сряда, 17 август 2016 г.

Бутер фунийки



Ех, лятото с тези жеги направо ми смаза музата, но при първият по-хладен ден страстта в мен закрещя, огледах се за нови рецепти в групите и ето на,  на това се спрях.


Така, като си нямам формички за каноли си имама за фунийки. Една дупка повече е разликата, какво толкова, това няма да ме спре да си направя тези вкусотийки: http://angellovescooking.blogspot.bg/2016/05/blog-post.html







Необходими продукти:1 опаковка бутер тесто за сладкиши Белла,1 яйце, 1-2 с.л. пудра захар за поръсване, 
шепа шам фъстък обелен и нарязан на дребно



За крема:250 г маскарпоне, 50 г захар, 1 ч.л. чист екстракт ванилия, 100 г бял шоколад, 50 г прясно мляко (или лимончело), 5 г желатин + 30 мл студена вода, 200 мл млечна сметана.







Размразяваме бутер тестото за около 40 минути на стайна температура.
 Разбиваме маскарпонето, захарта и ванилията до гладък крем. Накисваме за 5-10 минути желатина в студената вода. Разтопяваме на водна баня белия шоколад. Кипваме прясното мляко, отстраняваме от огъня, добавяме накиснатия желатин и разбъркваме до пълното му разтваряне. Добавяме към разтопения шоколад, разбъркваме до гладка смес и оставяме да се охлади, без да стяга. Добавяме постепенно маскарпонето към охладената шоколадова смес и разбъркваме до гладък крем. 
Разбиваме 200 мл млечна сметана до меки връхчета и поетапно добавяме към сместа с маскарпоне и шоколад, като разбъркваме с шпатула или дървена лъжица от долу нагоре - до пълното им смесване. 


Загряваме предварително фурната до 220С или 200С с вентилатор.
Застиламе дъното на хартия за печене. 
Разстиламе последователно корите бутер тесто върху леко набрашнена работна повърхност или листа, в който са опаковани. 
С нож за пица или остър нож изрязваме по дължина на кората лентички около 1.5-2 см излизат по 9-10 от лист тесто. Увиваме около фунийките, намазваме с разбито яйце и подреждаме в тавата, поръсваме със захар.



Печем в предварително загрята до 220С или 200С с вентилатор фурна 15-20 минути, или до златисто.
Освобождаваме още топли от фунийките и оставяме върху решетка, докато изстинат напълно.
Пълним обилно с помощта на пош с крем и поръсваме с ядки нарязан шам фъстък бадеми или други.



Да Ви е сладко!



Ако Ви е харесала моето предложение , направете си и споделете с бутоните под публикацията!


сряда, 3 август 2016 г.

Шоколадова торта с малини и бадеми



Лято, жега и много ангажименти и накрая резултата е отсъствие от блога. Нямам време да се завъртя в кухнята взе да ми липсва печенето много. Издебнах един малко по хладен момент и веднага си пекнах една тортичка.


 Много нежна, ароматна и с наситени вкусове. При допир с езика и небцето направо се стопява, и усещате малинки и шоколад тук там.


Необходимите продукти: 3 яйца, 150 гр масло, 50 мл прясно мляко, 150 гр захар, 125 гр шоколад, 160 гр брашно, 50 гр бадемово брашно, 2 ч л бакпулвер, шепа малини, шепа шоколадов чипс. Филирани бадеми за поръсване.
За крема: 250 гр маскарпоне, 60-100 гр Нутела зависи колко сладко искате да е кремчето.


Разбийте маслото със захарта на крем, добавете едно по едно яйцата. Стопете шоколада на водна баня и го размесете с прясното мляко. Добавете шоколадовата смес към маслото. Пресейте брашното с бакпулвера и добавете бадемовото брашно. Разбъркайте с шпатула и изсипете половината от сместа в тавичка с хартия на дъното. Подредете малините по тестото и поръсете с шоколадов чипс. Отгоре изсипете останалата смес и заравнете внимателно. Поръсете с филирани бадеми. Печете в загрята на 180 градуса фурна, до суха клечка.
След като изстине блата го разрежете с конец и намажете крема внимателно. 
След като сглобите тортата може веднага да се хапва. 
При необходимост от съхранение в хладилник изваждайте малко преди сервиране да се отпусне.


Да Ви е сладко!


Ако Ви е харесала моята идея, направете си я и споделете с бутоните под публикацията!