неделя, 9 февруари 2020 г.

Лилава морковена торта



Обичам нестандартните неща, особено ако са и по-полезни. Знаете ли че всички плодове и зеленчуци с лилав цвят са много полезни? Ако не сте чували до сега да се поровите и да прочетете, аз сега ще ви кажа как направих тази тортичка.


Необходимите продукти:
2 яйца,
200 гр лилави моркови настъргани или минати през блендер на ситно,
1 ч ч захар, 
1/2 ч ч орехи смлени,
1/2 ч ч кокосово брашно, 
2/3 ч ч бяло брашно,
100 гр масло, 
100 гр заквасена сметана, 
1 ч л ванилия натурална,
лимонова кора настъргана, 
2 ч л бакпулвер.

За крема:
50 гр бял шоколад
200 мл заквасена сетана,
150 гр маскарпоне,
150течна млечна сметана,
3 листа желатин,
1 ч ч боровинково сладко,
ванилия,
лимонова кора.

За сиропиране: 
1 ч ванилов захарен сироп с портокалови корички
За измазване:
100 гр бял шоколад,
100 гр сметана,
100 гр маскарпоне,
портокалово масло за аромат.
За заливка: 
100 гр бял шоколад,
3 с л олио,
малко лилава боичка.
Украса по ваш избор, може с целувки, плодове, шоколадова декорация...кой с каквото разполага.


За блатовете разбийте яйцата със захарта на гъст крем. Добавете другите течни съставки и редувайте със сухите. Бъркайте внимателно с шпатула. Подгответе форма с диаметър 20 см, с хартия на дъното. Фурната трябва да е на 170 градуса. Изсипете сместа във формата за торта и печете до суха клечка.
Охладете няколко часа и разрежете на 3 тънки платки.
За крема стоплете 50 мл млечна течна сметана и разтопете шоколада в нея. Накиснете желатина и го разтворете в топлият ганаш. В голяма купа разбийте маскарпонето с останалата течна сметана. Добавете заквасената сметана и боровинковото сладко. Накрая добавете и ганаша. Разбърквайте внимателно.


Сглобяване.
Сложете един блат на тортената чиния, поставете ринг от ацетатна хартия около него, сиропирайте и покрийте с 1/3 от крема. Продължете така с всички платки и завършете с крем. Оставете да стегне в хладилник.
Крема за измазване направете по същият начин, първо ганаш и после добавяте и маскарпонето.
Измажете тортата с полученият крем и украсете по ваше желание.


Да ви е сладко!


Ако ви е харесала тази рецепта споделете я с бутоните под публикацията в любимата си мрежа. Можете да следите всичко което публикувам и на страничката ми във Фейсбук. Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.



Няма коментари:

Публикуване на коментар