Приех като предизвикателство да си направя този турски десерт и вече съм влюбена в него. Днес вече хапвам поредната порция, няма да казвам коя е подред, защото ме е срам. Сега разбрах, защо го приготвят в по-големи купички, аз с тези моите мъници мога да си хапна три наведнъж.
Откритието което направих днес е, че си пасва страхотно с пресни сладки малини. Не се устоява на една такава купичка.
Необходимите продукти: 1 л прясно мляко, 6 с л захар, по рецепта е повечко но аз намалям захарта на всичко умишлено, 3/4 ч ч ориз, 2 с л нишесте, 1 ванилова шушулка, 1 щ сол, 1 жълтък.
Измийте ориза добре и го сложете с вода да ври поне 15 минути. Водата трябва да покрива ориза около 1,5-2см. След като заври намалете котлона и захлупете. След 15-20 минути сложете 900 мл мляко и варете още десетина минути. Разтворете нишестето в заделеното мляко, сложете и захарта. Ориза трябва да е готов, добавете ванилията и нишестето разбито с млякото и захарта. Сварете за няколко минути. Разпределете в купички, намажете с жълтък разбит с 2 с л прясно мляко. Печете на водна баня за 15 минути, може и само на горен реотан.
Извадете и охладете, след като е стигнал стайна температура го приберете в хладилник. Сервирайте с малини или самостоятелно по ваше желание.
Да Ви е сладко!
Ако Ви е харесало моето предложение, направете си го и споделете с бутоните под публикацията.
Напишете коментар и споделете мнението си за рецептата 😊
Напишете коментар и споделете мнението си за рецептата 😊
Няма коментари:
Публикуване на коментар