сряда, 25 юли 2012 г.

Млечник


Тази рецепта  научих от моята мила леличка, която много обичам. Това е нещо, което ще ви грабне и ще ви върне назад във времето със своето ухание нежно и вкусно.


Виждали ли сте такова нещо, а някой да е хапвал някога? Ако отговора е не непременно го изпробвайте.                 
                   Необходими продукти:1кг. брашно, 600мл. вода, 1с.л. захар, 1 кубче мая(аз слагам 25 гр и е напълно достатъчно), 1 1/2 ч.л. сол, 
   За плънката: 3ч.ч. прясно мляко, 4 яйца
Тава с диаметър 34-35 см. 
  Ето и рецептата в картинки :)
 Тестото се замесва с водата, солта, захарта, маята и 600-700 гр брашно, другото остава за точене.


  Правят се три- четири малки топчета колкото орехи, 6колкото голямо яйце или картоф и две големи като ябълка. 


Най-малките се точат на тънко и се пекат на тиган те са за плънката.


От средните се точат кори и се мажат с олио , слагат се една върху друга и се навиват на руло.


Така имате две рула и три изпечени корички остана най-сложното - от големите се точат две големи кори , които служат за основа, слагат се на дъното. 


Много внимавайте да не се скъсат важно е за изпичането.


По края до стените се слагат рулата крайчетата на големите се загръщат и готово. Начупвате печените корички в средата и заливате с яйцата и млякото предварителни разбити. 


Печете около час на 180 градуса , когато е готово плънката леко се надига.



Ако решите да изпробвате тази рецепта внимавайте с едно: млечната смес да не излиза от тестото!

А аз благодаря на моята леля за всичко, на което ме е научила !

1 коментар:

  1. Млечник..македонска сладка баница...много я обичаме,в крайешника слагаме сирене..,опитайте може и да ви хареса!

    ОтговорИзтриване