Един козунак, които не отстъпва на другите публикувани до сега в блога ми. Рецептата е на Трендафил Кунчев.
Необходимите продукти -
3 жълтъка,
1 яйце,
150 гр захар,
150 мл прясно мляко,
100 гр краве масло,
ромова есенция или ром 1 с л ,
500 гр брашно,
1/4 ч л сол,
200-250 активен квас.
Разбийте яйцата и захарта до побеляване, добавете млякото, аромата, накрая кваса. Получава се кремаобразна смес. Пресейте брашното и замесете, оставете да си почине за 30 минути. Добавете половината от маслото и солта омесете добре и оставете за 30 минути. Направете три разтягания, като при хляба през 30-40 минути.
След разтяганията направих моя метод за конци който можете да видите тук, като добавих на няколко пъти останалото масло. Оставям да почива 2 часа на стайна температураа може и в хладилник за 5-6 часа.
На намазнен плот оформете внимателно без да месите като следвате отново посоката на разтягането. Направете фитили и напълнете, ако желаете с различна плънка, локум, шоколад, стафиди. Поставете във формите и след като удвои, дори утрои обема си може да печете. При мен втасва 24 часа, по едно време си мислех, че няма да се получи, но не се отказах и реших да чакам докато не се вдигне достатъчно. Намажете с яйце поръсете с бадеми и влажна захар. Аз пекох на 180 градуса с купичка с вода на дъното на печката.
Да Ви е сладко!
Посрещнете Великден с прекрасен козунак на конци!
Да Ви е сладко!
Посрещнете Великден с прекрасен козунак на конци!
За всички,
които не са чели предните ми постове :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар