Тази рецепта научих от моята мила леличка, която много обичам. Това е нещо, което ще ви грабне и ще ви върне назад във времето със своето ухание нежно и вкусно.
Виждали ли сте такова нещо, а някой да е хапвал някога? Ако отговора е не непременно го изпробвайте.
Необходими продукти:1кг. брашно, 600мл. вода, 1с.л. захар, 1 кубче мая(аз слагам 25 гр и е напълно достатъчно), 1 1/2 ч.л. сол,
За плънката: 3ч.ч. прясно мляко, 4 яйца
Тава с диаметър 34-35 см.
Ето и рецептата в картинки :)
Тестото се замесва с водата, солта, захарта, маята и 600-700 гр брашно, другото остава за точене.
Правят се три- четири малки топчета колкото орехи, 6колкото голямо яйце или картоф и две големи като ябълка.
Най-малките се точат на тънко и се пекат на тиган те са за плънката.
От средните се точат кори и се мажат с олио , слагат се една върху друга и се навиват на руло.
Така имате две рула и три изпечени корички остана най-сложното - от големите се точат две големи кори , които служат за основа, слагат се на дъното.
Много внимавайте да не се скъсат важно е за изпичането.
По края до стените се слагат рулата крайчетата на големите се загръщат и готово. Начупвате печените корички в средата и заливате с яйцата и млякото предварителни разбити.
Печете около час на 180 градуса , когато е готово плънката леко се надига.
Ако решите да изпробвате тази рецепта внимавайте с едно: млечната смес да не излиза от тестото!
А аз благодаря на моята леля за всичко, на което ме е научила !
Млечник..македонска сладка баница...много я обичаме,в крайешника слагаме сирене..,опитайте може и да ви хареса!
ОтговорИзтриване