Класика! Шоколад! Вкус!
Всичко е много познато и много непознато. Точна рецепта за Торта Гараш, едва ли някой знае, но има много вкусни версии, които спокойно могат да се наредят до оригинала. Рецептата съм си събрала от тук-там, техники от там-тук и ето това е резултата.
Ето как я правя аз.
За блатовете:
8 белтъка,
220 гр орехи,
200 гр захар,
2 с л брашно,
натурална ванилия.
Всички продукти се разбъркват с лъжица и се оставят в хладилник да престоят 24 часа. На намаслена тава или хартия за печене се поръсва с брашно. Очертава се кръг с помощта на ринг. Сместа се разделя на 4 равни части и се растила с шпатула до очертанията на кръга. Пекат се във фурна загрята до 220 градуса до порозовяване. След като се охладят се изрязват с ринг, за да се отстранят кривините.
За крема:
350 мл сметана,
350 гр тъмен шоколад 70%,
8 жълтъка,
4-5 с л захар.
Разбийте жълтъците със захарта на водна баня. Махнете от водната баня и охладете леко. затоплете сметаната и залейте шоколада, бъркайте докато се получи гладка и лъскава смес. Смесете с жълтъците и разбъркайте добре.
За измазване:
100 гр тъмен шоколад поне 65-70%,
100 мл сметана.
За заливката:
150 гр тъмен шоколад поне 65-70%,
4-5 с лолио.
За украса нарязан шамфъстък и шоколадови украси.
Сглобете тортата, като сложите един от блатовете на подложка или чиния за торта. Сложете ринг около него, намажете 1/4 от крема. Сложете следващ блат и процедирайте така с всички. Завършете с крем, оставете в хлаилник да стегне.
Отстранете ринга и измажете тортата с ганаш.
Залейте с разтопен шоколад и украсете по ваше желание.
Да ви е сладко!
Ако ви е харесала тази рецепта споделете с бутоните под публикацията. Можете да следите всички публикации и на страничката ми във Фейсбук. Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.