Сега реших да на правя и рецептата на Марияна Беличовска с квас, не се различават много рецептите и затова, реших да добавя аромат, който още не съм използвала до сега. За подправката Махлеб знаех, че е силна като аромат и прилича на череша и костилка еднаовременно. Намерих го в Гърция, тук го издирвах доста време и неможах да открия никъде.
Необходими продукти: 6 средно големи яйца, 330 гр прясно мляко, 140 гр кристална захар, 150 гр студено краве масло, 200 гр силен бял квас ниска хидратация,
6 гр сол, 1 к л стрити зърна махлеп това количество няма и един грам но се усеща аромата, 1 кг фино бяло брашно за козунаци например.
Едно яйце за намазване. Нарязани бадеми, навлажнена кристална захар, за поръсване .
Използвайте бял силен квас, предварително освежен поне два пъти.
Добавете захарта, млякото и яйцата и месете 5 минути на най-ниска скорост. Тук аз направих почивка от 30 минути.
Добавете кваса и продължете месенето още поне 5 - 8 минути, докато глутенът се развие добре.
Оставете тестото да почине около 10 минути.
Добавете солта и продължете месенето още около минута, след което добавете половината количество масло.
Месете 3-4 минути, ако
тестото е с достатъчно добре развит глутен, маслото ще се поеме много бързо и лесно от тестото.
Добавете втората половина от маслото и продължете месенето още 3-4 минути.
Извадете тестото върху работния плот и го покрийте с фолио,
оставете го да си почине около час.
Разстелете леко тестото с ръце, прегънете го на плик и след това го оформете на топка.
Сложете го в купа, покрийте с фолио или кърпа и го оставете за час на стайна температура.
Приберете тестото на студено за около 10-12 часа, докато почти удвои обема си.
За плънката: 160 гр кафява захар, 180 гр краве масло, 40 гр горчиво какао, 130 гр кокосово брашно.
Към мекото масло, добавете захарта и разбъркайте енергично до гладък крем.
Добавете какаото на прах и кокосовото брашно.
Разбъркайте отново, докато сместа стане гладка и плътна.
Сложете тестото върху поръсен с брашно плот.
Разточете равномерно в правоъгълна форма с дебелина около 5 мм.
Разпределете плънката върху тестото и я размажете със сладкарска шпатула става лесно.
Прегънете на две по дължина. Разточете внимателно, като внимавате да не го изтъните много.
Нарежете тесто на тънки ивици, става лесно с нож за пица.
Навийте всяка ивица като кълбенце не много стегнато.
Подредете козуначените топки в тавичка, с хартия за печене, завийте ги с фолио и ги оставете на стайна температура за около 3-4 часа или докато удвоят размера си. Тези кълбенца могат да се направят и във формички за мъфини или в такива за кекс или козунак.
Намажете ги с разбито яйце, поръсете ги с влажна захар за да остане бяла, и печте на 180 градуса за около 20-25 мин. без вентилатор.
Да Ви е сладко!
Тези капсули за мъфини и козунаци са моите нови приятелчета, много ги обичам защото мога да пека, да пека колкото си искам и после да не мия форми за печене 😉
Фирма Мико 12 са вносители на тези италиански красотички. Имат доста голямо разнообразие и до колкото разбрах ще внасят още неща.
Тези капсули за мъфини и козунаци са моите нови приятелчета, много ги обичам защото мога да пека, да пека колкото си искам и после да не мия форми за печене 😉
Фирма Мико 12 са вносители на тези италиански красотички. Имат доста голямо разнообразие и до колкото разбрах ще внасят още неща.
Освен капсули, подложки за индивидуално сервиране и кутии за опаковане фирмата внася и продукти на Irca - това са захарни теста, шоколади овкусителни пасти сметани и още какво ли не.
Тъй като имаше доста запитвания за информация от къде да си купят тези капсули...от скоро скалда в Пловдив се намира срещу изхода на паркинга на Кауфланд ул. Брезовско шосе. Можете да се обаждате на 0877971834 Янислав Вълев.
За всички,
които не са чели предните ми постове :)
Трябва да ви се похваля и аз като малките деца... ама много съм щастлива, отново съм номинирана тази година за наградите на Блоговодител. Номинирана съм в четири категории, което прави още по-голямо моето щастие,"Топло от кухнята", "Сладко удоволствие", "Жител на света" и "С аромат на ванилия". Сега ако желаете може да се включите в гласуването за наградите на публиката, и да гласувате за "САМО ЗА ГЛАДНИ", за един от вас ще има и награда! Гласувайте ТУК:https://kulinarninagradi.com/ Благодаря Ви предварително!
Няма коментари:
Публикуване на коментар