четвъртък, 20 февруари 2020 г.

Лесни кроасани

   

Видях тази рецепта в една от групие във Фейсбук и веднага реших да ги направя, но нали работя от много време с квас, та ги направих малко по-различно. 
Това е оригиналната рецепта, а в червено са моите промени.



Необходими продукти:
2 яйца (на едното се отделя жълтъка за намазване отгоре)
2 ч топло мляко
3 ч л захар
1 ч л сол,
4 1/2 чаши брашно (добавя се постепенно),
1 пакет суха мая (или 1/2 пакет жива мая) Вместо мая аз използвах квас и за целта си направих префермент. 60 гр квас, 
захарта,
100 гр от мляко,
100 гр от брашно.
Тази смес се оставя да се навдигне, като мая. След като префермента е готов се омесва тесто с останалите продукти. Оставя се да постои 30 минути размесва се отново и пак се оставя да почине 1 час.
След това се разделя на 18 части и се продължава процедурата, както при тестото с мая.


За намазване по време на разточването:
175 гр меко краве масло (или може да се използва ½ пакет маргарин)
За намазване отгоре:
1 яйчен жълтък
1 ч л мляко
Двете съставки (жълтъка и млякото) се смесват и с тях се намазват кроасаните преди печене)
Сусам за наръсване.



Използваният размер водна чаша е 250 мл.
Рецептата може да се изпълни със сладък пълнеж – конфитюр или шоколад.


Замесвате тестото, оставате да втаса. Втасалото тесто изваждате от купата и оформяте на плота на „дебел салам“.
Разделяте го на две по дължина и нарязвате на 18 парчета, които оформяте между дланите си на топки.
Всяка топка разточвате на тънка питка с големината на ордьовърна чиния.
Вземате една по една питките мажете ги с меко масло и ги нареждате една върху друга, като ги притискате.
Оформяте две купчини от по 9 питки. Оставате ги на хладно за 20 минути. След което ги разточвате на две големи кръгли кори.
Всяка кора разрязвате на 16 триъгълника.
В широката част на всеки триъгълник слагате по лъжица от плънката по желание.
Навивате от широката към острата част на триъгълника.
Оформените кроасанчета нареждате върху хартия за печене в тава.
Намазвате ги отгоре със сместа от жълтък и лъжичка прясно мляко.
Наръсвате ги със сусам.
Пекат се 35/40 мин на 190 градуса.


Да ви е сладко!


Ако ви е харесала идеята за тези пухкави кифлички направете си ги и споделее с бутоните под публикацията.


Благодаря, за споделената рецепта на момичетата от групата "Турски вкусоти" във Фейсбук!


Намерете ме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.






Няма коментари:

Публикуване на коментар