Тази година изпробвах три различни рецепти за козунаци. Всички станаха много добри, като вкус. Доста хора ще ги опитат така, че ще разбера дали са се харесали, малко по-късно.
Тази рецепта видях някъде в нета и вече не помня точно къде, но ще ви напиша продуктите.
1 кг брашно, 300 мл прясно мляко, 150 гр масло, 50 мл олио, 2 ванилии, 1 кубче мая, 5 яйца, 1 кора от лимон, 250 гр захар, 1 к л сол, от мен добавих стафидки, локум и бадеми . От това количество излезе този който е сплетен на решетка 12 малки във форма за мъфини и един в правоъгълна кексова форма.
Моята рецепта за миналогодишният козунак също си я направих ето и малко идеи за плетки: http://www.youtube.com/watch?v=8xcmfR-WgWk
http://www.youtube.com/watch?v=gFZaj_7LlFg
Този препеченкият е по рецепта на Венета поздравления за рецептата, много добре се получиха козунаците. За малко да ги изпусна точно тях, но така е като съм почнала в 6,00ч сутринта и съм омесила три различни рецепти. Докато меся едните другите се пекат и се улисвам.
Още не съм приключила с всичко, но стига толкова снимки да не ви досадя. То като се яхна на козуначената вълна и няма спиране, сега си харесах една друга рецепта и ще я изпробвам тя е на Дориана Чукова. Ако станат хубави ще се похваля.
Продукти:
1 кг. брашно (около) "Мела" или "Мелко" по възможност, 6 яйца, 320 гр. захар, 100 гр.
масло (не маргарин) или мас, 150 гр. олио, 250 гр. прясно мляко, настъргана кора от 1
лимон (само най-външната част), 2 прахчета ванилия, 1-2 с.л. ром или коняк за накисване на стафидите, 1 кубче мая, стафиди, бадеми (обелени след накисване за 20 секунди в горещавода)
Кубчето мая се размива в 50 мл. от хладкото млеко ( от горните 250 мл.) с 1-2 с.л. от
захарта и 2-3 с.л. от брашното. Втасва, разбърква се, добавя се още 1 с.л. брашно и
втасва втори път. А може и без второ втасване. Всички продукти са със стайна
температура, омесва се тесто , като се слага половината от смесената мазнина, като
другата половина се добавя при доомесването. Оставя се да втаса, час-два, зависи от
температурата. След като удвои обема си, тестото се разделя , плете се или му се
придава желана форма, поставя се в съдовете за печене и се оставя да втаса отново ,
поне 40 мин. Намазват се с четка внимателно с 1 жълтък разбит с малко вода - 1ч.л.
Слага се в средата на студена фурна , която се включва на 150 градуса С. След 15-20
мин. се увеличава на 170 градуса С.за още 20-30 мин. или до суха клечка. Ако трябва се
покрива с алумин. фолио. Веднага след изваждане от фурната мажем с четка с вода и
ръсим със захар по възможност с по-големи кристали. Разбира се ако ще слагаме
стафиди , сме ги сложили в плитките.
Не мога да не споделя и този, който вчера се изпече късно вечерта и днес беше похвален от всички, които го опитаха.
Необходимите продукти: 200 мл прясно мляко, 1 суха мая, 200 гр захар, 2 яйца, 2 ванилии, 2 ч л лимонова кора,750 гр брашно, 150 мл олио, 70 гр масло, 1 есенция цитрон, 1/2 есенция ром,1/2 ч ч смлени бадеми, бадеми за украса.
Начина на приготвяне е познатия без нищо специално, може би само натрошените бадеми се слагат накрая като се омеси тестото.
Ето резултата
Няма коментари:
Публикуване на коментар