Понякога посещението на някое място ме вдъхновява да направя нещо вкусно, и този сладкиш се появи след еднотакова приятно преживяване.
Необходимите продукти за тестото: 1 яйце, 150 гр масло, 100 гр захар, 250 гр брашно, 1 ванилия.
Нарежете маслото на малки парченца и го смесете със захарта и брашното в блендер, докато стане на трохи. Добавете яйцето и ванилията. Омесете тесто то колкото да се оформи топка. Не месете дълго, за да не се оформи глутен и се стопли тестото. Завийте във стреч фолио и оставете в хладилник за 20-25 минути. Разточете на кора 0,5 - 0,6 см и поставете във форма с незалепващо покритие. Притиснете внимателно и оформете борд. Поставете хартия за пачене отгоре и изсипете 1 купа фасул, за да притисне тестото. Печете на 180 градуса, докато крайчетата се зачервят леко . Махнете хартиятя и фасула и оставете основата да се пече 5 минути без него. Извадете от фурната и внимателно извадете от формата. Сложете хартията на дъното на формата и тогава отново сложете тестяната основа.
За плънката: 1/3 малка тиква цигулка, изпечена на парченца със захар, 350 мл млечна сметана, 4 яйца, 50 гр захар, 1 ванилия.
Смесете яйцата със захарта, ванилията и сметаната. Нарежете тиквата на малки триъгълни парченца и разпилейте по цялата повърхност на основата. Идеята на тази форма е да стърчат малко от крема. Изсипете яйчената смес и върнете внимателно във фурната. Печете на 140 градуса докато стегне сместа. Извадете и оставете да се охлади. Поръсете с кристална захар и с помощта на горелка разтопете захарта. Трябва да се образува тънка карамелена коричка, която да хрупка.
Да Ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар