Пак си харесах рецепта на Танчето, но заради липса на бадемово брашно и круши отново си позволих да я променя. Сигурна съм, че с круши и бадемово брашно ще е също толкова вкусно.
Необходимите подукти: 120 гр настъргани орехи,
160 гр пшенично брашно Класик на София Мел,
30 гр неподсладено какао,
3 големи яйца или 4 малки ,
180 гр захар на пясък (80 гр кафява и 100 бяла става много балансирано и не досадно сладко),
120 гр масло,
125 гр гъсто кисело мляко,
1 ч л бакпулвер,
1 ч л ванилов екстракт,
1 щипка сол,
2 големи сладки ябълки,
филирани бадеми за поръсване преди печене.
Поставете хартия за печене на дъното на форма с диаметър 24 сантиметра. Намажете добре с масло стените и дъното на формата.
Нарежете ябълките на кубчета и ги оставете настрани, докато приготвяте тестото, поръсете ги с лимонов сок, за да не потъмняват.
Разтопете маслото в микровълнова фурна и го оставете да се охлади до стайна температура.
Включете фурната да загрява на 180⁰С.
Смесете много добре, с помощта на телена бъркалка, бялото брашно с орехите, бакпулвера и какаото.
Разбийте яйцата и захарта с електрически миксер, докато получите лека и пухкава смес. Към края, прибавете ваниловата захар и екстракта от ванилия.
Прибавете киселото мляко и разбъркайте отново за кратко.
Прибавете сухите продукти към течните и разбъркайте, с помощта на силиконова шпатула. Накрая добвете и маслото.
Изсипете тестото в предварително приготвената форма за печене и го заравнете. Подредете парчетата круши по повърхността на тестото и ги притиснете леко в тестото. Поръсете повърхността с филираните бадеми.
Печете сладкиша около 35-40 минути в предварително приготвената форма.
Проверете с клечка за зъби в последните минути на печенето, за да сте сигурни, че десерта е готов.
Извадете сладкиша от фурната и го оставете да се охлади за 10 минути във формата, преди да го извадите върху решетка, за да се охлади напълно.
Преди сервиране може да се поръси с пудра захар или да се гарнира с карамел.
Да Ви е сладко!
Ако ви е харесало това сладкишче, направете си го и споделете с бутоните под публикацията.
Няма коментари:
Публикуване на коментар