Този път пастета е супер! Вече трети път правя домашен пастет, но до сега винаги се проваляше удовоствието от хапването на хубав пастет, провал след провал. Бях се зарекла, че ако и този не стане и ще се откажа от пастетите. Той пък взе че се получи и то много добре. Е как да не се получи, като му сложих домашно пиленце, лук от най-хубавия, масло от най-хубавото, коняк от най-добрия и тн. и тн. Ама и специални разяснения получих от Катето Найденова, за което и благодаря!
Необходимите продукти:
500 гр пилешки дробчета,
500 гр пилешко месо от бутче,
50 мл коняк Метакса,
5 с л гхи Белун,
5 глави бананов лук шалот,
3 скилидки чесън,
черен пипер,
сол,
дафинов лист,
1 ч ч прясно мляко.
Почистете дробчетата и нарежете пилешкото месо на парченца. Залейте ги с млякото и ги оставете поне за 2 часа. Аз ги оставих в хладилника една нощ. В дълбок тиган или тенджера сложете 5 с л гхи, и нарязания шалот запържете леко до омекване, внимавайте да не съсипете лука бъркайте го и се насладете на аромата, който ви залива от прекрасното масло. Добавете чесъна и след 30 секунди месото с млякото. Добавете подправките и оставете да поври пет минути, след това добавете коняка. Оставете на бавен огън да се редуцира течността на половина. След като са готови и сготвени месото и дробчетата прехвърлете в робот и пасирайте до гладкост.
Ако е необходимо добавете още подправки и сол. Сипете пастета в бурканчета и го залейте с разтопено гхи.
Така се запечатва и в хладилник ще издържи повече време, ако има кой да го остави да издържи.
Ако е необходимо добавете още подправки и сол. Сипете пастета в бурканчета и го залейте с разтопено гхи.
Така се запечатва и в хладилник ще издържи повече време, ако има кой да го остави да издържи.
Да Ви е сладко!
Ако ви е харесала идеята за домашен пастет, без консерванти, направете си го и соподелете с бутоните под публикацията!
Можете да харесате и страничката ми във Фейсбук така ще виждате новите ми рецептите веднага.
Какво означава гхи?
ОтговорИзтриванеТова е пречистено масло. Само мазнина без белтък и вода от млякото. Избитото масло се топи, лед като се изпари цялата вода се прецежда, така се махат белтъка и водата, маслото мирише много приятно и може да се ползва за сладкиши и за готвене. Издържа на температура и не почернява при пържене, защото вече няма белтък.
ИзтриванеА бихте ли споделили от къде си взимате хубави пилешки дробчета?
ОтговорИзтриванеДомашни бяха тези, сега правя с купени да видим какво ще стане. Поадрави!
ИзтриванеМного обичам домашен пастет, скоро не съм правила, благодаря, че ме подсети. Чудесен е твоя!
ОтговорИзтриванеМоже да се направи с всякакво месо :)
Изтриване