четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Тиквени сладки с канела и кардамон



Есен, красива, богата и вкусна!


В този пост искам да ви представя цветовете на есента в градинката на леля Наси, отгледани с много любов.


Всяка огромна топка цветове е толкова красива, че се чудя на къде да погледна и на кое да се зарадвам.


А тези гальовни мама и син ни правиха компания на следобедното кафе.


Мекички и уханни, тези сладки ме изненадаха много приятно. Мислех си, че няма да се получат толкова хубави, но щом и баща ми ги хареса, а той канела не яде, значи са добри. Изчезнаха за нула време и май пак ще ги правя утре.




Необходимите продукти: 250 гр извара, 100 мл кисело мляко, 100 мл олио, 1/2 ч л канела и кардамон, 15 гр бакпулвер, 10 с л кафява захар 1 ч ч тиквено пюре, 2 ванилии, 400 гр брашно.


Смачкайте тиквата добавете всички течни съставки и захарта и разбъркайте. Смесете брашното с бакпулвера и подправките. Добавяйте на части към течните съставки и омесете тесто. Не се нуждае от много месене. Разточете на кора с дебелина 5-6 мм и изрежете с формички. Намажете с мляко или яйце и поръсете с кафява захар. Печете на 180 градуса до златисто.


Приятно месене и да Ви е сладко!




сряда, 30 октомври 2013 г.

Канелони с пилешко и тиквички




Моите първи канелони.
Много вкусни и лесни със сигурност ще ги правим по-често вече.


Необходимите продукти: 1 кутия канелони,  бяло пилешко месо, 150 гр сирене, сол на вкус, зехтин, 1 средна тиквичка, 1 ч ч зелен бейби грах, 350 мл доматен сок, 1 скилидка чесън, кимион,  черен пипер, босилек, 800 мл прясно мляко, 200 гр кашкавал, 4 яйца.


Нарежете месото на тънки малки късчета.
Мариновайте пилешкото месо за поне 1 час с кимион, черен пипер, зехтин и сол. 
Запържете месото в дълбок тиган, извадете го и запържете тиквичката. 
Извадете и сипете доматения сок, подправете с босилек, черен пипер, сол и една ч л кафява  захар.


Когато се редуцира наполовина сложете месото тиквичката и зеления грах. Разбъркайте и добавете натрошеното сирене. Готова е плънката, напълнете канелоните и ги подредете в тавичка. Зейте ги с разбитите яйца и прясно мляко. Сложете кашкавал отгоре и печете на 200 градуса за 20 минути. Проверете канелоните и може да спрете фурната и да оставете без да ги вадите за 10 минути.
Вече са готови мажете да ги нападате. Да Ви е сладко!

вторник, 29 октомври 2013 г.

Изварените бисквитки на Ани


Лесно като детска игра, това мога да кажа за тези сладури. Стават и за хора с алергии към яйцата, защото такива не се изискват.


Необходимите продукти: 250 гр извара, 100 мл мляко, 100 мл олио, 6 с л захар, 2 ванилии, 475 гр брашно, 1 и 1/2 пакетче бакпулвер. 


Приготвяне: печката се загрява предварително на 180 гр. Всичко без брашното и бакпулвера се смесва и разбърква добре. После се добавят останалите две съставки и се меси.
Оформят се малки питчици, форма - като човечета. Намазват се с малко мляко и се пекат за 10-15 минути докато станат златисти.


Аз направих грешка от много бързане, но пак станаха хубави. Сложих само 1/2 бакпулвер вместо 1 и 1/2. Получиха се не много бухнали, но пък това им запази формите. За разкош украсих с малко шоколад.
Да Ви е сладко!



неделя, 27 октомври 2013 г.

Banana Pancakes


Много пъти съм срещала рецепта за палачинки с банани и все не се решавах да ги пробвам. Последно попаднах на тази рецепта и вече не се сдържах.


Необходимите продукти: 2 банана, 1 ч ч прясно мляко, 1 яйце , 2 с л олио, 2 ч л бакпулвер, 1 с л захар, 1/4 ч л сол, 2 ч ч брашно.


Смесете сухите съставки в купа, пасирайте бананите с течните съставки в друг съд. Добавете течността при брашното и разбъркайте добре. 


Пържете малки палачинки в тиган с керамично покритие или друго не залепващо.
                

Важно е да се пекат на средна температура малко по-бавно стават от обикновените но си заслужава труда.


След като се охладят малко поръсете с пудра захар може да си хапвате с течен шоколад или сладко.


На мен най-много ми допадна комбинацията с пресен банан и шоколад.


Да Ви е сладко!


