петък, 28 юли 2017 г.

Галактобуреко - гръцка сиропирана баница с млечен крем



Купих си едни супер фини кори за баклава, но не ми се искаше да правя баклава, а нещо с по-малко захар. Тъкмо навреме Мина сподели рецептата и ме подсети, че още не съм правил това чудно нещо.




Необходими продукти: 300-
350 гр екстра фини кори за баклава, 
150 + 30 гр масло, 
1 л прясно мляко, 
4 големи яйца, 
200 гр захар, 
150 гр пшеничен грис, 
2 с л царевично нишесте, 
щипка сол, 
2/3 шушулка ванилия, леко разрязана по дължина (или 1 с л екстракт ванилия)


За сиропа: 
200 мл вода, 
прясно изцеден сок от 1 портокал, 
прясно изцеден сок от 1/2 лимон, 
150 гр захар, 
1/3 шушулка ванилия, леко разрязана по дължина (или 1 ч л екстракт ванилия), 
1 малка пръчка канела, 
2 шайби портокал, 
2-3 шайби лимон, 
3-4 разполовени плодчета кумкуат (или 1/2 мандарина), 
1 резенче лайм по избор, 
2-3 с л течен мед.


Пригответе първо сиропа, кипнете съставките без меда, ако ползвате екстракт ванилия, го оставате да го добавите накрая с меда.
Намалете огъня и оставете да покъкри между 5 и 10 минути, или докато се редуцира почти наполовина.
Отстранете от огъня, добавете меда и екстракта ванилия, ако не ползвате шушулка. Разбъркайте докато меда се разтвори напълно и оставете сиропа настрани да изстине.

Пригответе крема, като разбиете яйцата, захарта, пшеничения грис, царевичното нишесте и солта.
В съд с тежко дъно загрейте почти до кипване млякото и шушулката ванилия.
Отстранете шушулката ванилия и добавете на струйка разбитата яйчена смес към горещото мляко, като разбърквате непрекъснато, докато кремът се сгъсти. 
Отстранете и оставете да се охлади почти напълно.

Загрейте фурната до 180 граудуса. 
Разтопете 150 гр от маслото. 

Разделете фините кори на две равни части - едната за застилана от долу, а другата - отгоре.
Намаслете дъното и стените на по-дълбока правоъгълна форма за печене (моята е 19 х 27 см), застелете дъното на тавата с 4 от корите, като оставяте част от тях да висят извън тавата и намажете с помощта на четка с масло.
Застелете с останалите от първата част кори, като между всяка мажете с масло.
Изсипете крема и заравнете. 
Завийте с оставените да висят извън тавата кори и покрийте с втората част от корите, като между всяка кора мажете с разтопено масло и подвивате краищата навътре.
Намажете обилно с разтопено масло и с остър нож прорежете горните кори на парчета, като внимавате да не стигате до крема.
На няколко места прободете внимателно корите между прорезите до крема, за да позволите на парите при печенето да излизат, без да развалят формата на корите.
Поръсете последната кора с вода, за да остане хрупкава и след сиропирането.
Печете в предварително загрята до 180С фурна около 40-45 минути, като след около 30-та минута можете да покриете с алуминиево фолио за да не прегаря.
Извадете от фурната и сиропирайте горещият сладкиш с напълно охладения сироп, като заливате всяко от парчетата.
Оставете сладкиша да изстине на стайна температура и охладете поне за 4 часа в хладилник.  


Сервирайте с любимата ви напитка поръсете със струйка мед, ако желаете.
Един мой експеримент, реших да отделя една малка част от крема и корите и да направя малко сладкишче за 4 парчета. Идеята ми беше да сложа препечен кокос върху крема за аромат. Идеята си заслужава предава много аромат и леко променя усещането за тектура заади кокоса, което на мен много ми харесва.



Да Ви е сладко!
Не отлагайте дълго и си пригответе този вкусен сладкиш. Споделете с бутоните под публикаията в любимата си мрежа!
Напишете коментар и споделете мнението си за рецептата 😊



вторник, 25 юли 2017 г.

Патладжани с картофи и маскарпоне



Как ми дойде на ума да сложа маскарпоне в това ястие? Ами много лесно, като установих, че моцарелата е изядена, и като си замразих маскарпонето и то стана на трохи реших, че ще го вложа в нещо, което няма да има значение дали е на трохи или не. То пък се получи вкус за чудо и приказ.
За разлика от снимките, които правих на тъмно и лампа, но така е, като бързам да снимам, защото иначе няма да остане, какво да снимам.


Необходимите продукти: 4 големи патладжана, около 1 кг картофи, 250 гр маскарпоне, сол, 2 ч л подправка Котани Grill Rub Италия - Микс от домати и билки, зехтин, 1-2 скилидки чесън, 2 големи домата ама наистина големи моите бяха по 550-600 грама единият, магданоз, див лук.



