четвъртък, 12 юли 2018 г.

Crazy cake - веган кекс



Луда работа е този кекс, но пък става за всички, които имат алергии към яйца и мляко. Може да се направи с всякакви брашна и безглутенови и обикновени. Може да се направи с различни плодови сокове вместо вода или с кафе. Развихрете въображението си и направете вашия любим вкус.


Идеята взех от тук след, като попаднах случайно на рецептата реших, че ще измисля моя версия.
Получи ми се супер кекс подобен на брауни.



Необходимите продукти: 
1 1/2 ч ч брашно (аз сложих 1/4 ч ч бяло брашно и 3/4 ч ч брашно от елда), 
3 с л какао, 
1 ч ч захар ( аз сложих 200 гр почистени от люспи и костилки фурми), 
1 ч л сода, 
1/2 ч л сол, 
1 ч л оцет, 
1 ч л ванилов екстракт, 
5 с л олио, 
1 ч ч вода, 
1 настъргана ябълка от мен.

Пасирайте фурмите с водата и олиото. Добавете оцета и ванилията. Смесете и пресейте брашното със содата и какаото. Добавете сухите съставки на част към течните и накрая настърганата ябълка.
Намажете квадратна тавичка с олио и поръсете с кокосово брашно. Изсипете и заравнете сместа. Печете на 170 градуса до суха клечка. Внимавайте да не препечете и пресушите кекса.

За глазурата: 100 мл сметана, 100 гр тъмен шоколад. 


Загрейте сметаната и сложете шоколада на парченца в нея. Бъркайте докато се получи гладка и лъскава текстура.



Да ви е сладко!

Ако ви е харесала идеята за здравословно кексче без яйца, мляко и захар направете си го и споделете с бутоните под публикацията.

Никой не разбра че е без... без... без... чуваше се само мммм.... ммммм... мммм.....!

Ако ви е харесала рецептата направете си я и споделете с бутоните под публикацията. 
Можете да последвате сайта ми и страничката във Фейсбук, за да виждате новите ми публикации.



Ето и оригинала, който ме вдъхнови:


Ingredients:

1 1/2 Cups flour (all-purpose)

3 Tbsp. cocoa (unsweetened)

1 Cup sugar (All purpose sugar – Granulated Pure Cane Sugar)

1 tsp. baking soda
1/2 tsp. salt
1 tsp. white vinegar
1 tsp. pure vanilla extract 
5 Tbsp. vegetable oil 
1 Cup water 

Preheat oven to 350 degrees F.

Mix first 5 dry ingredients in a greased 8″ square baking pan. Make 3 depressions in dry ingredients – two small, one larger (see #3 in photo below). Pour vinegar in one depression, vanilla in the other and the vegetable oil in third larger depression. Pour water over all. Mix well until smooth.

Note: Oven baking times may vary, be sure to check your cake to make sure you do not over bake.


понеделник, 9 юли 2018 г.

Турски пържени банички


Хубаво нещо са приятелите, съгласни ли сте с мен? Аз без приятели немога да живея. Обичам да помагам, обичам да виждам, че някой се интересува как съм, обичам да ги черпя и много се радвам когато, някой се сети за моето хоби и ми донесе ново вдъхновение от екзотично местенце. Наскоро получих кори за банички едни такива триъгълни и много симпатични. Трябваше да си измисля и как точно да ги приготвя. Гледах доста рецепти и клипчета и се спрях на това.
 Ето как можете да си ги направите. Плънката може да е по ваше желание, яйце и сирене, спанак и сирене, кайма или картофи с лук, възможностите са безброй.


Аз си направих с лилави картофи отгледани в градинката на село от леля Наси. Толкова силно лилави се получиха, че спокойно мога да си правя лилаво тесто за хляб, което обожавам.


Тук са вече сварени и обелени, трябват ви около 1 купичка картофено пюре.


Ще са ви необходими още сирене (300гр.) яйца 2 бр. и кори за баничките. Ако нямате тези малки турски кори може да си вземете от по-дебелите кори за баница или да си разточите сами. 


Натрошете сиренето, сложете яйцето и картофите смачкани на пюре. Готова е плънката.


В основата на кората сложете плънка без да отива до края, намажете крайчетата с вода. Сгънете ъглите при основата на триъгълника навътре и навийте на стегнато руло.



Получават се ето такива спретнати рулца.



Изпържете в загрято олио и ако искате да има аромат на масло може да добавите малко гхи.


После ви остава да ги поднесете с айрян или чеснов сос.


Да ви е сладко!


Бързи лесни и вскусни банички с картофи и сирене.


Толкова са хрускави!