Какво да направя с две бири?!?
Трябва да измисля нещо вкусно и неустоимо, но аз не пия, не знам специфични неща за бирата и съм затруднена в избора на рецепта. Винаги съм се чудила на хората които казват -Ох, как ми се пие една студена биричка! - и лигите им текват по някоя изпотена чаша бира.
Предизвикателството си е предизвикателство за всеки особено за един готвач, сладкар и пекар.
Няма как доверявам се на изпитена рецепта, която от доста време подминавам в нета, но изглежда чудесно:
Пък и нали знаете моята страст към сладкишите... няма как да започна с друго бирената ми поредица.
Необходимите продукти: 226гр масло, 1 ч ч тъмна бира, 2 ч ч брашно, 2 ч ч захар, 1 ванилена шушулка, 1/2 ч л сол, 3/4 ч ч какао, 1/2 с л сода,3/4 ч ч заквасена сметана, 2 яйца.
Сложете бирата и маслото в малка касерола да заври леко. Добавете какаото и разбъркайте добре. Оставете да се охлади леко.
Смесете сухите съставки в голяма купа. Разбийте яйцата със заквасената сметана в купата на миксера. Добавете бирената смес и разбийте до хомогенност. Добавете сухите съставки на части. Изсипете в подготвена форма за кекс и печете на 170 градуса около 50 минути. Моята форма ми се видя малка за цялата смес и реших да изпека и няколко мъфина за децата.
Докато се пече си пригответе и карамелената заливка.
Сложете всички продукти без ванилата и пудрата захар в касерола и сложете да заври. Отсртанете и добавете ванилията и половината пудра захар. Продължете да бъркате и добавяте пудра захар докато получите желаната консистенция.
Сега да си презная, няма да подминавам рецептите с бира!
Оставям и оригиналната рецепта за тези, които желаят да четат на английски:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 10
An ultra rich chocolate cake made with Guinness Stout topped with a salted caramel glaze.
Ingredients
Cake
- 1 cup Guinness Stout
- 2 sticks Butter
- ¾ cup Unsweetened Cocoa Powder
- 2 cups Flour
- 2 cups Sugar
- ½ tablespoon Baking Soda
- ½ teaspoon Salt
- 2 large Eggs
- ¾ cup Sour Cream
- 1 teaspoon Vanilla Extract
Salted Caramel Glaze
- 5 tablespoons Butter
- ½ cup packed Dark Brown Sugar
- ⅓ cup Heavy Cream
- Pinch Salt
- ¼ teaspoon Vanilla Extract
- ⅔ cup Powdered Sugar,sifted
Garnish
- Pinch of Fleur de Sel
Instructions
- Preheat oven to 350.
- Spray or grease bundt pan. Sprinkle some flour in the pan, hold it over a sink, and turn and tilt the pan to distribute the flour evenly. Then invert the pan and tap out the excess flour to prevent a buildup of grease and flour on the finished cake.
- In a medium saucepan over medium heat, bring the Guinness and butter to a light boil, add the cocoa powder and whisk until smooth. Remove from heat and set aside.
- In a large bowl, whisk flour,sugar,baking soda and salt.
- In another bowl, using an electric mixer, beat together the eggs, sour cream and vanilla.
- Add the butter/Guinness mixture to the sour cream mixture and beat until just incorporated.
- Add the flour mixture and beat until just combined.
- Then using a rubber spatula, lightly fold the batter to make sure there are no pockets of flour.
- Pour into bundt pan.
- Bake for 55-60 minutes or until a toothpick comes out with only a few crumbs.
- Allow to cool in pan for 10 minutes.
- Then cool completely on rack before.
- Cover in plastic wrap and place in the fridge overnight (the cake seems to taste better the next day).
Salted Caramel Glaze
- In a medium saucepan, bring the butter, dark brown sugar, heavy cream and salt to a rolling boil, stirring constantly.
- Boil for ONE minute, stirring constantly.
- Remove from heat, stir in vanilla extract.
- Add about ½ cup of the powdered sugar and whisk until smooth.
- Continue to whisk in powdered sugar by the tablespoon until you reach your desired consistency.
- Remove the cake from the fridge, place on a cake plate and pour the salted caramel glaze over the top.
- Sprinkle the Fleur de Sel over the glaze.
Не подминавайте тази капачка!
Да Ви е сладко!
Сигурна съм че който си приготви това сладко удоволствие, ще се влюби в него! И вие от Блоговодител да не си помислите, че е обикновен кекс, не е :)
Споделете го с бутоните под публикацията!
Следете всичко от мен тук харесайте страничката ми и готово!
Споделете го с бутоните под публикацията!
Следете всичко от мен тук харесайте страничката ми и готово!
Здрасти! Чуден е кекса, правила съм подобен с тъмно пиво с боровинки, ще опитам и този:)
ОтговорИзтриванеХаресвам много блога и рецептите ти, и останах много приятно изненадана от елегантната дама, която го списва - надникнах при снимките на блоговодител. Поздравления!
Благодаря за милите думи, за мен е радост да чуя че хората харесват блога ми. Така се чувствам укрилена за още часове в кухнята и си казвам ето заслужама си. Не е работата само да се натъпчем :) Лека вечер!
Изтриване