Етикети
- Аламинути (5)
- Ароматни масла с ядки (1)
- Без глутен (1)
- Безалкохолни напитки (1)
- Белун (25)
- Великден (32)
- Гръцка кухня (2)
- Десерти (315)
- Дивеч (2)
- Диетично (1)
- Домакински уреди (6)
- Домашно производство (3)
- Закуски (108)
- Здравословно (9)
- Изберете българското (6)
- Квас (69)
- кексове (112)
- Коледа (50)
- Кремове (12)
- Кухня за начинаещи (6)
- Кълнове (3)
- Мъфини (70)
- Основни ястия без месо (53)
- Основни ястия с месо (67)
- Палачинки (5)
- Паста (10)
- Плодови десерти (54)
- Постни (6)
- Предизвикателство (4)
- Предястия без месо (22)
- Пътешествия (2)
- Разядки (21)
- Рецепти на приятели (35)
- Риба (8)
- Салати (14)
- Сладка и мармалади (29)
- Сладки и сладкиши (413)
- Сладоледи (17)
- Снимки (2)
- Соев сос Кикоман (15)
- Соленки (5)
- Сосове (9)
- Супи (6)
- Тестени (464)
- Торти (152)
- Турска кухня (9)
- Хляб и питки (103)
- Шейкове (1)
- Шоколадови фантазии (32)
- Ядки (2)
четвъртък, 10 юни 2021 г.
Торта - Френска брюнетка
вторник, 6 април 2021 г.
Квасена усуканица със сирене и масло
Замесена вчера изпечена днес. Усуканица на конци, много нежна и много лесна. Нападната още гореща вижте тук:
https://www.facebook.com/100000207822945/videos/pcb.4453458174671066/4453569381326612
Необходимите продукти:
250 мл прясно мляко,
150 гр кисело мляко,
150 гр квас,
9 гр сол,
80 гр масло,
брашно около 550 гр (кантарчето ми спря по време на тегленето и малко на око го карах).
За плънка:
300 гр сирене,
100 гр масло,
олио за мазане,
1 яйце за мазане.
Всички продукти за тестото без маслото, замесих наведнъж. Омесено добре се оставя да постои 30 минути. Добавя се маслото и отново се омесва до гладкост. Оставя се обилно намазано с олио да втасва.
Разделя се на 4 топки, всяка от които се разтегля и се настъргва сирене върху нея, полива се с разтопено масло или се настъргва и то върху сиренето.
Завива се като баница и се усуква, след това се навива като охлювче.
Поставя се в средата на тавата и около нея се навиват останалите. Оставя се да удвои обема си, маже се с олио да не хваща коричка. Преди печене се маже с яйце и се поръсва със сусам. Пека на 180 градуса с две купички гореща вода на дъното на фурната.
Да Ви е сладко!
Ако ви е харесала тази рецепта направете си я и споделете с бутоните под публикацията! Благодаря, че ми помагате да стигна до повече хора!
понеделник, 5 април 2021 г.
Сладки - "Топящи се квадратчета"
Вдъхновението е нещо което много често намирам в нови продукти. Тази рецепта не е изключение. Новият крем от кашу и бял шоколад с ягоди на Белун ме накара да си помечтая и така се роди това вълшебно квадратче.
Необходимите продукти:
100 гр пудра захар,
200 гр масло,
250 гр брашно,
50 гр нишесте,
2 жълтъка,
1 ч л ванилов екстракт.
За крема:
1/2 бурканче крем от кашу Белун,
100 гр бял шоколад,
200 гр крема сирене.
От продуктите за бисквитките се омесва меко тесто. Разточва се между стреч фолио на дебелина 4мм и се оставя в хладилник да стегне. Изрязват се квадратчета и се подреждат в тава с хартия на дъното. Намазват се с жълтък и се пекат на 190 градуса до леко златисто. След като са напълно охладени се слепват с крема. Крема стяга бързо така, че след, като се разбърка се сглобяват веднага, защото бисквитките са много крехки и се чупят лесно.
Съхранявайте в хладилник заради кремчето, което съдържа крема сирене. Извадете поне 10-15 минути преди хапване.
Да ви е сладко!
Ако ви е харесала тази рецепта направете си я и споделете с бутоните под публикацията.
Новото бижу от семейството на Белун е с изразен ядков вкус, супер фино смляно кашу и деликатен аромат на ягоди.
Снимките и аранжировката са направени от дъщеря ми.
неделя, 21 февруари 2021 г.
Торта с шам фъстък и сладък картоф
Един експеримент се превърна в нова, много любима торта. Реших да използвам пюре от сладък картоф в блат за торта. И тъй като напоследък се заглеждам постоянно в буркана с шам фъстък, реших че това ще е новата ми комбинация. Да ама и трябваше и аромат, а това е много много важно за един десерт. И хоп мисълта за Коледа ме връхлетя със портокалов, канелен и карамелен спомен. Тааа така се раждат тортите в главата ми .... а тръгнах от един картоф.
Необходимите продукти:
130 гр пюре от сладък картоф( печен),
130 гр шам фъстък суров,
130 гр кафява захар,
130 гр олио,
130 гр брашно,
130 гр прясно мляко,
1 ч л бакпулвер,
1 ч л сода,
1/2 ч л канела,
1/4 ч л подправки за меденки,
3 яйца.
Форма за торта с диаметър 20 см намазана с масло и с хартия на дъното.
Фурната се загрява на 160 градуса. Пече се до суха клечка.
За крема: 1 бурканче млечен крем на Лидл,
100 гр маскарпоне,
100 мл течна сметана,
100 гр бял шоколад,
5-6 гр желатин.
За сиропиране:
3 с л сладко от портокалови корички,
1 с л коантро,
5-6 с л вода.
Ако ви е харесала публикацията споделете я с бутоните под нея! Можете да следите за нови публикации и на страничката ми във Фейбук.
вторник, 16 февруари 2021 г.
Лесни понички с квас
Необходимите продукти:
320 гр брашно,
2 яйца,
125 гр прясно мляко,
120 гр квас,
40 гр захар,
6 гр сол,
35 гр масло,
2 с л ром,
ванилия,
лимонова кора,
щипка индийско орехче,
2-3 с л маково семе по желание.
Замесете всички продукти без маслото и солта наведнъж. Оставете го та втасва един час. Добавете солта и маслото, омесете добре. Ако сте решили да сложите и мак като мен може да го добавите с маслото и солта.
Отново оставете за около 10-15минути и разделете на малки топчета около 12-16 броя излизат.
Оставете ги да втасват в тавичка с олио намазана и ги покрийте с фолио. Аз се изхитрих и ползвам форма за мъфини постлана с фолио така топчетата не се слепват едно за друго и после е по лесно за взимане когато пържите.
Аз лично харесвам поничките да са въздушни леки и да не са тестени вътре затова предпочитам да ги правя с дупка и после да си ги хапвам със сладко по избор или с шоколад или каквото ми скимне. Ако вие искате да ги пълните с крем или шоколад гледайте да намалите температурата за пържене още и да не останат сурови отвътре.
Извадете ги върху хартия да се отцеди мазнината и ги поръсете с пудра захар. Изчакайте поне 10-15 минути и нападайте.
За тези от вас, които работят с мая може да се направи с мая, но повярвайте с квас са по-хубави. За целта може да увеличите брашното с 60 гр и да добавите 60 мл вода, ако ще ги оставите да втасват цяла нощ ползвайте само 4-5 гр мая(прясна).
Да ви е сладко!
Ако ви е харесала тази публикация споделете с бутоните под нея в любимата си мрежа. Следете страничката ми във Фейсбук за нови предложения.