понеделник, 21 януари 2019 г.

Пилешки пастет - Ева



Този път пастета е супер! Вече трети път правя домашен пастет, но до сега винаги се проваляше удовоствието от хапването на хубав пастет, провал след провал. Бях се зарекла, че ако и този не стане и ще се откажа от пастетите. Той пък взе че се получи и то много добре. Е как да не се получи, като му сложих домашно пиленце, лук от най-хубавия, масло от най-хубавото, коняк от най-добрия и тн. и тн. Ама и специални разяснения получих от Катето Найденова, за което и благодаря!


Необходимите продукти: 
500 гр пилешки дробчета, 
500 гр пилешко месо от бутче, 
50 мл коняк Метакса, 
5 с л гхи Белун
5 глави бананов лук шалот, 
3 скилидки чесън, 
черен пипер, 
сол, 
дафинов лист, 
1 ч ч прясно мляко.

Почистете дробчетата и нарежете пилешкото месо на парченца. Залейте ги с млякото и ги оставете поне за 2 часа. Аз ги оставих в хладилника една нощ. В дълбок тиган или тенджера сложете 5 с л гхи, и нарязания шалот запържете леко до омекване, внимавайте да не съсипете лука бъркайте го и се насладете на аромата, който ви залива от прекрасното масло. Добавете чесъна и след 30 секунди месото с млякото. Добавете подправките и оставете да поври пет минути, след това добавете коняка. Оставете на бавен огън да се редуцира течността на половина. След като са готови и сготвени месото и дробчетата прехвърлете в робот и пасирайте до гладкост. 







Ако е необходимо добавете още подправки и сол. Сипете пастета в бурканчета и го залейте с разтопено гхи. 



Така се запечатва и в хладилник ще издържи повече време, ако има кой да го остави да издържи.


Да Ви е сладко!


Ако ви е харесала идеята за домашен пастет, без консерванти, направете си го и соподелете с бутоните под публикацията!

Можете да харесате и страничката ми във Фейсбук така ще виждате новите ми рецептите веднага.

6 коментара:

  1. Отговори
    1. Това е пречистено масло. Само мазнина без белтък и вода от млякото. Избитото масло се топи, лед като се изпари цялата вода се прецежда, така се махат белтъка и водата, маслото мирише много приятно и може да се ползва за сладкиши и за готвене. Издържа на температура и не почернява при пържене, защото вече няма белтък.

      Изтриване
  2. А бихте ли споделили от къде си взимате хубави пилешки дробчета?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Домашни бяха тези, сега правя с купени да видим какво ще стане. Поадрави!

      Изтриване
  3. Много обичам домашен пастет, скоро не съм правила, благодаря, че ме подсети. Чудесен е твоя!

    ОтговорИзтриване