Патладжаните се обелват и се посоляват да се отцедят и да се премахне горчивината. После се намазват леко със зехтин и се пекат на грил тиган. в дълбок тиган се изварява доматеният сок . Добавят се чесъна и от подправката на Котани около 1 ч л. Картофите се обелват и настъргват. Смесват се с маскарпонето и към тях се слага 1 ч л от подправката на Котани. 



Сглобяването е почти като торта, в подходящ съд намазан със зехтин подредете патладжани на дъното. сложете половината от картофите и отново патладжани върху тях. После втората половина от картофите и последните патладжани. Залейте с доматеният сок. Печете до готовност на 200 градуса. Накрая поръсете кашкавал и оставете на изключена фурна да се стопи. Извадете и оставете да стегне няколко минути. Режете големи порции, защото няма да ви стигне малко парче. 


А тези пухкави питки са по рецепта на Ваня, само че вместо крема сирене има маскарпоне на трохички. Станаха невероятни, може би защото не очаквах кой знае какъв резултат те пък се получиха един път.


Да Ви е сладко!


Ако Ви е харесала идеята за това щуро ястие, направете си го и споделете с бутоните под публикацията. 

неделя, 23 юли 2017 г.

Пиле Корма



Това не е оригинална рецепта, от тук от там съм сглобила собствена версия, накрая се получи много добър вариант. Използвах подправките на Spizing, но не и рецептата от опаковката. Съжалявам, но трябва да призная, че почти съсипах едно пиле с рецептата за Пири Пири от опаковката им. Сега реших да ползвам друга рецепта, и резултата с супер. Значи Подправката е добра, но не и рецептите, като чета описанията са почти еднакви и предполагам, че резултата ще е същият, с която и да е подправка.


Необходимите продукти: 650 гр пилешки гърди нарязани на тънки ленти напречно на мускула, 1 голяма глава лук, 1 голям морков, 1 скилидка чесън (по желание), 60 грама кашу, 250-300 мл кисело мляко, сол, олио, 1 ч ч булгур.


Подправете пилешките хапки с 1/3 от кърито (от опаковката на подправките №2) и мaлко сол, оставете го в хладилник няколко часа. 
Пасирайте кашуто с киселото мляко и 1/3 от кърито.
Сложете в дълбок тиган малко олио и задушете за кратко лука и моркова и чесъна, избутайте ги към стените и в средата сложете пилешките късчета. Разпределете ги тaка, че да са всички на дъното. Не бъркайте докато на се запекат. Обърнете ги едно по едно и оставете да се запекат и от другата страна. Вече може да разбъркате и да добавите пасираното кашу с млякото. Оставете за 20-25 минути на слаб огън да ври под капак. Тук може да добавите и от пликче №3 или от чилито. Аз не сложих допълнително подправки и добре, че не го направих, беше си пикантно точно толкова колкото мога да понеса.


През това време сложете на друг котлон булгура с две чаши вода, щом заври намалете котлона на слаба степен и оставете под капак за 7-8 минути. 
Сервирайте, като направите гнездо от булгур и в средата сложите късчета пилешко. Залейте булгура с малко от соса. Поръсете с прясна подправка магданоз или див лук. 
Бързо лесно и вкусно само за 30 минути и сте готови с вечерята, предварителната подготовка е не повече от 10 минути.


Да Ви е сладко!

Ако Ви е харесала моята рецепта споделете я с бутоните под публикацията!



събота, 22 юли 2017 г.

Френски понички - Bugnes (frittelle francesi)


Какво да си направим за закуска? Нещо пухкаво, ароматно, различно. Понички ми се хапват отварям Блоговодител пиша понички и готово, една камара рецепти за понички. Спрях се на тези, защото са интересни,като форма и ми изглеждат вкусно. Знам че мога да разчитам на рецептите на Танчето и направо правя двойна доза :)






Необходимите продукти: 250 грама брашно, 1 яйце, 60 милилитра пълномаслено мляко, 10 грама прясна мая, 3 супени лъжици захар, 2 супени лъжици зехтин, 2 супени лъжици ароматен ром, 1 щипка сол, слънчогледово олио за пържене, пудра захар за поръсване.



Единственото нещо което промених в рецептата беше, масло вместо зехтин и малко ванилия. 
Смесете брашното със солта. 
Разтворете маята в топлото мляко и добавете захарта, разбъркайте. 
Разбийте яйцето за кратко и добавете рома и зехтина. 

Изсипете всички съставки в брашното и замесете гладко и нелепнещо тесто. 

Оформете тестото на топка и го поставете в купа намазана олио. 
Покрийте го с найлон и го оставете да втаса за 2 часа. 
Разточете тестото на правоъгълник. 
Нарежете го на правоъгълници около 7x4 сантиметра всяко. 
Разрежете всяко парче по средата и оформете поничките като промушите единият край през дупката, за да се усуче. 

