Открих тази рецепта тук и реших да я изпробвам, направих проба с половин доза и съм много доволна. Следващият път ще е цяла. Споделям моята рецепта, и моите малки промени, които направих този път.
За блата: 125
гр моркови,
настъргана кора от 1/2 лимон и 1/2 с л лимонов сок, 125
гр смлени бадеми, 25
гр брашно, 1
ч л бакпулвер, 3
яйца, 80
гр захар,
краве масло и галета за намазване на формите.
Сладко от ванилови ябълки вместо желе.
Крем: 300
гр заквасена сметана, 3-4 с
л пудра захар, лимонови корички, ванилия, 100 мл млечна сметана.
Плънка: пресни боровинки.
Декорация:
коксови стърготини и фунданови морковчета.
Морковите се настъргват на дребното ренде и се смесват с лимоновата кора. Фурната се загрява на 180° С, а тавичките се намазват с кравето масло и се поръсват с галетата.
Смлените бадеми, брашното и бакпулвера се смесват. Яйцата се разделят и белтъците се разбиват на сняг, като постепенно към тях се прибавя захарта и се бие до получаването на гъста и лъскава пяна с твърди връхчета.
Жълтъците се разбиват до кремообразно състояние и внимателно се прибавят към белтъците, след това се добавете и морковите с брашното. Полученото тесто разпределете в правоъгълна тавичка печете около 30-35 мин. не трябва да се препича. Извадете и оставете да изстине върху решетка. След като се охлади разрежете, с остър нож на две, за да получите 2 броя еднакви тънки платки. След това разрежете на две по дължина, за да получите 4 дълги платки.
Сглобяване:
Поставете едната платка в чиния, в която ще се сервира. Поставете една платка намажете с ябълково сладко и след това с крем. Сложете втората платка и намажете с крем поръсете с боровинки и отново платка. Намажете сладко и крем и отново платка, завършете с крем.
Оставете да се стегне в хладилник и украсете.
Декорирайте по жаше желание, използвайте каквото искате. Може да замените кокоса с напрошен кафяв блат или счукан шам фъстък.
Да Ви е сладко!
Ако Ви е харесала идеята направете си я и споделете с бутоните под публикацията.
Напишете коментар и споделете мнението си за рецептата 😊
Няма коментари:
Публикуване на коментар