събота, 11 юли 2020 г.

Торта Лято

 

Все някога у вас се задържат тиквички, започват да повяхват и се чудите, какво да ги правите. Това е моето предложение за сладко вдъхновение. Вкусно е, леко е и ще се влюбите в него.


Необходимите продукти:
4 яйца, 
1 ч ч течен квас
1 ч ч брашно, 
375 гр кафява захар мусковадо или кокосова,
350 мл олио от гроздови семки,
340 гр тиквичка, 
1/2 ч ч какао, 
2 ч л сода,
1 ч л бакпулвер,
1/2 ч л сол,
1 ч л екстракт ванилия,
100 гр лешници натрошени и леко запечени.
  Настържете тиквичките на едро ренде. Разбийте яйцата със захарта на крем, добавете олиото и кваса, След това на части добавете сухите съставки смесени предварително в купа. Накрая добавете и тиквичките. Изсипете във форма с диаметър 25-26 см, получава се доста голямо количество. Печете на 155 градуса до суха клечка. Охладете напълно, ако имате възможност да направите блата от предният ден още по-добре.


За крема: 
1 ч ч сладкарска извара Пилос,
1 ч ч маскарпоне, 
1 ч ч сметана, 
100 гр бял шоколад, 
1 ч л ванилия, 
1-2 ч л цвекло на прах, 
2 капки ягодова есенция.
Направете ганаш с белият шоколад и сметаната и охладете. Разбийте сметаната и маскарпонето на крем. Добавете ганаша и накрая изварата. Подправете с ванилия и ягодова есенция. Оцветете с цвекло на прах и крема ви е готов.

За ягодовото желе: 
250 гр ягоди,
150 гр пудра захар, 
10 гр желатин, 
2 с л лимонов сок, 
2 листенца мента по желание.
Пасирайте ягодите, добавете пудрата захар и загрейте до кипване. Добавете лимоновият сок и накиснатият предварително желатин. Ако слагате мента се слага с ягодите и се пасира. Охладете всичко и разбийте с миксер. Получава се лек ягодов мус.

За сиропиране:
1 ч ч портокалово сладко,
1 с л ром, 
1 ч ч вода.

Малини и боровинки за украса и гарниране между блатовете.


Охладеният блат се реже на две, едната половина се поставя в чиния и се сиропира. По края се шприцова от крема. В средата се слага разбитото желе и поръсете с малини и боровинки. Поставете отгоре втората половина от блата сиропирайте я преди това леко. Шприцовайте цялото количество крем. Украсете с малини и боровинки. Поръсете с накълцан шамфъстък и по желание листенца мента.

Да ви е сладко!


Ако ви е харесала тази рецепта споделете я с бутоните под публикацията. Може да следите всички нови публикации и на страничката ми във Фейсбук.