Да Ви е сладко!
Можете да комбинирате с йогурт с боровинки, ще ви напиша как точно да си приготвите и него. 
Смесете 500 мл йогурт с 150 мл разбита млечна сметана, портокалови корички, 4 с л пудра захар, 3 с л сладко от боровинки, сока на 1 лайм. 
Оставете във фризера за 1 час, разбъркайте и отново оставете да замръзва. 


Ако Ви е харесала публикацията споделете с бутоните под нея.




неделя, 16 юли 2017 г.

Йогурт торта с кайсии, праскови и нектарини




Спокойно можеше да си я кръстя и Йоткер торта, като се замислих само, колко продукти на Д-р. Йоткер има в нея.


Както и да я кръстя си е все вкусна и лека, ароматна свежа торта.


Необходимите продукти: 200 гр пюре от кайсии, 400 гр захар, 4 яйца, 2 ч ч брашно София мел класик, 1 бакпулвер Д-р. Йоткер, 1 ванилова захар Д-р. Йоткер , 200 мл олио, 1/2 пак. портокалови корички Д-р. Йоткер.


За крема: 650 мл гръцки йогурт 10% масленост, 

200 мл сметана млечна 35%, 5 с л пудра захар, 1 ванилова захар Д-р. Йоткер, 1 капачка кайсиев ликьор, 1/2 пак. портокалови корички Д-р.Йоткер, 1/2 пак. лимонови корички Д-р. Йоткер, 12 гр желатин Д-р. Йоткер.
За сиропиране сока на един компот от праскови, 1 капачка кайсиев ликьор.



За гарниране: 2 нектарини, 1/2 ч ч кайсиев конфитюр( и този конфитюр е с участието на Д-р. Йоткер, но за него ще напиша по-късно сега само ще ви кажа, че кайсиите са белени и сладки). 
За желиране: 200 мл вода, 3 ч л пудра захар, 5 листенца мента, 4-5 гр желатин Д-р. Йоткер.


За блата разбийте яйцата със захарта на крем. Пасирайте олиото с кайсиевото пюре и портокаловите корички, получава се като майонеза. Добавете пюрето в яйченият крем и разбъркайте внимателно. Добавете брашното пресято с бакпулвера и ванилията. Разбъркайте внимателно с шпатула. Изсипете в форма с диаметър 24 см с хартия на дъното. Печете на 170 градуса до суха клечка. Оставете да се охлади напълно и разрежете блата на две.
Накиснете желатина в малко студена вода.
За крема смесете йогурта с разбитата сметана. Сложете желатина да се разтвори за кратко на котлона. Сипвайте на тънка струйка и бъркайте за дане стане на гранулки крема. Добавете захарта, ликьора и коричките.
Сглобете, като поставите единият блат в поднос и сложите ринг около него. Ако имате ацетатна хартия може да си помогнете и с нея, за да отстраните по-лесно ринга. Сиропирайте леко с компот и намажете блата с конфитюр от кайсии. Поставете тук там парченца от прасковите.  Изсипете 2/3 от крема и отново сложете блат. Сиропирайте и изсипете останалият крем. Заравнете и оставете в хладилник за няколко часа. Подредете плодчетата и листенцата мента отгоре и залейте с желето. Отново оставете за 1 час в хладилника. Отстранете ринга и ацететната хартия и измажете тортата с бита сметана или друг крем по ваше желание. 


Готово, имате най леката и вкусна торта за горещите дни на юли. 

Да Ви е сладко!


Ако Ви е харесала публикацията споделете с бутоните под нея в любимата си мрежа. 

понеделник, 10 юли 2017 г.

Чийзкейк с боровинки без печене


Съвсем подходящ за летните жеги, ви представям един лесен чийзкейк, който видях във фейсбук и реших да си го приготвя.
http://mykitchen101en.com/no-bake-blueberry-lemon-cheesecake/


Необходимите продукти: 300 гр бисквити, 50 гр захар, 100 гр разстопено масло.
За крема: 500 гр крема сирене, 165 гр захар, 28 гр желатин Д-р. Йоткер, 240 мл вода, 300 гр кисело мляко, кората на 1 лимон, 2-3 с л лимонов сок, 300 гр сладко от боровинки аз сложих 150 гр видя ми се много.


Натрошете бисквитите, смесете ги с маслото и захарта. Изсипете ги в подготвената форма и притиснете добре.
Накиснете желатина във водата, аслед това го загрейте да се разтопи. Сложете 1-2 лъжици от него в сладкото от боровинки. За крема разбийте сиренето със захарта и лимоновата кора. Добавете киселото мляко, а след него и разстопеният желатин и лимоновият сок.


Изсипете крема върху подготвеният бисквитен блат. Отгоре накапете боровинковото сладко. Направете няколко кръгови движения, за да се получи мраморен ефект. Оставете  в хладилник за няколко часа. Отстранете формата внимателно.


Да Ви е сладко!

Ако Ви е харесала идеята за този сладкиш споделете с бутоните под публикациата.