Намерих различни рецепти за това лудо тесто и се почудих кое да направя накрая се спрях на тази.
Необходимите продукти: 250 мл прясно мляко, 1 ч л захар, 30 гр мая, 1 кг брашно, 1 бакпулвер, 2 яйца, 400 мл кисело мляко, 4 с л олио, 1 ч л сол.
Разтворете маята в прясното мляко добавете 1 ч л захар 1 с л брашно и оставете да се събуди маята.
Замесете тестото с всички останали продукти и шупналата мая. Аз направих това в хлебопекарната. След като се измеси тестото го разделих на две и го прибрах във пликове за съхранение намазани с олио. Оставете тестото за поне 4 часа в хладилник. Тестото може да стои до 7 дни в хладилника. Може да се използва веднага след изваждането от хладилник, не се налага втасване след това.
Може да приготвите кифлички, тутманик, пица и каквото си поискате от това тесто.
Само след 2 часа в хладилника вече се надува и изглежда така.
Само след 2 часа в хладилника вече се надува и изглежда така.
Ето и една друга на която не се доверих защото ми се видя много течността за 1 кг брашно.
Прилича на тесто за мекици. А защо се нарича лудо?
ОтговорИзтриванеИ аз не знам защо се нарича така. Аз го срещнах няколко пъти в нета и на други езици и накрая реших да го направя. Доволна съм от резултата, правих мекици, пици и рогчета със сирене много хубави се получиха. А да имам в хладилника винаги готово за работа тесто е много добре. Лека вечер!
ОтговорИзтриванеЛудо е, защото има хем мая, хем бакпулвер и ще втаса за нула време. Иначе , тесто като всяко друго.
ОтговорИзтриванеИ не само това много е крехко и всичко се получава много добре с него, не е жилаво като изстине пицата не ти чупи зъбите :)
ОтговорИзтриванеAko ne vtasva vtori pat pitata otdvoqvali si obema
ОтговорИзтриванеДа получава се доста добре.
Изтриване