Фъстъчен кекс с тиквено сладко


Необходимите продукти: 4 яйца, 2 1/2 ч ч брашно 1 бакпулвер, 100 мл олио, 1 ч ч сладко от тиква, 4 с л фъстъчено масло, 1 ч л лимонова кора, 1 ч ч плодове от прасковен компот, 2 с л захар. 



Сложете в дълбок съд сладкото плодовете, олиото, фъстъченото масло, жълтъците и лимоновата кора  и пасирайте всичко на гладка смес. 
В друг съд пресейте брашното с бакпулвера, добавете към пасираната смес на части и разбъркайте добре докато се получи гладка смес.
Идва ред на белтъците разбити на сняг с захарта. Прибавете и тях на части и бъркайте внимателно да не спадне обема на тестото.
Изсипете в подходяща форма намазана с масло и поръсена с брашно.  Печете на 180 градуса до суха клечка.


За глазурата: 100 гр черен шоколад, 2 с л дулче де лече, 1 с л вода.
Загрейте дулче де лече с водата и добавете шоколада на парченца бъркайте докато се хомогенизира.
Залейте сладкиша и поръсете с фъстъчени ядки. После оставете на масата и само гледайте какво се случва като го помиришат домашните. 



Да Ви е сладко!




Френски селски хляб


Страхотен хляб, много лесен, завладяващ и неустоим. Направиш ли го веднъж няма спирачки. Вече три вечери подред го правя и утре пак ще го направя. Благодаря на Веси за идеята.
   

Необходимите продукти: 10 гр мая, 1 ч л захар, 10 гр сол ( на мен ми се видя много и сложих 6гр), 400 мл вода , 500 гр брашно, 1 таблетка витамин С.


Размийте маята във водата,  добавете захарта  солта и накрая брашното. Омесете и оставете да втаса за 1 час. След това прегънете тестото няколко пъти и отново оставете да втаса, аз оставям в хладилник до сутринта.  На сутринта изваждам тестото върху набрашнена повърхност разтеглям тестото и прегъвам няколко пъти. Отново оставям да се навдигне. След това , оформям на хубаво топче и слагам в тенджера с олио и брашно, захлупвам и слагам в студена фурна . Пускам на 250 градуса и пека 50 минути. Веси е писала 1 час при мен за 50 минути е супер.


Да Ви е сладко, хрускаво и уникално!


сряда, 23 октомври 2013 г.

Конфитюр от грозде


Гроздее, тази година беше много добра за гроздето и това на двора също стана много добре. Роди се много хубаво и сладко грозде, и като има повечко реших да си направя и конфитюр за проба. Чувала съм за сладко и мармалад от грозде но не съм правила до сега. 


Необходимите продукти: 1 кг захар, 1 кг грозде почистено от семките, 2 с л лимонов сок.


Сложете половината от плодовете в дълбок съд и пасирайте. В тенджера смесете пасираните плодове със захарта и добавете другите плодове. Сложете на котлона и варете 8 минути, стартирате отчитането на времето когато заври. Накрая добавете и лимоновият сок.


Такава захар до сега не съм пробвала но като прочетох колко бързо става всичко се реших да направя нещо с нея.
Не си падам много по фиксове и изкуствени желиращи щуротии, но този път ...


Резултата ми харесва. Не загубих много време, получи се супер ароматен и вкусен конфитюр.
Ако решите да си го направите, да Ви е сладко! 


След като си я изтрих веднъж, сега втори път я пиша тази публикация, направо ми се зави свят. 


вторник, 22 октомври 2013 г.

Apple ginger bread



При толкова много плодове и зеленчуци есенно време се чудя с какво по-напред да си измисля рецептичка.
Подариха ми цял куп ябълки, които трябва да използвам бързо и ето днес си спретнах този сладкиш. Без миксери и много подготовки, супер лесно и бързо.


Необходимите продукти: 1 яйце, 1 ч ч овесени ядки, 2 ч ч брашно, 1 бакпулвер, 1 ч ч орехи нарязани на едро, 3 ябълки, 60 гр масло, 2 ванилии, 1 малко резенче джинджифил, 1 пръчица канела, 1 ч ч заквасена сметана. 


Ябълките се почистват и нарязват на малки парченца приблизително като за мусака. Сложете ги с 1 1/2 ч ч захар, канелата,  джинджифила и маслото в тенджера на котлона и ги оставете да се задушат и после да изври почти всичката вода от ябълките. 
Смесете всички сухи съставки в голяма купа добавете ябълковата смес, сметаната и яйцето.
Объркайте с дървена лъжица или силиконова шпатула и изсипете в формичка с хартия на дъното. Печете на 180 градуса за около 35-40 минути.
Поръсете съвсем малко с пудра захар за украса и след като се охлади може да се насладите на ароматен вкусен есенен сладкиш.
Да Ви е сладко!


И още един, по поръчка на специален човек!