хартия за печене на дъното, намазвам съвсем леко с олио. Намазват се и се поръсват със сусам точно преди печене. Пекат се на 200 градуса с вентилатор, до златисто, около 15 минути. Аз ги пекох на функция циркулярно с вентилатор и май се получава с този вид печене много добре.


Да ви е сладко!

Ако ви е харесала рецептата направете си я и споделете с бутоните под публикацията!
Можете да следите новите рецепти и на страничката ми във Фейсбук.

четвъртък, 23 май 2019 г.

Пилешко филе с булгур и зеленчуци



Бърза вечеря за заети домакини. Трябва ви не повече от час да си приготвите и сготвите всичко. Набавете си продуктите и за нула време всички ще се насладите на приятно леко ястие около масата.



Необходимите продукти: 500 гр пилечко филе, 1 ч ч булгур, 10 бр гъби печурки, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 1 глава лук, 1 морков, 1 тиквичка, 1 ч ч зелен грах (аз от бързане забравих да го сложа), 1/2 ч ч бяло вино, соев сос Кикоман (има защо да ви пиша точно него), къри, няколко стръка магданоз. 

За марината: 1 ч л къри, 2 с л соев сос Кикоман, 2 с л майонеза, микс подправка за пиле, 4-5 с л зехтин, 2 с л прясно мляко.


Смесете всички подправки и сложете пилешкото филе нарязано на много тънки жулиени в маринатата за 30 минути. 

В дълбок тиган запържете за кратко пилешкото и го извадете в друг съд с капак. Сложете гъбите за кратко в тигана като се запържат ги сложете при месото. Добавете виното и сложете на слаб огън да се задуши. След това идва ред на лука и морковите нарязани на много тънко, след една две минути добавете чушките, граха и тиквичката. За кратко ги запържете да не стават меки, а да са сладки и хрупкави. Извадете ги в съд с капак но не ги гответе повече. В тигана сложете булгура, две чаши вода и подправките. След като заври  намалете силата на котлона и оставете да се свари булгура, отнема 10-15 минути в зависимост от едрината. 
Сервирайте с пресни стръкчета магданоз. Аз обичам да си ги подреждам в чинията така че да се вижда всичко. Не харесвам всичко да е разбъркано, като за кокошките.  


Да ви е сладко!


Ако ви е харесала рецептата направете си я и споделете с бутоните под публикацията. Може да следите всички нови рецепти и на страничката ми във Фейсбук.


неделя, 19 май 2019 г.

Безглутенови таханки



Изглеждат супер семпли, обикновени и дори скучни. Не ги подценявайте обаче, защото те омайват с вкус!



Който ги хапне се оглежда за още. Много вкусни, не много сладки, но пълни с аромат на тахан и ванилия. Малко преработих тази рецепта, след като два пъти ги направих доста твърди. Добавих една лъжица крема сирене, което им предава мекота. Опитайте ги и няма да съжалявате. Естествено с най-добрите тахани става най-вкусно. Можете да ги направите и с фъстъчено масло или друг тахан, тези със сусамовия тахан сякаш са пълни с халва... ммммм много вкусни.



Необходимите продукти: 
1 яйце,
1/3 ч ч мед, 
1 ч л натурална ванилова захар, 
2/3 ч ч безглутеново брашно, 
1/3 ч ч картофено брашно, 
1/2 ч ч бадемово брашно, 
1 с л крема сирене, 
1/2 ч л сода, 
1 щ сол, 
1/2 ч ч сусам за овалване.


Включете фурната на 180 градуса. Смесете всички брашна в купа.
Смесете всички останали продукти в купа с телена бъркалка. Добавете брашната и омесете леко. Получава се лепкаво тесто. Внимателно направете фитил и нарежете на парченца около 1,5см дълги. Оваляйте ги в сусам и подредете в тавичка с хартия за печене. Притиснете леко с пръсти и печете за около 7-8 минути наблюдавайте ги да не прегарят.


Да Ви е сладко!


Ако Ви е харесала идеята ми за вкусни таханки без глутен направете си ги и споделете с бутините под публикацията. Благодаря ви предварително!







петък, 17 май 2019 г.

Шоколадова паста с крем англез и още нещо




Ох, пак ви предлагам вечерни снимки, но толкова време го отлагах това ястие заради снимките, че реших вече да ви го покажа пък после ще се поправям и ще готвя отново, защото е супер вкусно.



Това е едно прекрасно ястие, което може да похапнете на закуска или за десерт. Може да допълните с топка сладолед или плодове. Може да се насладите на вкусовете по всяко време на деня и няма да се наситите, ще ви се иска още и още. Идеята ми се върти от доста време в главата, и все се чудех с какво да комбинирам шоколадовата паста, но сега вече открих най-добрият и приятел... Лешниково-какаова паста Белун. Моля не си мислете, че го правя само за реклама на марката, опитайте я и после сами преценете дали ще си купите Нутела друг път.


Необходими продукти за пастата (5-6 порции ако е за десерт, ако е за закуска 3порции): 
1 яйце, 
1 жълтък, 
20 гр какао, 
100 гр семолина.
За крема: 
60 гр жълтъци,
 125 гр сметана 35%, 
60 гр прясно мляко, 
ванилия, 
25 гр захар.
За гарниране:
 печени филирани бадеми, 

За да приготвите пастата ви трябва една купа и две ръчички. Омесете добре всички продукти и оставете тестото да си почине завито. 
През това време си пригответе крема. Сложете всичко в касерола и разбъркайте добре. Сложет на слаб котлон и бъркайте до 82 градуса, не трябва да завира, защото ще се пресече. След като се сготви го пресипете в студен съд, защото иначе ще продължи готвенето, аз малко обърках тази стъпка. 
Разточете и ако нямате машинка за паста нарежете на ръка с нож. Аз ползвах машинка, тя ми е много верен другар в приготвянето на паста. Сварете пастата за 5-6 или 7-8 минути зависи от дебелината на кората, която сте разточили и от ширината която сте нарязали.


Сервирайте в подходяща чиния, като сипете на дъното крем, след това направете една спирала с лешниковата паставърху крема. Отгоре сложете пастата и поръсете с бадемите. Може да обогатите с плодове или сладолед ако решите да предложите това изкушение, като десерт.

Да Ви е сладко!


Ако Ви е харесала идеята, направете си я и споделете с бутоните под публикацията! Можете да харесате страничката ми във Фейсбук така ще виждате всяка нова рецепта, когато бъде публикувана.