Спаначените торти стават все по- любими за мен. Пробвах няколко варианта и няма нито едно разочарование до сега. Всеки който чуе спаначена торта реагира много негативно, а след като опита си иска допълнително парченце.
Рецептата за тази торта намерих в този блог: http://fedorcka.blogspot.bg/2017/05/strawberry-spinach-cake.html благодаря на авторката и и желая много нови вдъхновения.
Необходимите продукти за блатовете: 100 гр пресен спанак, 4 белтъка, 2 яйца, 5 с л захар, 5 с л вода, 5 с л слънчогледово олио, 5 с л брашно с връх, 2 прахчета ванилия.
Измиваме спанака и го варим с около 3-4 супени лъжици вода до омекването му. Пасираме сместа и я оставяме напълно да се охлади. Прeз това време отделяме жълтъците от белтъците. Всички белтъци разбиваме на сняг. В друга купа разбиваме жълтъците със захарта. Към тях добавяме водата, олиото, брашното, пасирания спанак и ванилиите. Разбъркваме и добавяме разбитите белтъци хомогенизираме внимателно, за да не спаднат белтъците. Разпределяме сместа в тавички с диаметър 20 сантиметра и хартия на дъното. Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса за около 15 минути. Изваждаме блатовете от фурната, оставяме ги да изстинат в тавичките.
Ягодов крем: 600 гр ягоди, 1 ч ч захар, 200 мл сладкарска животинска сметана, 20 гр желатин, 100 мл студена вода.
Накисваме желатина в студената вода да набъбне. През това време пасираме ягодите със захарта. В друга купа разбиваме сметаната и добавяме към пасираните ягоди. Разтваряме желатина на водна баня и го оставяме леко да се охлади за около 2 минути, след което го добавяме бързо с разбъркване към ягодово-сметановата смес. Разбъркваме до хомогенизиране.
Върху поднос за торта поставяме ринг за торта, а в него първия блат. Поставете блата, така че повърхността му, която е била без хартия за печене да не е към подноса, защото е с лепкав слой - той трябва да е към ягодовата смес. Отгоре изсипваме ягодово-сметановата смес. Заравняваме, поставяме втория блат, така че лепкавата част, да е към ягодово-сметановия слой. Оставяме тортата за една нощ в хладилника.
На следващия ден отстраняваме ринга за торта и украсяваме по желание.
Да Ви е сладко!
Ако ви е харесала тази тортичка направете си я и споделете с бутоните под публикацията в любимата си мрежа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар